31χρονος Σύρος, που μπήκε παράνομα στη Κύπρο, το 2019 και πέρασε στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα, είναι ελεύθερος, χωρίς προοπτική απέλασης του, παρόλο που έχουν περάσει 5 χρόνια παραμονής και θεωρείται ύποπτος για συνεργασία με τρομοκρατικές οργανώσεις.
Ο λόγος; Οι αρμόδιες κυπριακές αρχές που έπρεπε να εξετάσουν την περίπτωση του, εδώ και μήνες έχουν αδρανήσει χαρακτηριστικά.
«Διακοπές» 15 μήνες στην Συρία!
Ο 31χρονος (σήμερα) Σύρος, το 2019, με το που πάτησε το πόδι του παρανόμως στη Κύπρο, έκανε αίτηση για παροχή διεθνούς προστασίας, όπως όλοι όσοι προέρχονται από τη Συρία. Ενώ λοιπόν είχε το καθεστώς αιτητής διεθνούς προστασίας και υποτίθεται πως κινδύνευε από το καθεστώς Άσαντ στη Συρία… έκανε ένα ταξιδάκι στη πατρίδα του το 2023 και επέστρεψε στη Κύπρο μετά από 15 μήνες, τον Μάιο του 2024.
Οι αρμόδιες αρχές αντί να τον στείλουν πίσω στο σπίτι του, όπου έμεινε για περισσότερο από ένα χρόνο χωρίς πρόβλημα, επανάνοιξαν τον φάκελο της αίτησης του για διεθνή προστασία. Το πώς αυτός ο άνθρωπος κινδύνευε σε μια χώρα στην οποία διαμένει η οικογένειά του και ο ίδιος την επισκέφθηκε για 15 μήνες, επιστρέφοντας μετά στη Κύπρο σώος και αβλαβής, είναι απορίας άξιον.
Ισχυρίστηκε πως αναγκάστηκε να πάει στη Συρία λόγω του σεισμού που είχε καταστρέψει το σπίτι στο οποίο διέμενε η σύζυγος και οι γονείς του!
Οικογενειακή τρομοκρατική παράδοση
Κατά την εξέταση της αίτησής του, βρέθηκαν στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook, φωτογραφίες με δύο ένοπλους που ανήκαν σε συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση που δρα στη Συρία. Ο 31χρονος ισχυρίστηκε πως στις φωτογραφίες απεικονίζονται ο αδελφός και ο ξάδελφος του οι οποίοι σκοτώθηκαν το 2015 και το 2016. Ο ίδιος είπε πως δεν έχει σχέση με την οργάνωση και δεν γνωρίζει από όπλα και τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ήταν στον Λίβανο με τη σύζυγο του και εργαζόταν σε οικοδομές.
Αποφάσισαν την απέλασή του
Ο Διοικητής της Υπηρεσίας Αλλοδαπών της κυπριακής Αστυνομίας εισηγήθηκε την έκδοση διαταγμάτων κράτησης και απέλασης του 31χρονου. Ωστόσο στις 27 Μαΐου κατατέθηκε στο Δικαστήριο μόνο το διάταγμα κράτησης, αλλά όχι διάταγμα απέλασης. Ο Σύρος τέθηκε υπό κράτηση, με σκοπό να απελαθεί, αλλά αν και πέρασαν πέραν των 6 μηνών, δεν έγινε καμία ενέργεια εκ μέρους των Αρχών για απομάκρυνσή του από τη Κύπρο για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Ο Σύρος μέσω της δικηγόρου του, προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας την έκδοση διατάγματος Habeas Corpus, υποστηρίζοντας πως η κράτηση πέραν των 6 μηνών, την καθιστά παράνομη, έστω και αν αυτή αποφασίστηκε για λόγους εθνικής ασφάλειας ή δημόσιας τάξης.
Ο 31χρονος διατηρεί την ιδιότητα του αιτητή διεθνούς προστασίας και σύμφωνα με το Νόμο «η κράτηση αιτητή έχει τη μικρότερη δυνατή διάρκεια και διαρκεί μόνο για όσο διάστημα ισχύει λόγος κράτησης…». Αυτό σημαίνει πως η πρόνοια του Νόμου, «σαφώς, εναποθέτει στην αρμόδια αρχή της Κυπριακής Δημοκρατίας την υποχρέωση να διερευνήσει, εν προκειμένω, τις περιστάσεις κάτω από τις οποίες ο αιτητής τέθηκε υπό κράτηση, προς επαλήθευση τους, περιλαμβανομένων των ισχυρισμών του ιδίου». Στο ίδιο εδάφιο του Νόμου προστίθεται πως, «καθυστερήσεις των διοικητικών διαδικασιών που δεν μπορούν να αποδοθούν στον αιτητή δεν δικαιολογούν τη συνέχιση της κράτησης».
Ελεύθερος λόγω απραξίας και αδράνειας
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου, στην απόφασή του σημειώνει πως «στην προκειμένη περίπτωση, δεδομένου του αδιαμφισβήτητου καθεστώτος, υπό το οποίο τελεί ο αιτητής, δεν αναφέρεται στην προσκομισθείσα μαρτυρία σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εξέταση της αίτησης του για την παραχώρηση σε αυτόν διεθνούς προστασίας.
Για την ακρίβεια, δεν αναφέρεται να έχουν γίνει ή ότι γίνονται οποιεσδήποτε ενέργειες για την περάτωση της εξέτασης της. Η απραξία αυτή δεν δικαιολογείται, πολύ περισσότερο δεδομένου ότι ο αιτητής θεωρείται πως αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια τάξη της Δημοκρατίας, για το λόγο που έχει προαναφερθεί. Εάν γίνει δεκτή η αδράνεια αυτή της αρμόδιας αρχής, βασικά, ο αιτητής θα παραμείνει υπό κράτηση εσαεί. Καταλήγοντας, διαπιστώνεται, πως δεν έχει καταδειχθεί επαρκής λόγος που να δικαιολογεί την περαιτέρω κράτηση του. Ως εκ τούτου η αίτηση εγκρίνεται και εκδίδεται ένταλμα habeas corpus. Διατάσσεται όπως ο αιτητής αφεθεί ελεύθερος».