Κόσμος

Tην Αυστρία θα επισκεφτεί ο Ινδός πρωθυπουργός στις 9 και 10 Ιουλίου – Ο πόλεμος στην Ουκρανία στα θέματα της ατζέντας

Στις 9-10 Ιουλίου, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι θα επισκεφθεί την Αυστρία όπου θα συζητήσει τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και άλλα θέματα με την ηγεσία της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Μόντι την Κυριακή είπε ότι ήταν μια «ιστορική περίσταση» και τιμή να επισκέπτομαι την Αυστρία για πρώτη φορά. Η εκδήλωση θα συμπέσει με τα 75 χρόνια από τη σύναψη διμερών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και είναι η πρώτη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στην Αυστρία εδώ και 41 χρόνια, σύμφωνα με το India Today.

«Την Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2024, ο Ομοσπονδιακός Καγκελάριος Karl Nehammer θα υποδεχθεί τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Ινδίας, Narendra Modi, σε επίσημη επίσκεψη στη Βιέννη. Εκτός από τη συνάντηση εργασίας μεταξύ των αρχηγών κυβερνήσεων, το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει επίσης συνάντηση με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν», μετέδωσε το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Αυστριακός καγκελάριος παραχώρησε συνέντευξη στην εθνική ραδιοτηλεόραση ORF, κατά την οποία τόνισε ότι ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος θα είναι ένα από τα θέματα συζήτησης.

«Ζούμε πράγματι σε δύσκολους καιρούς και υπάρχει ακόμη ένας πόλεμος σε εξέλιξη, δηλαδή ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Η προσέγγιση της Αυστρίας είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε πέρα ​​από τη Δύση και να φέρουμε άλλες χώρες στο πλευρό μας για να βρούμε συμμάχους για την ειρήνη που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Είμαι πολύ χαρούμενος που καταφέραμε να φέρουμε τον Πρωθυπουργό (της Ινδίας) στην Αυστρία. Ήταν επιθυμία του να έρθει στην Αυστρία, είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ειρήνη», είπε ο Nehammer στο ORF, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform στις 7 Ιουλίου.

Πρόσθεσε ότι ο Ινδός πρωθυπουργός θα έρθει στην Αυστρία για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 40 χρόνια και αυτό θα είναι ένα σημαντικό μήνυμα «το οποίο η χώρα έχει επανειλημμένα τονίσει σε επίπεδο ΕΕ».

«Χρειαζόμαστε μια διέξοδο από το δυτικό θάλαμο ηχούς στην ειρηνευτική πρωτοβουλία, ώστε να μπορέσουμε να βρούμε συμμαχικά κράτη που καθιστούν δυνατή την ειρήνη», είπε η Αυστριακή καγκελάριος.

Επιπλέον, ο Κarl Nehammer δήλωσε ότι είναι σημαντικό για εκείνον να συνομιλεί με τις χώρες BRICS ως ίσοι.

“Οι BRICS διαδραματίζουν ιδιαίτερο ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Πούτιν θα τους ακούσει. Και θα συνεχίσω τις ειρηνευτικές μου προσπάθειες, που ξεκίνησαν στη διάσκεψη στην Ελβετία”, δήλωσε ο καγκελάριος σε συνέντευξή του στην Der Standard.


Η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας στην Αυστρία πραγματοποιείται αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο (8-9 Ιουλίου). Επιπλέον, η περιοδεία του ανώτερου Ινδού αξιωματούχου συμπίπτει με τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον (9-11 Ιουλίου), ίσως σε μια προσπάθεια να στείλει ένα μήνυμα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία από τα κράτη που τάσσονται υπέρ της έναρξης, το συντομότερο δυνατό, μιας ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.


Εκτός από τις προσπάθειες της Αυστρίας και της Ινδίας πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ξεχώρισαν και αυτές της Ουγγαρίας και της Βουλγαρίας. Μοιάζει με ένα παγκόσμιο συντονισμένο σύνολο γεγονότων που επηρεάζουν τις αποφάσεις στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν επισκέφθηκε τις προάλλες το Κίεβο και τη Μόσχα με το ίδιο μήνυμα έναρξης ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Ο Λευκός Οίκος επέκρινε την επίσκεψη του Ούγγρου πρωθυπουργού Ορμπάν στη Μόσχα. Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πιστεύει ότι τέτοιες διαπραγματεύσεις δεν θα συμβάλουν στην ειρήνη στην Ουκρανία.

Από την πλευρά της, η Βουλγαρία σκοπεύει να προτείνει ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και να λειτουργήσει ως μεσολαβητής στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.

Η Αυστρία, μια χώρα 9 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία έχει καίρια γεωγραφική θέση στο κέντρο της Ευρώπης, είναι μια χώρα που δεν συνδέεται με κανένα στρατιωτικό μπλοκ, αν και είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Η επίσημη πολιτική της ΕΕ είναι να υποστηρίξει στρατιωτικά, οικονομικά και ανθρωπιστικά την Ουκρανία για να αντισταθεί στη ρωσική επιθετικότητα και να απελευθερώσει τα παράνομα κατεχόμενα εδάφη της. Προσπαθώντας να παίξει το χαρτί της ουδετερότητας, που της έφερε πολλά οφέλη στο παρελθόν, η Αυστρία τοποθετείται εκτός του κυρίαρχου ρεύματος στην ΕΕ όσον αφορά τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

Με την Ουγγαρία και τη Σλοβακία να έχουν την ίδια άποψη με την Αυστρία, ένα αναπτυσσόμενο πρόβλημα διαμορφώνεται τόσο για την ΕΕ όσο και για το ΝΑΤΟ. Αν σε αυτά προσθέσουμε τη Βουλγαρία με αυξανόμενο βαθμό απρόβλεπτου, καθώς και τη Σερβία που είναι γνωστή για το παιχνίδι της με τη Ρωσία, μπορεί να εκτιμηθεί ότι το θέμα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεν είναι πλέον απλό. Η Ρουμανία παραμένει το μόνο ασφαλές προγεφύρωμα του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά η πρόσβαση σε αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Φυσικά, η Τουρκία είναι εξαιρετικά σημαντική στη Μαύρη Θάλασσα και το ΝΑΤΟ μπορεί να θεωρηθεί τυχερό που την έχει στο πλευρό του, αλλά το παιχνίδι που παίζει αυτή τη στιγμή η ηγεσία στην Άγκυρα δεν δίνει την αίσθηση ασφάλειας που αναμένει η Βορειοατλαντική Συμμαχία στη νοτιοανατολική πλευρά της.

Τώρα η κατάσταση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη νοτιοανατολική πλευρά είναι διαχειρίσιμη. Όμως, με τον σημερινό ρυθμό διείσδυσης -υψηλού- της αντιδυτικής χειραγώγησης που προέρχεται από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων και εθνικιστικών, η κατάσταση θα επιδεινωθεί ανεπανόρθωτα τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ