Κόσμος

Οι 700 εγκλωβισμένοι που φυλάνε Θερμοπύλες στα Κατεχόμενα - Τελετή αποφοίτησης στο Ριζοκάρπασο με ένα μαθητή

Από τους 20.000 εγκλωβισμένους Ελληνοκύπριους και Μαρωνίτες που καταμετρήθηκαν από τον ΟΗΕ το 1975, σήμερα ο αριθμός τους ανέρχεται στους 700, εκ των οποίων οι 332 είναι εγκλωβισμένοι και οι 368 επανεγκατασταθέντες, δηλαδή πρόσφυγες που ζούσαν στις ελεύθερες περιοχές και κάτω από προϋποθέσεις μπόρεσαν να επιστρέψουν στα χωριά τους.

Από τους 700 τα 119 είναι παιδιά (87 εγκλωβισμένα και 32 επανεγκατασταθέντα).

Οι περισσότεροι από τους εγκλωβισμένους είναι ηλικιωμένοι – ιδιαίτερα στα μαρωνίτικα χωριά, Κορμακίτη και Καρπάσια. Στο Ριζοκάρπασο αν και υπάρχουν ηλικιωμένοι εντούτοις υπάρχουν και νεαρότεροι που είναι τα παιδιά των εγκλωβισμένων της πρώτης γενιάς και τα παιδιά των παιδιών τους, γεγονός που δίνει ελπίδες για συνέχιση της ελληνοκυπριακής παρουσίας στα Κατεχόμενα μέρη.

Εδώ και χρόνια μέσω των Ηνωμένων Εθνών, συνεχίζεται η παράδοση τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης μια φορά την εβδομάδα για την Καρπασία και μια φορά κάθε δύο εβδομάδες στα μαρωνίτικα χωριά.

Όταν το 1974 εισέβαλαν οι Τούρκοι στη Κύπρο, όσοι Ελληνοκύπριοι κατάφεραν να σωθούν και μπορούσαν, έφυγαν νότια για να βρουν ασφάλεια στις περιοχές που δεν έφτασαν τα στρατεύματα του Αττίλα. Πολλοί όμως αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα χωριά και τα σπίτια τους και παρέμειναν στον τόπο που γεννήθηκαν υφιστάμενοι κάθε είδους εξευτελισμό, ενώ η ζωή τους κινδύνευε καθημερινώς.

Αρχικώς οι Τουρκοκύπριοι και στη συνέχεια οι Τούρκοι έποικοι, ασκούσαν κάθε είδους πίεση, ώστε στο πλαίσιο της υλοποίησης μιας πολιτικής εθνικής εκκαθάρισης , να αναγκάσουν τους εγκλωβισμένους Ελληνοκύπριους να φύγουν.

Σε μεγάλο βαθμό το κατάφεραν, αφού δυσκόλευαν κάθε είδους επαφή με τους δικούς τους στις ελεύθερες περιοχές, έκλεβαν τις περιουσίες τους, έδερναν τρομοκρατούσαν απειλούσαν και κάποτε δολοφονούσαν. Όσο για την εκπαίδευση, ήταν σχεδόν πολυτέλεια, αφού το σχολείο που είχε μείνει σε λειτουργία, είχε τεθεί κάτω από την ασφυκτικό έλεγχο του κατοχικού καθεστώτος.

Για εκκλησίες και θρησκευτικές ελευθερίες, δεν μπορεί να γίνει καν λόγος, αφού όσοι ναοί δεν μετατράπηκαν σε τζαμιά, έγιναν στάβλοι και καφενεία, πλην κάποιων που διατηρήθηκαν ως μουσεία αφού πρώτα λεηλατήθηκαν από αρχαιοκάπηλους.

Τελετή αποφοίτησης με ένα μαθητή!

Πριν λίγες ημέρες στο χωριό Ριζοκάρπασο όπου λειτουργεί ελληνοκυπριακό σχολείο, έγινε η τελετή λήξης των μαθημάτων της σχολικής χρονιά 2023-2024. Πρόκειται για Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και εξατάξιο Γυμνάσιο, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος.

Στο σχολείο, διδάσκουν Ελληνοκύπριοι καθηγητές αποσπασμένοι από το Υπουργείο Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι όμως θα πρέπει να εγκριθούν από τις παράνομες αρχές του ψευδοκράτους.

Τα εκεί ελληνικά γυμνάσια έχουν μετατραπεί σε σχολεία εποίκων. Τα τρία εναπομείναντα Δημοτικά λειτουργούν υπό συνθήκες τρομοκράτησης των
μαθητών και των δασκάλων, με επιθέσεις, σκόπιμες καταστροφές, ενώ τα απαραίτητα σχολικά εγχειρίδια λογοκρίνονται ή απαγορεύονται. Στη μαύρη
λίστα είναι, όπως καταλαβαίνετε, τα βιβλία γλώσσας, παράδοσης, Γεωγραφίας, ιστορίας, ελληνικής λογοτεχνίας... 

Η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Άννα Αριστοτέλους, επισκέφθηκε τη Καρπασία όπου βρισκεται ο μεγαλύτερος αριθμός Ελληνοκυπρίων εγκλωβισμένων και παραβρέθηκε στην τελική γιορτή για τη λήξη των μαθημάτων.

Η κ. Αριστοτέλους, αναφέρει ανακοίνωση, τόνισε πως στόχος είναι η διασφάλιση ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση. Ανέφερε απευθυνόμενη στα παιδιά πως η επιμονή και η σκληρή δουλειά, η συνέπεια και η ατέρμονη προσπάθεια για υλοποίηση των στόχων τους είναι άξια επαίνου και αποτελεί παράδειγμα.

"Είστε η ζωντανή απόδειξη ότι με προσήλωση και αφοσίωση κάθε στόχος μπορεί να επιτευχθεί. Φτάνει το κάθε παιδί να πιστέψει στον εαυτό του, στους στόχους και στις δυνατότητές του, αλλά και στα όνειρά του, που ποτέ δεν πρέπει να εγκαταλείπει. Και αν κάποια πράγματα μπορεί να φαντάζουν δύσκολα, η επιμονή και η θέληση θα σας οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων σας», είπε.

Η κ. Αριστοτέλους αναφέρθηκε σε διάφορες δράσεις της υπηρεσίας της για την κοινωνική και προσωπική ανάπτυξη των παιδιών, στην αύξηση του πασχαλινού δώρου για τους εννέα φοιτητές, τους 45 μαθητές/τριες που φοιτούν στο Νηπιαγωγείο, στο Δημοτικό και στο Εξατάξιο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου και για τα 18 βρέφη και στη βελτίωση της ποιότητας και ποσότητας των προϊόντων που αποστέλλονται. Ανέφερε ότι για πρώτη φορά έγινε αποστολή πασχαλινών και χριστουγεννιάτικων φαγητών και εδεσμάτων για όλες τις οικογένειες, τους εγκλωβισμένους και τους επανεγκατασταθέντες.

Ανέφερε επίσης ότι, σε συνεργασία με το ΥΠΑΝ, προχωρούν στην εφαρμογή επιμορφωτικών μαθημάτων με βάση τις ανάγκες και  στην υλοποίηση της εκπαιδευτικής εκδρομής στην Ιταλία με τους καθηγητές. Καταγράφηκαν επίσης οι ανάγκες σε μουσικά όργανα και παιχνίδια και θα καλυφθούν, είπε.

Η κ. Αριστοτέλους ανέφερε πως για πρώτη φορά διοργανώθηκαν δραστηριότητες με τη συμμετοχή εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθένων παιδιών, όπως είναι η παρακολούθηση θεατρικής παράστασης, η συμμετοχή σε εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στο πάρκο της Ακρόπολης, γεύμα για όλα τα παιδιά και φοιτητές και προσφορά χριστουγεννιάτικων δώρων, επίσκεψη στο Πάρκο Καμήλων κ.ά., ενώ έχουν αναπτυχθεί συνεργασίες με Πανεπιστήμια, με σκοπό τη συμμετοχή των παιδιών σε διάφορα προγράμματα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ