Κύπρος στο ΝΑΤΟ
Κόσμος

Αυτά είναι τα 5 κράτη που θέλουν να ενταχθούν άμεσα στο ΝΑΤΟ-Μεταξύ τους Κύπρος και Αρμενία

Αυτήν την στιγμή πέντε κράτη επιθυμούν να ενταχθούν στην δυτική στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, ωστόσο είναι αβέβαιο αν εν τέλει κάποια από αυτές τις χώρες γίνει κράτος-μέλος του μπλοκ.

Ποιες Χώρες Θέλουν να Ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

Στο νούμερο ένα βρίσκεται η Ουκρανία, η οποία εδώ και χρόνια προσπαθεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Η πρόθεση του Κιέβου να ενταχθεί στην δυτική στρατιωτική συμμαχία ήταν και ένας από τους λόγους έναρξης της εν εξελίξει ρωσο-ουκρανικής σύρραξης. Η έκβαση του πολέμου θα κρίνει και το εάν η Ουκρανία ενταχθεί ή όχι στο δυτικό στρατιωτικό μπλοκ.

Αυτήν την στιγμή, άλλες δύο χώρες έχουν εκφράσει επίσημα την πρόθεσή τους να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Αυτά τα κράτη είναι η Γεωργία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ωστόσο δεδομένης της σημερινής κατάστασης στην Τιφλίδα κανείς δεν γνωρίζει το πολιτικό μέλλον της Γεωργίας.

Παράλληλα, άλλα δύο κράτη λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους το ενδεχόμενο ένταξης στην στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, η Κύπρος και η Αρμενία. Βέβαια η Τουρκία, η οποία αποτελεί χώρα-μέλος του μπλοκ, φαίνεται αντίθετη με την ένταξη τόσο της Λεμεσού όσο και του Γιερεβάν στην συμμαχία. Και όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το καταστατικό του ΝΑΤΟ αναγράφει ρητά πως εάν μία χώρα-μέλος της συμμαχίας δεν συμφωνεί με την ένταξη ενός νέου μέλους, τότε το αίτημα της χώρας απορρίπτεται.

Το συγκεκριμένο σκηνικό είχε επαναληφθεί πέρυσι, όταν η Τουρκία ασκούσε βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Τελικά η Άγκυρα ενέκρινε τα αιτήματά τους έπειτα από μήνες καθυστέρησης με αντάλλαγμα στρατιωτικό εξοπλισμό από τις ΗΠΑ. 

Σε εθνικό επίπεδο εννοείται πως μας ενδιαφέρει περισσότερο από κάθε άλλη η περίπτωση της Κύπρου. Το τελευταίο διάστημα η Λεμεσός έχει ενισχύσει κατακόρυφα τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παράλληλα εκσυγχρονίζει τις στρατιωτικές δυνάμεις της.

Παρόμοια αλλαγή στρατηγικής έχει ακολουθήσει και η Αρμενία, η οποία αφήνει πίσω της την Ρωσία και επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στην Δύση. 

Το ΝΑΤΟ θέλει στο δυναμικό του και την Κύπρο και την Αρμενία, ωστόσο θέλει ικανοποιημένη και την Τουρκία για αυτό θα πρέπει να βρεθεί μία πολυδιάστατη λύση που θα πείσει την Άγκυρα να εγκρίνει τα αιτήματα αυτών των χωρών. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ