Κόσμος

Οι IDF λένε πως πρόλαβαν σχέδιο εισβολής της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις στο έδαφος του Λιβάνου συνεχίζοντας την από χθες εισβολή που στόχο έχει την εξουδετέρωση θυλάκων της Χεζμπολάχ και καταστροφή εγκαταστάσεων της σιιτικής οργάνωσης.

Αν και το Ισραήλ επισήμως διατείνεται πως πρόκειται για μία μικρής κλίμακας επιχείρηση, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν πολλοί διεθνείς αναλυτές, ουδείς γνωρίζει την εξέλιξη του νέου αυτού κεφαλαίου που άνοιξε στην σύγκρουση του Τελ Αβίβ με τους εχθρούς του στη Μέση Ανατολή.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF), Ντάνιελ Χάγκαρι, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Τρίτης, περιγράφοντας τα σχέδια της Χεζμπολάχ να κατακτήσει την περιοχή της Γαλιλαίας, στο βόρειο Ισραήλ, με επίθεση τύπου Οκτωβρίου 7, τα οποία ματαιώθηκαν χάρη στην παρέμβαση των IDF.

Σύμφωνα με τον Χάγκαρι, «Η Χεζμπολάχ επέλεξε να εμπλακεί στον πόλεμο που ξεκίνησε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, με τη φρικτή σφαγή στο νότιο Ισραήλ. Έκτοτε, η Χεζμπολάχ έχει εκτοξεύσει πάνω από 9.500 ρουκέτες σε ισραηλινά σπίτια, οικογένειες και κοινότητες, αναγκάζοντας 60.000 Ισραηλινούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους».

Ο Χάγκαρι υπογράμμισε ότι «η Χεζμπολάχ έχει δηλώσει ανοιχτά πως σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τη δική της σφαγή τύπου Οκτωβρίου 7 στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα. Το σχέδιο αυτό το αποκαλούν “Κατάληψη της Γαλιλαίας”. Εδώ και χρόνια, η Χεζμπολάχ προετοιμάζεται για να πραγματοποιήσει στο βόρειο Ισραήλ αυτό που η Χαμάς έκανε στο νότο: να εισβάλει στο Ισραήλ, να διεισδύσει σε κατοικημένες περιοχές και να σφαγιάσει αθώους πολίτες».

Τι βρήκαν οι Ισραηλινοί στις επιδρομές τους

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δήλωσαν ότι οι στρατιώτες τους εντόπισαν και εισήλθαν σε «υπόγεια σημεία πρόσβασης» κοντά στη συνοριακή περιοχή, πραγματοποιώντας επιτυχείς επιχειρήσεις κατά ιρανικών υποδομών. Σε ανάρτηση στο Telegram, οι IDF ανέφεραν ότι τα στρατεύματα συνέλεξαν «πολύτιμες πληροφορίες» και αποσυναρμολόγησαν «προηγμένο οπλισμό ιρανικής προέλευσης».

Σύμφωνα με τη δήλωση, «τα στρατεύματα αποκάλυψαν και κατέστρεψαν επίσης υπόγειες υποδομές, χτύπησαν χιλιάδες στόχους και εκατοντάδες εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων, τόνους εκρηκτικών και εκατοντάδες χώρους διαβίωσης για πράκτορες, κέντρα διοίκησης και άλλα».

Οι δυνάμεις του Ισραήλ εισέρχονται στον Λίβανο μέσω υπόγειων σηράγγων

Tο Ισραήλ εισέρχεται στον Λίβανο με τις δυνάμεις του να διεξάγουν τις επιδρομές στα νότια της χώρας παρεισφρέοντας στο δίκτυο υπόγειων σηράγγων της Χεζμπολάχ έτσι ώστε να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στα εναπομείναντα προπύργια της τρομοκρατικής ομάδας.

Οι επιδρομές των Ισραηλινών, που αποκάλυψε για πρώτη φορά η εφημερίδα Wall Street Journal, αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της κυβέρνησης Νετανιάχου να... γονατίσει τη Χεζμπολάχ ενώ είναι σε εξέλιξη μιας χερσαία επίθεση, δήλωσε πριν από λίγες ώρες ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.

Το υπόγειο σύστημα με τις σήραγγες της λιβανέζικες σιιτικής οργάνωσης είναι το κλειδί για τη μετακίνηση των μαχητών και τη μεταφορά όπλων πιο κοντά στο ισραηλινό έδαφος. Εξαρθρώνοντας αυτά τα δίκτυα, το Ισραήλ προετοιμάζει τα στρατεύματά του για να εκκαθαρίσουν τυχόν εναπομείναντα φυλάκια της Χεζμπολάχ που αποτελούν απειλή για τις βόρειες κοινότητες του εβραϊκού κράτους.

Για τον Ρίτσαρντ Γκόλντμπεργκ, πρώην μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου και περιφερειακό αναλυτή, «το να απαλλαγούμε από την υποδομή των σηράγγων , να καθαρίσουμε τα αποθέματα πυραύλων και να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα δει ποτέ ξανά μια σημαία της Χεζμπολάχ από το παράθυρό του είναι ο μόνος τρόπος για να πείσουμε τους πολίτες να επιστρέψουν στις εστίες τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ο Νασίμ Κασέμ, ο δεύτερος αρχηγός της Χεζμπολάχ και de facto ηγέτης της οργάνωσης μετά τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα την Παρασκευή, δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους για την επικείμενη χερσαία εισβολή του Ισραήλ. «Είμαστε έτοιμοι για χερσαία εμπλοκή με τον εχθρό εάν αποφασίσουν να εισέλθουν», είπε ο Κασέμ. Ο Κασέμ τόνισε επίσης τις τελευταίες ημέρες ότι «θα υπάρξουν εκπλήξεις για το Ισραήλ στις επόμενες μάχες».

Το Ιράν, ο «φύλακας - άγγελος» της Χεζμπολάχ, έχει ήδη υποσχεθεί να υποστηρίξει τη λιβανέζικη ομάδα σε όλες τις μελλοντικές εκστρατείες κατά του Ισραήλ. Παραμένει, ωστόσο, ασαφές πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει η Τεχεράνη, με τη σκληροπυρηνική κυβέρνηση να στέλνει ανάμεικτα μηνύματα τις ημέρες μετά τη δολοφονία του Νασράλα.

Τι μέλλει γενέσθαι

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το BBC σε άμεση ανάλυσή του, όλα θα εξαρτηθούν από την αντίδραση του Ιράν και από το εάν αποφασίσει να απαντήσει. Προς το παρόν πάντως, η Τεχεράνη ίσως θεωρεί ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για στρατιωτική εμπλοκή, γι’ αυτό και δεν υπάρχει κινητικότητα

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF), επιχειρούν και προωθούνται σε αρκετά χωριά στα νότια του Λιβάνου.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ διέταξε τους κατοίκους περίπου 30 συνοριακών χωριών στο νότιο Λίβανο να εκκενώσουν λέγοντάς τους να κατευθυνθούν βόρεια του ποταμού Αουάλι, σχεδόν 35 μίλια από τα σύνορα, καθώς το Ισραήλ διεξήγαγε, όπως είπε, «περιορισμένες» επιδρομές στο Λίβανο.

Ο ποταμός Awali βρίσκεται λίγο βόρεια της Σιδώνας, πολύ πέρα από αυτό που θεωρείται τώρα θέατρο των μαχών στο Λίβανο. Δεν είναι σαφές γιατί το Ισραήλ ζήτησε από τους κατοίκους ορισμένων πόλεων στο νότο, και όχι των γειτονικών, να εκκενωθούν, ούτε είναι ξεκάθαρο γιατί τους διέταξε να εκκενωθούν τόσο μακριά στο βορρά.

Εκτός από τα 30 χωριά που κατονόμασε ο Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, πολλά χωριά νότια του ποταμού Awali, συμπεριλαμβανομένης της Σιδώνας και της νότιας πόλης της Τύρου, δεν κλήθηκαν να εκκενώσουν.

«Οι IDF δεν θέλουν να σας βλάψουν και για τη δική σας ασφάλεια πρέπει να εκκενώσετε τα σπίτια σας αμέσως» δήλωσε ο Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Αβιχάι Αντράι σε ανάρτησή του στο Χ, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ θα ενημερώσει τους κατοίκους πότε θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Την προώθηση των δυνάμεων του ισραηλινού πεζικού με αιχμή τους επίλεκτους της ομάδας Division 98, υποστηρίζουν εκτεταμένοι βομβαρδισμοί της ισραηλινής αεροπορίας αλλά και πυρά πυροβολικού.

Βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επαληθεύτηκαν από τους New York Times δείχνουν μεγάλες καταστροφές μετά από ολονύκτια ισραηλινά πλήγματα σε πυκνοκατοικημένη περιοχή νότια της Βηρυτού, όπου η Χεζμπολάχ έχει την εξουσία. Αυτό το υλικό δείχνει μια σκηνή από συντρίμμια, με κατεστραμμένα και αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα στη γειτονιά Laylaki.

 

Η Χεζμπολάχ λέει ότι δεν έχουν εισέλθει ισραηλινά στρατεύματα στον Λίβανο
 

Σημειώνεται ωστόσο πως από την πλευρά της η Χεζμπολάχ απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι ισραηλινές δυνάμεις εισήλθαν στο νότιο Λίβανο, χαρακτηρίζοντάς τους «ψέματα», όπως μεταδίδει το CNN.

«Όλοι οι σιωνιστικοί ισχυρισμοί ότι δυνάμεις κατοχής εισήλθαν στον Λίβανο είναι ψευδείς», ανέφερε την Τρίτη σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ, Μοχάμεντ Αφίφ.

Μαχητές της μαχητικής οργάνωσης που πρόσκειται στο Ιράν δεν έχουν ακόμη συγκρουστεί άμεσα με τις ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις, σύμφωνα με τον Αφίφ, ο οποίος δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη για μια «άμεση σύγκρουση εάν ο εχθρός τολμήσει να εισέλθει στο λιβανέζικο έδαφος».

Δεν είναι γνωστό πόσοι στρατιώτες βρίσκονται εκεί ή σε ποιες ακριβώς τοποθεσίες, αλλά οι χερσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με το Ισραήλ, πρόκειται για «περιορισμένες, τοπικές και στοχευμένες» επιδρομές.

 

Αγωνία στον Λίβανο


Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το BBC, η ιστορική πόλη της Τύρου μοιάζει με πόλη που περιμένει κάτι ακόμα χειρότερο να συμβεί. Έχει ήδη πληγεί σοβαρά από τις ισραηλινές επιθέσεις σε διάφορα σημεία, και τώρα το Ισραήλ έχει στρατεύματα στο έδαφος του νότου.

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί σε ολόκληρο τον Λίβανο εν μέσω των συνεχιζόμενων ισραηλινών επιθέσεων, δήλωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι, προσθέτοντας ότι το έθνος «αντιμετωπίζει μία από τις πιο επικίνδυνες φάσεις της ιστορίας του».

Ορισμένες από τις πόλεις και τα χωριά που ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους πολίτες να εκκενώσουν είναι σε μεγάλο βαθμό χριστιανικές κοινότητες όπου η Χεζμπολάχ δεν ασκεί τόσο μεγάλο έλεγχο όσο σε άλλα μέρη του νότιου Λιβάνου. Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο πολλοί κάτοικοι έχουν ήδη φύγει, μετατρέποντας ορισμένα από τα μέρη σε πόλεις-φαντάσματα.

 

Η κατάσταση στο Ισραήλ
 

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία δημοσίευσε έναν χάρτη που απεικονίζει, όπως λέει, την έκταση των πυραυλικών χτυπημάτων της Χεζμπολάχ προς το έδαφος του Ισραήλ.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός επέκτεινε τους περιορισμούς ασφαλείας σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ και του Τελ Αβίβ.

 

Σε μήνυμα στο επίσημο κανάλι του Telegram, οι IDF ανέφεραν ότι:
 

«Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες μπορούν να διεξάγονται σε χώρο όπου μπορείτε να φτάσετε σε προστατευμένο χώρο σε περίπτωση συναγερμού. Συγκεντρώσεις και υπηρεσίες μπορούν να πραγματοποιηθούν με όριο έως 30 άτομα σε ανοιχτό χώρο και έως 300 άτομα σε κλειστούς χώρους. Οι χώροι εργασίας μπορούν να λειτουργούν σε κτίριο ή χώρο όπου μπορείτε να φτάσετε σε προστατευμένο χώρο σε περίπτωση συναγερμού».

 

«Στόχος μας η Χεζμπολάχ όχι οι πολίτες του Λιβάνου»

 

Στην τελευταία ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος των IDF, Ντανιέλ Χαγκάρι, επέμεινε ότι πρόκειται για «περιορισμένες και στοχευμένες επιδρομές κατά μήκος των βόρειων συνόρων απέναντι στην απειλή της Χεζμποπλάχ. Αυτές οι τοπικά στοχευμένες επιδρομές θα έχουν στόχο προπύργια της Χεζμπολάχ που απειλούν ισραηλινές πόλεις, κιμπούτζ και κοινότητες στα βόρεια σύνορά μας».

Σύμφωνα με τον Χαγκάρι «η Χεζμπολάχ ετοιμαζόταν να χρησιμοποιήσει τα χωριά αυτά ως σταθμούς προπαρασκευής για μια εισβολή όπως αυτή της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς. Σχεδιάζαν να εισβάλουν, να επιτεθούν και να σφάξουν αθώους ανθρώπους. Το σχέδιο της Χεζμπολάχ είχε τίτλο "Κατακτήστε τη Γαλιλαία"».

Ο ίδιος υποστήριξε, τέλος, ότι η επίθεση του Ισραήλ δεν είναι κατά των κατοίκων του Λιβανου αλλά κατά της Χεζμπολάχ.

 

Έκκληση από την κυβέρνηση του Λιβάνου
 

Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε νωρίτερα ότι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Νατζίμπ Μικάτι, συναντήθηκε με οργανώσεις του ΟΗΕ και πρέσβεις.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι δήλωσε πως «ο Λίβανος αντιμετωπίζει μια από τις πιο επικίνδυνες φάσεις στην ιστορία του, καθώς περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι του λαού μας έχουν εκτοπιστεί λόγω του καταστροφικού πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ στο Λίβανο. Εργαζόμαστε επιμελώς σε συνεργασία με τα θεσμικά όργανα του ΟΗΕ για να εξασφαλίσουμε τις βασικές ανάγκες των εκτοπισμένων Λιβανέζων, όπως κάναμε σε όλα τα δύσκολα στάδια που πέρασε ο Λίβανος. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συνεχή υποστήριξη που παρέχει ο ΟΗΕ, καθώς και την υποστήριξη των αδελφών μας αραβικών χωρών και άλλων φιλικών χωρών. Σήμερα, απευθύνουμε επειγόντως έκκληση για περισσότερη υποστήριξη προκειμένου να ενισχύσουμε τις συνεχιζόμενες προσπάθειές μας για την παροχή βασικής βοήθειας στους εκτοπισμένους πολίτες».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ