Κόσμος

Κυρώσεις από τις ΗΠΑ στον πετροχημικό τομέα του Ιράν για την επίθεση στο Ισραήλ

Οι ΗΠΑ προχώρησαν σε σειρά κυρώσεων σε βάρος της πετροχημικής βιομηχανίας του Ιράν «σε απάντηση για την επίθεση της 1ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ, της δεύτερης άμεσης επίθεσης φέτος».

Οι κυρώσεις κατά του Ιράν στοχεύουν το σύνολο του τομέα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Επίσης, οι αμερικανικές κυρώσεις αφορούν περίπου 20 πλοία και εταιρείες εγκατεστημένες στο εξωτερικό που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στη μεταφορά πετρελαίου και πετροχημικών ιρανικών προϊόντων. Οι εταιρείες αυτές εδρεύουν κατά κύριο λόγο στην Κίνα, όμως μεταξύ τους υπάρχουν δύο που έχουν την έδρα τους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μία στη Λιβερία.

Επίσης, στοχοποιούνται οι ιδιοκτήτριες εταιρείες των πλοίων, που είναι εγκατεστημένες κυρίως στον Παναμά, τη Μαλαισία και τα Νησιά Μάρσαλ.

Η απόφαση αυτή «ελήφθη σε συντονισμό με τους συμμάχους και τους εταίρους (των ΗΠΑ), πολλοί εκ των οποίων θα ανακοινώσουν τις επόμενες ημέρες τα δικά τους μέτρα», υπογράμμισε ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου, Τζο Μπάιντεν. Ο τελευταίος είχε συμφωνήσει στις 2 Οκτωβρίου, στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τους ομολόγους του της G7, να επιβάλει νέες κυρώσεις στο Ιράν.

Η Ουάσιγκτον θέλει να εντείνει την οικονομική πίεση στην Τεχεράνη και «να περιορίσει τη δυνατότητα του καθεστώτος να συγκεντρώνει τα αναγκαία έσοδα για να αποσταθεροποιεί την περιοχή και να επιτίθεται σε εταίρους των ΗΠΑ».

Με τις κυρώσεις «παγώνουν» τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν οι εταιρείες, οι οποίες μπήκαν στο στόχαστρο οι ΗΠΑ.

Απαγορεύεται, επίσης, στις εταιρείες που εδρεύουν στις ΗΠΑ ή σε Αμερικανούς πολίτες να συναλλάσσονται με αυτές. Θα περιπλέξουν έτσι τις εμπορικές συναλλαγές των εν λόγω εταιρειών, καθώς περιορίζεται η δυνατότητά τους να χρησιμοποιούν δολάρια.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...