Την πεποίθηση ότι Σύροι αξιωµατούχοι του καθεστώτος Άσαντ βρίσκουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα προσωρινό καταφύγιο στην Ελλάδα, κυρίως σε τουριστικά θέρετρα και σε περιοχές του Λεκανοπεδίου Αττικής, όπου διατηρούν πολυτελή ακίνητα, έχουν διαµορφώσει οι υπηρεσίες ασφαλείας, ζητώντας αναβάθµιση των µέτρων περιφρούρησης, για να αποφευχθούν τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις.
Οι αξιωματούχοι του καθεστώτος κατάφεραν να διαφύγουν μέσω θαλάσσιων διαδρομών από τις εμπόλεμες ζώνες της Δαμασκού και του Χαλεπίου και αφού τώρα έφτασαν στην Ελλάδα, αναζητούν όπως όλα δείχνουν, τρόπους να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης καθώς επίσης και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η επιλογή της Ελλάδας δεν είναι τυχαία. Η γεωγραφική της θέση, σε συνδυασμό με τις παραδοσιακά καλές σχέσεις που είχαν αναπτυχθεί μέχρι πρότινος μεταξύ των δύο χωρών, την καθιστούν έναν ασφαλή, έστω και προσωρινό, προορισμό. Παράλληλα, η ύπαρξη πολυτελών κατοικιών, ιδιόκτητων από Σύρους επιχειρηματίες και αξιωματούχους, προσφέρει τη δυνατότητα απόκρυψης από τα βλέμματα της δημοσιότητας και των αρχών.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, πρόκειται για πρόσωπα του κυβερνητικού και διοικητικού µηχανισµού, που κατάφεραν µε τις οικογένειές τους να διαφύγουν ακτοπλοϊκώς το προηγούµενο Σαββατοκύριακο από τη ∆αµασκό και το Χαλέπι και περιµένουν την ευκαιρία να πετάξουν προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Η ΕΥΠ αντιµετωπίζει επιφυλακτικά τέτοιες ενέργειες, καθώς από το 2012, όταν εκδιώχθηκε η πρέσβειρα της Συρίας από την Αθήνα ως persona non grata, όπως και 2-3 διπλωµατικοί υπάλληλοι, οι σχέσεις δεν αποκαταστάθηκαν πλήρως. Πιστεύουν ότι στους διπλωµατικούς κύκλους τους λειτουργούν διάφορα κέντρα, επηρεασµένα από την Τουρκία, τη Ρωσία ή το Ιράν, τα οποία πολλές φορές παρέχουν πληροφορίες ο ένας εις βάρος του άλλου. Αναφέρεται δε ότι οι διπλωµάτες τους «εξακολουθούν να µη συνεργάζονται» στην ταυτοποίηση υπόπτων συριακής καταγωγής που µπαίνουν λαθραία, προβάλλοντας το πρόσχηµα της πολυετούς εµπόλεµης κατάστασης και της καταστροφής κρατικών αρχείων.
Περαιτέρω έχει διαπιστωθεί ότι σε ορισµένους εξτρεµιστές χορηγούνται γνήσια διαβατήρια και νοµιµοποιητικά έγγραφα, µε τα οποία ταξιδεύουν ανενόχλητοι προς την Ευρώπη, κάτι το οποίο φαίνεται ότι επισηµάνθηκε από τη Γερµανίδα υπουργό Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκο Παναγιωτόπουλο, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.
Διαβατήρια και έγγραφα στα χέρια εξτρεμιστών
Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί τις ελληνικές αρχές είναι η χρήση γνήσιων συριακών διαβατηρίων από εξτρεμιστικά δίκτυα. Πληροφορίες δείχνουν ότι τέτοια έγγραφα, τα οποία εκδίδονται με σκοπιμότητα από τοπικές αρχές στις εμπόλεμες ζώνες, επιτρέπουν τη μετακίνηση ατόμων που μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια της Ευρώπης.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Μοχάμεντ αλ Τζαουλάνι, του διαβόητου ηγέτη της οργάνωσης «Χαγιάς Ταχρίρ Αλ Σάμο» (HTS).
Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2013-2018, φέρεται να χρησιμοποίησε έως και 14 διαφορετικά διαβατήρια για να ταξιδέψει ανενόχλητος μέσω ελληνικών αεροδρομίων, όπως αυτά της Κω, της Λέσβου, της Κέρκυρας και της Θεσσαλονίκης, με προορισμούς όπως το Βέλγιο και η Ολλανδία. Η δράση του υπογραμμίζει την ικανότητα εξτρεμιστικών δικτύων να εκμεταλλεύονται τα κενά του συστήματος ασφαλείας.
Οµοια τακτική ακολούθησαν και συνεργοί του, της οργάνωσης «ΗΤS», στην οποία συµµετέχουν και Τούρκοι παρακρατικοί.
Το 2016, ο Τζαουλάνι αποκήρυξε τους δεσµούς του µε την «Αλ Κάιντα» και τα τελευταία χρόνια έχει αποπειραθεί να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητα της οµάδας του ως ενός πιο µετριοπαθούς ισλαµιστικού κινήµατος, ενώ ταυτόχρονα εδραιώνει την κατοχή του στην πόλη Ιντλίµπ. Στο µεταξύ, χτίζει τη στρατιωτική ισχύ της οµάδας του -σύµφωνα µε διεθνή ρεπορτάζ, χρησιµοποίησε drones κατά την επίθεση των τελευταίων ηµερών- και στέκεται απόλυτα σαφής στις επιδιώξεις του.