Κόσμος

Η ιστορία του τέρας του Λοχ Νες «Νέσι» που γίνεται 91 ετών

Στις 12 Νοεμβρίου 1933, ένας άνδρας που περπατούσε με τον σκύλο του στο Λοχ Νες της Σκωτίας, φωτογράφησε κάτι «παράξενο και μυστηριώδες» που φέρεται να παραμόνευε στη λίμνη. Η φρενίτιδα που προκάλεσε αυτή η πρώτη φωτογραφία του «τέρατος του Λοχ Νες» συντηρείται ακόμη και σήμερα.

Ένα ηλιόλουστο κυριακάτικο απόγευμα στα σκωτσέζικα Χάιλαντς, ο Χιου Γκρέι έκανε μια βόλτα με το λαμπραντόρ του στην ανατολική όχθη της εμβληματικής πλέον λίμνης, όταν παρατήρησε κάτι ασυνήθιστο στο νερό. Όπως δήλωσε αργότερα στην εφημερίδα Scottish Daily Record, υπήρχε «ένα αντικείμενο σημαντικών διαστάσεων» που υψωνόταν πάνω από την επιφάνεια. Είχε μακρύ λαιμό και παχύ σώμα και δεν έμοιαζε με οτιδήποτε είχε ξαναδεί ο ίδιος.

Για καλή του τύχη, ο Γκρέι είχε μαζί του τη φορητή φωτογραφική του μηχανή Kodak box, οπότε κατάφερε να τραβήξει μερικές φωτογραφίες του «τέρατος» πριν αυτό εξαφανιστεί και πάλι στα σκοτεινά νερά.

Σίγουρα, η ποιότητα της φωτογραφίας απέχει πολύ από οτιδήποτε θα περιμέναμε να δούμε με τη σημερινή τεχνολογία των φωτογραφικών μηχανών. Η εικόνα είναι ασπρόμαυρη και ό,τι εμφανίζεται σε αυτήν είναι θολό και δυσδιάκριτο. Αλλά στην εποχή της, η φωτογραφία αυτή θεωρήθηκε αδιαμφισβήτητη απόδειξη ύπαρξης του θρυλικού τέρατος του Λοχ Νες, για το οποίο υπήρχαν προφορικές μαρτυρίες εδώ και αιώνες.

Μαρτυρίες από το 565 μ.Χ.

Σύμφωνα με τα British Online Archives, η πρώτη μαρτυρία για ένα τέρας κοντά στο Λοχ Νες – συγκεκριμένα στον ποταμό Νες – χρονολογείται από το 565 μ.Χ. Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα οι θεάσεις άρχισαν να γίνονται πιο τακτικές, και τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν στο τέρας μετά από μία δημοσίευση στην εφημερίδα The Inverness Courier στις 2 Μαΐου 1933. Στο ρεπορτάζ, η Άλντι Μακέι ισχυρίστηκε ότι οδηγούσαν με τον σύζυγό της στον δρόμο A82 που συνδέει τη Γλασκώβη με το Ινβερνές στις 15 Απριλίου όταν είδε ένα τεράστιο πλάσμα να κολυμπάει στη λίμνη.

Στις 4 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς, η ίδια εφημερίδα δημοσίευσε τις μαρτυρίες του Τζορτζ Σπάισερ και της συζύγου του, που υποστήριζαν ότι στις 22 Ιουλίου είχαν δει ένα μεγάλο πλάσμα με μακρύ, λεπτό λαιμό να διασχίζει τον δρόμο (!) μπροστά από το αυτοκίνητό τους, να βουτά στη λίμνη και να εξαφανίζεται. Ακολούθησαν πολυάριθμες επιστολές αναγνωστών που ισχυρίζονταν ότι κι εκείνοι είχαν δει το «τέρας του Λοχ Νες».

Τι βλέπουμε στη φωτογραφία;

Μέσα στο κλίμα αυτό, η φωτογραφία του Χιου Γκρέι ήρθε να προκαλέσει κύματα ενθουσιασμού και να μετατρέψει τη «Νέσι», όπως αποκαλούνταν χαΐδευτικά το τέρας, από τοπικό θρύλο σε παγκόσμιο μυστήριο.

Τι ακριβώς βλέπουμε όμως στη φωτογραφία; Όσοι δεν… πιστεύουν στα τέρατα, η φωτογραφία μπορεί να απεικονίζει έναν κύκνο που σκύβει κάτω από το νερό, μια ενυδρίδα ή κάποιο άλλο υδρόβιο ζώο, σύμφωνα με το IFL Science. Αυτό που οι περισσότεροι βλέπουν στη φωτογραφία – κι εμείς ανάμεσά τους – είναι το κεφάλι του λαμπραντόρ του Γκρέι, να έχει δαγκώσει ένα ξύλο που ο τελευταίος πέταξε στο νερό.

Αυτό που χρειαζόταν ο θρύλος για να συντηρηθεί ήταν κάτι πιο ξεκάθαρο και πιο εντυπωσιακό. Και αυτό κατέφτασε λίγους μήνες αργότερα, με την περίφημη «φωτογραφία του χειρουργού» της διασημότερη απεικόνιση του τέρατος του Λοχ Νες.

Η «φωτογραφία του χειρουργού»

Στις 21 Απριλίου 1934, η εφημερίδα Daily Mail δημοσίευσε τη φωτογραφία που τράβηξε ένας γυναικολόγος από το Λονδίνο ονόματι Ρόμπερτ Κένεθ Ουίλσον. Ο ίδιος επιθυμούσε να παραμείνει ανώνυμος, γι’ αυτό και η εικόνα έγινε γνωστή ως «φωτογραφία του χειρουργού».

Για δεκαετίες, η φωτογραφία αυτή θεωρούνταν η εμβληματικότερη του τέρατος και δημοσιεύτηκε σε έντυπα όλου του κόσμου. Πενήντα χρόνια μετά, το 1984, ένα άρθρο στο περιοδικό British Journal of Photography αμφισβήτησε τη γνησιότητά της, υποστηρίζοντας ότι ο κυματισμός γύρω από το «τέρας» συνάδει με ένα αντικείμενο που θα μπορούσε να έχει μήκος το πολύ ένα μέτρο.

Η αλήθεια έγινε γνωστή στη δεκαετία του 1990, αν και είχε δημοσιευτεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 1975 σε ένα άρθρο της Daily Telegraph που ελάχιστοι πρόσεξαν και ξεχάστηκε γρήγορα. Η «φωτογραφία του χειρούργου» απεικόνιζε ένα μικρό παιχνίδι-υποβρύχιο από το πολυκατάστημα Woolworth’s, πάνω στο οποίο προσαρμόστηκε ένας ψεύτικος λαιμός και κεφάλι.

Επρόκειτο για την «εκδίκηση» του Μάρμαντιουκ Γουέδερελ, ενός κυνηγού μεγάλων θηραμάτων, που είχε κάποτε δημοσιεύσει στην Daily Mail φωτογραφίες από τις υποτιθέμενες πατημασιές του τέρατος στο έδαφος. Όταν αποδείχτηκε ότι οι πατημασιές έγιναν από πόδι ιπποπόταμου που είχε ο ίδιος στην κατοχή του, η εφημερίδα τον γελοιοποίησε δημοσίως. Γι’ αυτό και ο Γουέδερελ συνωμότησε με τον μοντελιστή Κρίσταν Σπέρλινγκ που σχεδίασε το «σώμα» του τέρατος και τον γιατρό Ουίλσον που δέχθηκε να παρουσιάσει τη φωτογραφία ως δική του και να την πουλήσει στην Daily Mail.

Ένας θρύλος που αντέχει

Παρά τα όσα διαβάσατε παραπάνω, ο θρύλος της Νέσι σήμερα παραμένει ζωντανός, με εκατοντάδες «κυνηγούς τεράτων» να συγκεντρώνονται στη λίμνη. Drones και σκάφη με ραντάρ σαρώνουν την επιφάνεια της σκοτεινής λίμνης (εξαιτίας της τύρφης που μεταφέρεται εκεί από τα γύρω ποτάμια και ρυάκια), χωρίς να έχουν βρεθεί αποδείξεις ότι ένα τέρας ζει ακόμη στα νερά αυτά.

Οι θεάσεις πάντως, καλά κρατούν. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα που της καταμετρά, μέχρι σήμερα έχουν φτάσει τις 1.159 – τρεις από αυτές έγιναν το 2024, με την τελευταία να αναφέρεται στις 9 Οκτωβρίου.

Τουλάχιστον οι ψεύτικες φωτογραφίες τα τελευταία χρόνια είναι καλύτερης ποιότητας σε σχέση με εκείνη του Χιου Γκρέι, πίσω στις 12 Νοεμβρίου 1933…

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...