Το παιδί και η οικογένειά του επισκέπτονταν το μουσείο στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα την περασμένη εβδομάδα, όταν το αγόρι «τράβηξε ελαφρά το βάζο» από περιέργεια. Το βάζο ηλικίας 3.500 ετών, το οποίο δεν βρισκόταν πίσω από προστατευτικό γυαλί, έπεσε στο έδαφος και έσπασε σε αρκετά κομμάτια.
Το έκθεμα χρονολογείται μεταξύ 2200 και 1500 π.Χ., ανέφερε το μουσείο, προσθέτοντας ότι είχε εκτεθεί κοντά στην είσοδο.
«Το μουσείο πιστεύει ότι υπάρχει μια «ιδιαίτερη γοητεία» στην έκθεση των αντικειμένων χωρίς εμπόδια ή γυάλινους τοίχους, ώστε τα αρχαιολογικά ευρήματα να είναι πιο προσιτά στο κοινό» δήλωσε στην Independent ο Dr Inbal Rivlin, γενικός διευθυντής του κτιρίου.
Ο πατέρας του παιδιού, Άλεξ, δήλωσε ότι «έπαθε σοκ» όταν είδε τον γιο του δίπλα στο σπασμένο αντικείμενο και στην αρχή σκέφτηκε ότι δεν μπορεί να ήταν αυτός, που προκάλεσε τέτοια ζημιά.
Ο Άλεξ δήλωσε στο BBC ότι, αφού ηρέμησε τον εμφανώς αναστατωμένο γιο του, ενημέρωσε έναν φύλακα για το περιστατικό.
Το μουσείο δήλωσε ότι δεν θα «μπλέξει» την αστυνομία στο συμβάν, καθώς το αντικείμενο έσπασε ακούσια και κάλεσε το παιδί και την οικογένειά του να επιστρέψουν στην έκθεση για μια οργανωμένη ξενάγηση.
«Το βάζο καταστράφηκε κατά λάθος από ένα μικρό παιδί που επισκέφθηκε το μουσείο και η αντίδραση θα είναι ανάλογη» δήλωσε ο Δρ Ρίβλιν. Η οικογένεια θα επισκεφθεί το μουσείο αυτό το Σαββατοκύριακο για την οργανωμένη ξενάγηση για να «γλυκάνουν μαζί την προηγούμενη εμπειρία στο μουσείο» πρόσθεσε.
Το σπάνιο άθικτο πιθάρι χρονολογείται πριν από την εποχή του βιβλικού βασιλιά Δαβίδ και του βασιλιά Σολομώντα και είναι χαρακτηριστικό της περιοχής της Χαναάν στις ακτές της Μεσογείου, δήλωσε ο διευθυντής. Το «εντυπωσιακό εύρημα» προοριζόταν για την αποθήκευση και τη μεταφορά κυρίως κρασιού και ελαιολάδου.