Κόσμος

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνει άδεια στην Ουκρανία για χτυπήματα μέσα στη Ρωσία - Αυτοί είναι οι Έλληνες ευρωβουλευτές που ψήφισαν υπέρ

Το Ευρωκοινοβούλιο σε ψήφισμά του ζητά να αρθούν όλοι οι περιορισμοί που αφορούν την Ουκρανία αναφορικά με τον βομβαρδισμό ρωσικής επικράτειας σε πολύ μεγάλο βάθος από όπλα τα οποία έχουν παραδοθεί στον στρατό του Ζελένσκι από χώρες του ΝΑΤΟ.

Το ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε με 425 ψήφους υπέρ, 131 κατά και 63 αποχές, αναφέρει ότι, αν δεν αρθούν οι ισχύοντες περιορισμοί, η Ουκρανία δεν μπορεί να ασκήσει πλήρως το δικαίωμά της στην “αυτοάμυνα” βομβαρδίζοντας τη… Μόσχα.

Στο ψήφισμα που στηρίχτηκε τόσο από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όσο και από τους Σοσιαλιστές (συμπεριλαμβανομένου του ΠΑΣΟΚ), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρει ότι οι ανεπαρκείς παραδόσεις πυρομαχικών και οι περιορισμοί στη χρήση τους ενέχουν τον κίνδυνο υπονόμευσης των προσπαθειών που έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής και εκφράζει τη βαθιά λύπη του για τη μείωση του οικονομικού όγκου της διμερούς στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία από τα κράτη μέλη».

Παράλληλα αναφέρει ότι, αν δεν αρθούν οι ισχύοντες περιορισμοί, η Ουκρανία «δεν μπορεί να ασκήσει πλήρως το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα και παραμένει εκτεθειμένη σε επιθέσεις κατά του πληθυσμού και των υποδομών της».

Οι ευρωβουλευτές επίσης επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους προς τις χώρες μέλη της ΕΕ να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους του Μαρτίου του 2023 να παραδώσουν ένα εκατομμύριο βλήματα στην Ουκρανία και να επιταχύνουν την παράδοση όπλων, συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων TAURUS.

Επαναλαμβάνουν επίσης τη θέση τους ότι όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα πρέπει συλλογικά και ξεχωριστά να δεσμευτούν για ετήσια στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία τουλάχιστον 0,25% του ΑΕΠ τους.

Από τις «εκκλήσεις» των ευρωβουλευτών δεν υπήρξε ούτε μια που να μιλά για ανάγκη παύσης των εχθροπραξιών,  συμφωνία για εκεχειρία  ή την ανάγκη εξεύρεσης διπλωματικής λύσης μέσω διαπραγματεύσεων που θα οδηγούσαν σε διαρκή και βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή. 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες στην ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα στα κρίσιμα πεδία όπου τον πρώτο λόγο έχουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, οι τοποθετήσεις των ευρωβουλευτών έχουν μεγάλη πολιτική βαρύτητα. Ειδικά στο ουκρανικό, σε αρκετές περιπτώσεις το ευρωκοινοβούλιο προανήγγειλε την πολιτική που στη συνέχεια υιοθέτησαν ο ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές που ψήφισαν υπέρ της συνέχισης του πολέμου και του βομβαρδισμού της Ρωσίας έως και τη Μόσχα και ίσως ακόμη πιο πέρα είναι:

Από τη ΝΔ:

Γιώργος Αυτιάς, Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ελεονώρα Μελέτη,  Διονύσιος – Φρέντης Μπελέρης, Δημήτρης Τσιόδρας

Από το ΠΑΣΟΚ

Σάκης Αρναούτογλου, Γιάννης Μανιάτης ενώ ο Νίκος Παπανδρέου δεν ψήφισε

Ο αντιπρόεδρος της ομάδα της Αριστεράς στο ΕΚ Κώστας Αρβανίτης έκανε το εξής σχόλιο για το ψήφισμα: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία πλησιάζει στην ολοκλήρωση του τρίτου χρόνου και αυτήν τη στιγμή είναι περισσότερο πιθανή η κλιμάκωσή του παρά ο τερματισμός του. Καμία ουσιαστική διπλωματική διαπραγμάτευση δεν είναι σε εξέλιξη. Αντ´ αυτού η κυρίαρχη συζήτηση στην Ευρώπη είναι η περαιτέρω παροχή βαρέων όπλων στο Κίεβο».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσέθεσε: «H Left και με δίκη μου εισήγηση καταψηφισε το σχετικό ψήφισμα για τη συνέχιση της οικονομικής και στρατιωτικής ενίσχυσης της Ουκρανίας που υποβλήθηκε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, για τρεις λόγους.

Α) Καλεί τα κράτη-μέλη να άρουν τους περιορισμούς στη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα μέσα σε ρωσικό έδαφος. Η εξέλιξη αυτή είναι σαφές ότι θα έχει αρνητικές συνέπειες και για αυτό το λόγο καμία δυτική κυβέρνηση δεν έχει δώσει το πράσινο φως.

Ρωσία: Θέλουν πόλεμο με πυρηνικά όπλα

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας, Vyachellav Volodin είπε ότι το Ευρωκοινοβούλιο κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να άρουν τους περιορισμούς στα ουκρανικά πλήγματα με όπλα μεγάλης εμβέλειας στο ρωσικό έδαφος, να ενισχύσουν τη στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο και επίσης να ανακοινώσουν τη συγκέντρωση οικονομικών πόρων από τον ευρωπαϊκό πληθυσμό για τις ανάγκες του ουκρανικού στρατού.

«Αυτό που ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οδηγεί σε παγκόσμιο πόλεμο με χρήση πυρηνικών όπλων», έγραψε ο Volodin στο κανάλι Telegram.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε περίπτωση επιθέσεων από δυτικά όπλα βαθιά στη χώρα, η Ρωσική Ομοσπονδία θα δώσει μια σκληρή απάντηση «χρησιμοποιώντας τα πιο ισχυρά όπλα» ενώ έσπευσε να τονίσει ότι ο χρόνος πτήσης του πυραύλου Sarmat για το Στρασβούργο είναι 3 λεπτά 20 δευτερόλεπτα.

Προειδοποίηση Λαβρόφ

Να σημειωθεί ότι πριν λίγες μέρες σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε θεωρήσει ειλημμένη την απόφαση της Δύση να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικούς πυραύλους για χτυπήματα στη ρωσική ενδοχώρα. Σε άλλες δηλώσεις του στις 27 Αυγούστου είχε κάνει λόγο για παιχνίδι της Δύσης με τη φωτιά, προσθέτοντας ότι ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος δεν θα περιοριστεί στην Ευρώπη. «Επιβεβαιώνουμε τώρα για άλλη μια φορά ότι το να παίζεις με τη φωτιά – και μοιάζουν σαν τα μικρά παιδιά που παίζουν με σπίρτα – είναι πολύ επικίνδυνο για τους ενήλικες θείους και θείες που τους έχουν εμπιστευθεί πυρηνικά όπλα στη μία ή την άλλη δυτική χώρα», είχε πει χαρακτηριστικά ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ