Παρά τα συνεχή χτυπήματα του Ισραήλ εντός του Λιβάνου, τη χερσαία επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πέντε ημέρες στα νότια της χώρας και τα πλήγματα που έχουν «γονατίσει» τη Χεζμπολάχ, οι ΗΠΑ φαίνεται πως θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν τις συνθήκες, που θα φέρουν μακροπρόθεσμη ηρεμία στην ευρύτερη περιοχή.
Ανώτατοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου διέρρεαν εχθές, πως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν έχει παρουσιάσει μόνο ένα στρατιωτικό πλαίσιο συνεργασίας στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφορικά με την απάντηση του Ισραήλ στο χτύπημα με βαλλιστικούς πυραύλους της Τεχεράνης την περασμένη Τρίτη. Ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να έχει στα χέρια του ένα πολύ συγκεκριμένο σύνολο ενεργειών που οι ΗΠΑ σκοπεύουν να προωθήσουν άμεσα, προκειμένου να δοθεί μακροπρόθεσμη λύση και εγγυήσεις προς το Τελ Αβίβ πως η Χεζμπολάχ δεν θ' αποτελέσει, όχι τουλάχιστον άμεσα, ξανά απειλή.
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο πλάνο, ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται να έχει στα χέρια του φάκελο, τον οποίο έχει ήδη προωθήσει σε πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους του Λιβάνου στον οποίο περιλαμβάνεται ένα σχέδιο με το οποίο η χώρα πρέπει -και θα βοηθηθεί αν το ζητήσει από την Ουάσινγκτον- να προχωρήσει άμεσα στην εκλογή προέδρου. Το σχέδιο Μπάιντεν αναφέρει πως σήμερα, με τη Χεζμπολάχ πιο αποδυναμωμένη από ποτέ, είναι ευκαιρία για τον Λίβανο να προωθήσει τα πολιτικά σχέδια που η σιιτική οργάνωση μπλολάρει τα τελευταία δύο χρόνια κρατώντας την τοπική Κυβέρνηση όμηρο των διαθέσεων και τον σχεδίων της.
Στον αμερικανικό σχεδιασμό περιλαμβάνεται επίσης ειδική πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία μετά την εκλογή προέδρου στον Λίβανο, η χώρα θα πρέπει να πάει στις κάλπες προκειμένου να εκλεχθεί νέα κυβέρνηση, μία κυβέρνηση στην οποία η Χεζμπολάχ θα έχει ελάχιστη παρουσία.
Οι ΗΠΑ είναι ξεκάθαρο πως με το συγκεκριμένο σχέδιο επιχειρούν από τη μία να «σκοτώσουν» τη Χεζμπολάχ τόσο στρατιωτικά όσο και πολιτικά και να δώσουν στον Λίβανο μία διαφορετική προοπτική. Η Ουάσινγκτον, έχοντας απόλυτη αντίληψη της κατάστασης στη χώρα, φαίνεται πως έχει επικοινωνήσει και με το Μέγαρο των Ηλυσίων, απ' όπου φαίνεται πως έχει πάρει το πράσινο φως να το προωθήσει.
Είναι σαφές πως το αμερικανικό σχέδιο ριζικής αλλαγής της κατάστασης στον Λίβανο περιλαμβάνει και πακέτο οικονομικής βοήθειας για το οποίο ο Μπάιντεν δεν μπορεί να δεσμευθεί ειδικά με τις προεδρικές εκλογές ante portas. Σε περίπτωση εκλογής της Κάμαλα Χάρις στις 5 του ερχόμενου Νοεμβρίου δεν είναι πάντως απίθανο ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα επιχειρηθεί να περάσουν από το Σώμα του Κογκρέσου να περιλαμβάνει ένα πακέτο διάσωσης για την οικονομία του Λιβάνου.
Ο Τζο Μπάιντεν, που φαίνεται να βασίζει σημαντικό μέρος της αμερικανικής διαπραγματευτικής ισχύος σήμερα στο συγκεκριμένο σχέδιο, έχει επικοινωνήσει την εν λόγω αμερικανική «διάθεση» και προς την Τεχεράνη, η οποία είναι δεδομένο πως δεν επιθυμεί την εξαθλίωση της Χεζμπολάχ και την απομάκρυνσή της από τα πολιτικά πράγματα του Λιβάνου. Οι Αμερικανοί φαίνεται να έχουν εντάξει τη συγκεκριμένη πρόταση στο προσχέδιο για πρόταση εκεχειρίας στον Λίβανο, που έλαβε ανεπίσημα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν.
Η Τεχεράνη δεδομένα δεν θα συμφωνήσει, όχι ανοιχτά τουλάχιστον, με τη συγκεκριμένη πρόταση, αλλά ο νέος πρόεδρος της χώρας θα πρέπει να αποδείξει τη «μετριοπάθειά»του στην Αμερική, εάν δεν θέλει να χάσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.