Μια από τις πιο ασυνήθιστες εμπειρίες που προσφέρονται στο Αζερμπαϊτζάν είναι η ευκαιρία να βουτήξετε σε ένα λουτρό ζεστού αργού πετρελαίου.
Στην πόλη Naftalan του Αζερμπαϊτζάν, 320 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Μπακού, το αργό πετρέλαιο βρίσκεται σε τέτοια αφθονία που οι άνθρωποι κυριολεκτικά κάνουν μπάνιο σ’ αυτό. Πιστεύεται ότι το εν λόγω πετρέλαιο έχει φαρμακευτικές ιδιότητες και θεραπεύει δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα και η ψωρίαση, χαλαρώνει τους πόνους στις αρθρώσεις και γενικά ηρεμεί τα νεύρα.Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής, τα διάσημα ιαματικά λουτρά αργού πετρελαίου του Naftalan ήταν πόλος έλξης τουριστών από όλη τη Σοβιετική Ένωση.
Στο απόγειό τους, τη δεκαετία του 1980, τα ιαματικά λουτρά του Naftalan είχαν 75.000 επισκέπτες το χρόνο. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, τα λουτρά έκλεισαν και δύο δεκαετίες αργότερα άνοιξαν και πάλι.
Τα ορυκτά καύσιμα είναι το κλειδί για αυτήν τη χώρα του ανατολικού Καυκάσου, η οποία μοιράζεται σύνορα με τη Ρωσία, τη Γεωργία, την Αρμενία και το Ιράν. Η οικονομία του Αζερμπαϊτζάν είναι μια από τις πιο εξαρτώμενες από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα οποία αποτελούν σχεδόν το 60% του εισοδήματός του, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev, αναφέρθηκε κάποτε στα αποθέματα της χώρας ως «δώρο από τον Θεό» με την ίδια την πρωτεύουσα Μπακού να κάθεται σε ένα κοίτασμα πετρελαίου.
Όλα αυτά κάνουν τη φιλοξενία της μεγαλύτερης διάσκεψης για το κλίμα στον κόσμο πολύ περίεργη, αναφέρει χαρακτηριστικά η Wall Street Journal.
Καλώς ήρθατε στο COP29
Οι παγκόσμιοι ηγέτες για το κλίμα θα κατευθυνθούν στο Μπακού για τη Διάσκεψη των Μερών του ΟΗΕ, γνωστή ως COP - μια σύνοδο κορυφής δύο εβδομάδων που ξεκινά τη Δευτέρα 11 Noεμβρίου 2024, κατά τη διάρκεια της οποίας οι παγκόσμιοι ηγέτες θα αναλύσουν μεθόδους για την επίλυση της κλιματικής αλλαγής.
Η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα έχει χαρακτηριστεί ως η "οικονομική COP", καθώς οι χώρες πρόκειται να θέσουν φέτος έναν νέο παγκόσμιο στόχο για τη χρηματοδότηση του κλίματος. Εν όψει της COP30 στη Βραζιλία το επόμενο έτος, αναμένεται επίσης να υποβάλουν ισχυρές εθνικές δεσμεύσεις για το κλίμα - γνωστές και ως Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές (Nationally Determined Contributions ή NDCs).
Περισσότεροι από 100 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, σύμφωνα με πηγές του ΟΗΕ.
Ο πρόεδρος της COP, Μουχτάρ Μπαμπάγιεφ, είναι βετεράνος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της χώρας SOCAR. Ωστόσο, οι διοργανωτές της συνόδου λένε ότι η σύνδεση του Αζερμπαϊτζάν με τα ορυκτά καύσιμα δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία.
«Η προσέγγισή μας και το σημείο εκκίνησης είναι ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτήν την προσπάθεια, δεσμευόμαστε να συμβάλουμε στην παγκόσμια δράση για το κλίμα και αυτό ήταν το σκεπτικό πίσω από την προσφορά μας να φιλοξενήσουμε το COP29», δήλωσε ο Samir Bejanov, αναπληρωτής επικεφαλής διαπραγματευτής για το COP29.
«Είμαστε [ένας] παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου, αυτό είναι αλήθεια», είπε ο Bejanov. «Δεν αποφεύγουμε την ιστορία μας, αλλά την ίδια στιγμή, αν κοιτάξετε τι κάνουμε όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το Αζερμπαϊτζάν έχει σχέδια να επενδύσει δισεκατομμύρια σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
Χάσιμο χρόνου: Ποιοι ηγέτες της ΕΕ δεν θα συμμετάσχουν στην COP29;
Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην COP29.
Ένας εκπρόσωπος επιβεβαίωσε στο Euronews νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν θα παραστεί. Είπαν ότι, καθώς η Επιτροπή βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, "η Πρόεδρος θα επικεντρωθεί επομένως στα θεσμικά της καθήκοντα". Η φον ντερ Λάιεν προετοιμάζεται επί του παρόντος για τη δεύτερη θητεία της, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα απουσιάσει επίσης από τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω της διεξαγωγής της στο Αζερμπαϊτζάν. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι τεταμένες από πέρυσι, όταν το Παρίσι καταδίκασε τη στρατιωτική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν κατά των Αρμενίων αυτονομιστών στην αποσχισθείσα περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Ούτε ο ηγέτης μιας άλλης ευρωπαϊκής υπερδύναμης θα παραστεί. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι δεν θα ταξιδέψει στην COP29 μετά τη διάλυση του κυβερνητικού του συνασπισμού την Τετάρτη. Σχεδίαζε να παραστεί στις συνομιλίες για το κλίμα στο Μπακού από τη Δευτέρα έως την Τρίτη, αλλά ανέτρεψε την απόφασή του αυτή μετά την κατάρρευση του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας.
Βραζιλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία: Ποιοι άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες δεν θα είναι στο Μπακού;
Καθώς η COP29 πραγματοποιείται μόλιςλίγες ημέρες μετά τις αμερικανικές εκλογές, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν θα συμμετάσχει. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που παραλείπει τις παγκόσμιες συνομιλίες για το κλίμα. Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας θα είναι ο John Podesta, νυν ανώτερος σύμβουλος του προέδρου για τη διεθνή πολιτική για το κλίμα.
Μετά από τραυματισμό στο κεφάλι τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ακύρωσε επίσης το ταξίδι του στο Μπακού. Η χώρα πρόκειται να φιλοξενήσει την COP30 στο Μπέλεμ το επόμενο έτος.
Ο βασιλιάς Κάρολος δεν θα παραστεί επίσης στη σύνοδο κορυφής, αφού η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε να μην τον εκλέξει εκπρόσωπο, καθώς συνεχίζει την ανάρρωσή του από τον καρκίνο. Ο βασιλικός έχει μακρά ιστορία στην υπεράσπιση της κλιματικής αλλαγής και έχει συμμετάσχει σε προηγούμενες διασκέψεις του ΟΗΕ.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα μεταβεί στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα και η αντιπροσωπεία της χώρας στην COP29 θα έχει επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν. Τον Οκτώβριο, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην ΕΕ, Βσέβολοντ Χέντσοφ, δήλωσε στο Politico ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αποφύγει τις συνομιλίες αν συμμετάσχει.
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρουντό, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο Σιρίλ Ραμαφόσα της Νότιας Αφρικής και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε φαίνεται επίσης να μην παρίστανται φέτος στη διάσκεψη για το κλίμα.
«Απόλυτη σπατάλη χρόνου»: Η Παπούα Νέα Γουινέα αποσύρεται από την COP29
Τον Αύγουστο, ο πρωθυπουργός της Παπούα Νέας Γουινέας Τζέιμς Μαράπε ανακοίνωσε ότι η χώρα δεν θα συμμετάσχει στην COP29 ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά των μεγάλων κρατών για την έλλειψη "γρήγορης υποστήριξης στα θύματα της κλιματικής αλλαγής". Η χώρα δήλωσε ότι κάνει αυτή τη στάση προς όφελος όλων των μικρών νησιωτικών κρατών.
Περιβάλλεται από ωκεανούς και φιλοξενεί την τρίτη μεγαλύτερη έκταση τροπικού δάσους στον πλανήτη,
Η Παπούα Νέα Γουινέα είναι εξαιρετικά ευάλωτη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Καταστρέφεται από συνέπειες όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και οι φυσικές καταστροφές.