Πρώτη φορά, έστειλε η Ιαπωνία πολεμικό πλοίο για περιπολία στο στενό της Ταϊβάν στέλνοντας μήνυμα στην Κίνα, όπως αναφέρει η ιαπωνική εφημερίδα Yomiuri Shimbun επικαλούμενη κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Η κίνηση της Ιαπωνίας για την προάσπιση του δικαιώματος της ελεύθερης ναυσιπλοϊας έγινε την ίδια μέρα που η Κίνα ανακοίνωσε την επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Το πολεμικό πλοίο «Σαζανάμι» της Ιαπωνίας ξεκίνησε από την Ανατολική Σινική Θάλασσα χθες το πρωί και χρειάστηκε δέκα ώρες για να ολοκληρώσει τη διέλευση από το στενό της Ταϊβάν μαζί με πολεμικά σκάφη της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, μία εβδομάδα αφότου το κινεζικό αεροπλανοφόρο «Λιαονίνγκ» έπλευσε συνοδεία δύο αντιτορπιλικών μεταξύ δύο ιαπωνικών νησιών κοντά στην Ταϊβάν.
Σύμφωνα με την Yomiuri Shimbun ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα διέταξε τη διέλευση του πολεμικού πλοίο από το Στενό της Ταϊβάν θεωρώντας ότι αν δεν απαντούσε στις κινήσεις της Κίνας, το Πεκίνο θα μπορούσε να προχωρήσει σε ακόμη επιθετικότερες ενέργειες.
Η αυξανόμενη επιθυμία της Κίνας για κυριαρχία στην περιοχή
Η Κίνα έχει επανειλημμένα διακηρύξει ότι θα θέσει υπό τον έλεγχό της την ΤαΪβάν, με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να υποστηρίζει ότι η «επανένωση» είναι «αναπόφευκτη». Το Πεκίνο, που θεωρεί την Ταϊβάν τμήμα της επικράτειάς του, διεκδικεί επίσης τη δικαιοδοσία στα ύδατα που χωρίζουν το νησί από την Κίνα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες, που επικαλούνται την ελευθερία ναυσιπλοΐας, τέτοιες ασκήσεις περιπολίας στο στενό της Ταϊβάν είναι συνηθισμένες. Νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν η Γερμανία έστειλε δύο από τα πολεμικά της πλοία μέσω του στενού της Ταϊβάν, το Πεκίνο προειδοποίησε το Βερολίνο και το κατηγόρησε ότι θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια στην περιοχή.