Η Κίνα ξεκίνησε τη Δευτέρα στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας του Πεκίνου, στέλνοντας αεροπλάνα και πλοία για να περικυκλώσουν το αυτοδιοικούμενο νησί.
Οι ασκήσεις, με την ονομασία Joint Sword-2024B, «δοκιμάζουν τις δυνατότητες κοινών επιχειρήσεων των στρατευμάτων της διοίκησης», δήλωσε το Πεκίνο.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν καταδίκασε την «παράλογη και προκλητική συμπεριφορά» και είπε ότι «απέστειλε τις κατάλληλες δυνάμεις για να ανταποκριθούν ανάλογα για την προστασία της ελευθερίας και της δημοκρατίας και την υπεράσπιση της κυριαρχίας» της Ταϊβάν.
Το κρατικό δίκτυο της Ταϊβάν έδωσε τις θέσεις της άσκησης των Κινέζων.
Το περιστατικό έρχεται τρεις ημέρες αφότου ο πρόεδρος της Ταϊβάν εξόργισε το Πεκίνο κατά τη διάρκεια ομιλίας του για τον εορτασμό της Εθνικής Ημέρας του αυτοδιοικούμενου νησιού. Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της επικράτειάς της και οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν κορυφωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της σχεδόν συνεχούς ανάπτυξης κινεζικών πλοίων στα ύδατα κοντά στο νησί.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Εθνική Ημέρα, ο πρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε ορκίστηκε να «αντισταθεί στην προσάρτηση» του νησιού και επέμεινε ότι το Πεκίνο και η Ταϊπέι «δεν είναι υποταγμένες η μία στην άλλη». Ο Λάι δήλωσε ότι η Κίνα δεν έχει δικαίωμα να εκπροσωπεί την Ταϊβάν, αλλά ότι το νησί είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με το Πεκίνο για την καταπολέμηση προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή.
Η ομιλία έπιασε έναν σταθερό και ταυτόχρονα συμφιλιωτικό τόνο, αλλά προκάλεσε την οργή του Πεκίνου, το οποίο χαρακτηρίζει τον Λάι ως «αυτονομιστή». Η Κίνα προειδοποίησε μετά την ομιλία ότι οι «προκλήσεις» του Λάι θα οδηγήσουν σε «καταστροφή» για τον λαό της Ταϊβάν. Ο Λάι και η κυβέρνησή του απορρίπτουν τις αξιώσεις του Πεκίνου για κυριαρχία, αλλά έχει επανειλημμένα προτείνει συνομιλίες με το Πεκίνο, οι οποίες έχουν απορριφθεί.
Η διαμάχη μεταξύ της Κίνας και της Ταϊβάν χρονολογείται από τον εμφύλιο πόλεμο στον οποίο οι εθνικιστικές δυνάμεις του Τσιανγκ Κάι Σεκ ηττήθηκαν από τους κομμουνιστές μαχητές του Μάο Τσετούνγκ και κατέφυγαν στην Ταϊβάν το 1949. Ενώ η Ταϊβάν έχει τη δική της κυβέρνηση, στρατό και νόμισμα, δεν έχει ποτέ κηρύξει επίσημη ανεξαρτησία από την ηπειρωτική Κίνα.
Η Κίνα δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για την ανακατάληψη της Ταϊβάν και το Πεκίνο έχει επιδιώξει να διαγράψει την Ταϊπέι από τη διεθνή σκηνή, αποκλείοντάς την από τα παγκόσμια φόρουμ και αρπάζοντας τους διπλωματικούς της συμμάχους. Η Κίνα έχει πραγματοποιήσει τρεις γύρους πολεμικών παιχνιδιών μεγάλης κλίμακας τα τελευταία δύο χρόνια, αναπτύσσοντας αεροσκάφη και πλοία για να περικυκλώσει το νησί.