Κόσμος

Η Κύπρος αφαίρεσε τα "Χρυσά Διαβατήρια" από 8 ... επενδυτές-Ανάμεσα τους ο Ουκρανός ολιγάρχης Κολομόισκι, πρώην στενός συνεργάτης του Ζελένσκι

Μια μακρά λίστα κατηγοριών με εκτενές διεθνές ενδιαφέρον συνθέτουν το κατηγορητήριο Ουκρανού ολιγάρχη Ιγκόρ Κολομόισκι, ο οποίος είναι ένα από τα 8 πρόσωπα που χάνει την Κυπριακή Υπηκοότητα σύμφωνα με απόφαση που λήφθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου και επικυρώθηκε χθες (13/9) από το Υπουργικό Συμβούλιο. 

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι η πολιτογράφησή του δημιούργησε και δημιουργεί τεράστιο κίνδυνο κακής φήμης για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Κολομόισκι ένας από τους πιο πλούσιους και επιφανείς ανθρώπους - άλλοτε σύμμαχος του Ζελένσκι στην Ουκρανία - κατηγορείται σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, για φοροδιαφυγή και υπεξαίρεση εκατομμυρίων ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει κατηγορίες εμπλοκής σε συμβόλαιο  θανάτου κατηγορία για την οποία τελεί υπό κράτηση.

Ο Ουκρανός ολιγάρχης Ιγκόρ Κολομόισκι, ένας από τους πιο πλούσιους και επιφανείς ανθρώπους, άλλοτε σύμμαχος του προέδρου Ζελένσκι, χάνει την κυπριακή υπηκοότητά του καθώς οι Κυπριακές Αρχές επιβεβαίωσαν ότι αυτή αποκτήθηκε με δόλο, ψευδείς παραστάσεις και απόκρυψη ουσιωδών στοιχείων.

Μετά και την έρευνα που έγινε η Ανεξάρτητη Επιτροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας διαπίστωσε ότι ο Κολομόισκι ενέχεται σε σοβαρά εγκλήματα, τα οποία έχουν ελκύσει εκτενές διεθνές ενδιαφέρον από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς με σημαντικά αρνητικά σχόλια και καταγγελίες για απάτες τεραστίων ποσών. Μεταξύ άλλων καταγράφεται:

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Ιγκόρ Κολομόισκι, ο οποίος διαθέτει μετοχές σε ενεργειακές εταιρείες, μέσα μαζικής ενημέρωσης και άλλες επιχειρήσεις βρέθηκε στο στόχαστρο του ίδιου του Ζελένσκι, παρόλο που τον είχε βοηθήσει να ανέλθει στην προεδρία της χώρας μέσω του τηλεοπτικού καναλιού του. Ο Ζελένσκι, πρώην κωμικός, είχε δική του εκπομπή σε τηλεοπτικό σταθμό που έλεγχε ο Κολομόισκι.

Στην Ουκρανία ο μεγιστάνας κατηγορείται για φοροδιαφυγή και υπεξαίρεση στην ουκρανική πετρελαιοπαραγωγό εταιρεία Ukrnafta και το διυλιστήριο Ukrtatnafta. 

Διεθνείς κατηγορίες

  1. Κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος και απάτη ύψους 130,5 εκ. δολαρίων το διάστημα 2013 -20.
  2. Υπεξαίρεση 250 εκ. δολαρίων από την ''Privatbank''. 
  3.  Απαγορεύτηκε η είσοδός του στις ΗΠΑ από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λόγω ανάμειξης του σε υποθέσεις διαφθοράς.
  4. Χρησιμοποίηση από τον ίδιο παραρτήματος της Privatbank, στην Κύπρο για ξέπλυμα χρήματος.

Το 2021 το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απαγόρευσε στον Ουκρανό ολιγάρχη και πρώην αξιωματούχο Ιγκόρ Κολομόισκι την είσοδο στη χώρα, κατηγορώντας τον για εμπλοκή σε πράξεις διαφθοράς κατά τη διάρκεια τη θητείας του. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν κατηγόρησε, σε δήλωσή του, τον Κομολόισκι, πρώην κυβερνήτη της περιοχής Ντεπροπετρόφσκ, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, την περίοδο 2014-2015, ότι χρησιμοποίησε το αξίωμά του για να αποκομίσει προσωπικά οφέλη. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών απαγόρευσε επίσης την είσοδο στις ΗΠΑ της συζύγου και των παιδιών του Κομολόισκι.

Ο Ιγκόρ Κολομόισκι, εκτός από την κυπριακή υπηκοότητα που είχε αποκτήσει μέσω του ΚΕΠ το 2010, διατηρεί παράλληλα από το 1995 και την ισραηλινή υπηκοότητα, ενώ διαθέτει και την ουκρανική.

Εκτός από την κυπριακή υπηκοότητα που είχε αποκτήσει μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος το 2010, διατηρεί παράλληλα από το 1995 και την ισραηλινή υπηκοότητα, ενώ διαθέτει και την ουκρανική. 

Οι επενδυτές με τα "Χρυσά  Διαβατήρια"

Το παζλ των νέων ανακλήσεων Κυπριακών διαβατηρίων στη βάση του επενδυτικού προγράμματος συμπληρώνουν άλλα επτά πρόσωπα. Πρόκειται για επενδυτές και εξαρτώμενους δύο συνολικά οικογενειών.

Του Αιγύπτιου Μοχάμεντ Αμπντελραχμάν Μοχάμεντ Σαλέμ και των εξαρτώμενών του σύζυγο και ένα παιδί και του Μαξίμ Ζαχαρτσένκο, της συζύγου και των δύο παιδιών του. 

O Αιγύπτιος και η οικογένεια του πολιτογραφήθηκαν το 2018.

Με βάση τα στοιχεία μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι ο επενδυτής είχε εμβάσει το πλήρες αντίτιμο της αγοράς διαμερίσματος στη Λεμεσό ύψους €2 εκατ., ωστόσο στη συνέχεια ο πωλητής του ακινήτου του επέστρεψε ποσό ύψους 1 εκατομμυρίου 50 χιλιάδων ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς του που διατηρεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.  

Στην περίπτωση του Μαξίμ Ζαχαρτσένκο και μελών την οικογένειάς του διαπιστώθηκε ότι μετά την απόκτηση της υπηκοότητας το 2015 καταχωρίστηκε εναντίον του αστικής φύσεως υπόθεση στις ΗΠΑ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας το δικαστήριο είχε εκδώσει διάταγμα παγοποίησης των  περιουσιακών του στοιχείων.

Το 2019 το πρωτοβάθμιο δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϊ αποφάσισε να επιβάλει στον Ζαχαρτσένκο και την εταιρεία του χρηματικές ποινές πέραν των 32 εκατ. δολαρίων. 

Η ενέργεια του να αποκρύψει το ουσιώδες στοιχείο της εναντίον του αστικής υπόθεσης και της έκδοσης του διατάγματος παγιοποίησης περιουσιακών στοιχείων, καταδεικνύουν επαρκών ότι το πιστοποιητικό πολιτογράφησης αποκτήθηκε με δόλο, ψευδείς παραστάσεις και απόκρυψη ουσιωδών στοιχείων.   

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ