Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι μπορεί να προσκαλέσει τον Σύριο ομόλογό του Μπασάρ αλ Άσαντ στην Τουρκία «ανά πάσα στιγμή», μια χειρονομία συμφιλίωσης, μετά τη ρήξη μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού που προκλήθηκε από την έναρξη του συριακού πολέμου το 2011, στο πλαίσιο αύξησης της έντασης κατά των Σύριων προσφύγων στην Τουρκία, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Μπορούμε να του στείλουμε μια πρόσκληση (στον Μπασάρ αλ Άσαντ) ανά πάσα στιγμή», είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους από το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, σε αεροσκάφος που επέστρεφε από το Βερολίνο, όπου παρακολούθησε τον τελευταίο αγώνα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Τουρκίας στο Euro 2024.
Η Τουρκία αρχικά σκόπευε να ανατρέψει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ όταν ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος μετά από μια αιματηρή καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων το 2011. Ωστόσο, αφού υποστήριξε διάφορες ομάδες ανταρτών, η Άγκυρα έδειξε πρόσφατα πιο πρόθυμη να αποτρέψει το άνοιγμα ενός «διάδρομου τρόμου» στη βόρεια Συρία, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν .
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει εδώ και καιρό ότι μπορεί να επανεξετάσει τις σχέσεις του με τον Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε στους δημοσιογράφους ότι ορισμένοι ηγέτες – συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν – είχαν προτείνει μια συνάντηση με τον Μπασάρ αλ Άσαντ στην Τουρκία.
«Έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο που, μόλις ο Μπασάρ αλ Άσαντ κάνει ένα βήμα προς καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία, θα του δείξουμε την ίδια εγγύτητα», διαβεβαίωσε.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει αυτές τις δηλώσεις στο πλαίσιο αύξησης της έντασης, εδώ και μια εβδομάδα, κατά των Σύριων προσφύγων στην Τουρκία.
Ταραχές στο Καϊσέρι
Όχλος επιτέθηκε σε ακίνητα και οχήματα Σύριων στην πόλη Καϊσέρι της Ανατολίας. Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 470 άτομα αυτήν την εβδομάδα, μετά από αντισυριακές ταραχές σε πολλές πόλεις, που τροφοδοτήθηκαν από ισχυρισμούς ότι ένας Σύρος κακοποίησε έναν ανήλικο Σύριο στο Καϊσέρι.
Τη Δευτέρα, ο Ερντογάν κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι πυροδότησε αυτές τις εντάσεις και καταδίκασε τη βία κατά της Συρίας ως «απαράδεκτη». Η Τουρκία – η οποία φιλοξενεί περίπου 3,2 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από έναν πληθυσμό 85 εκατομμυρίων κατοίκων – έχει συγκλονιστεί πολλές φορές από κρούσματα ξενοφοβίας τα τελευταία χρόνια, που συχνά πυροδοτούνται από φήμες που διαδίδονται στα κοινωνικά δίκτυα εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων.
Τον Αύγουστο του 2021, ομάδες ανδρών στόχευσαν καταστήματα και σπίτια που κατείχαν Σύριοι στην Άγκυρα, μετά από συμπλοκή στην οποία σκοτώθηκε ένας νεαρός Τούρκος. Η μοίρα των Σύριων προσφύγων επιστρέφει τακτικά στην τουρκική πολιτική συζήτηση, με τους αντιπάλους του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υπόσχονται να τους στείλουν πίσω στη Συρία.
Οι ταραχές στο Καϊσέρι εξαπλώθηκαν σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης, αυτή την εβδομάδα, και οι συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων διαδηλωτών και φρουρών σε τουρκικές θέσεις στη βόρεια Συρία άφησαν πίσω τους επτά νεκρούς.
Η Τουρκία έχει εξαπολύσει μια σειρά από επιθέσεις στη βόρεια Συρία από το 2016, με στόχο κουρδικές πολιτοφυλακές, την τζιχαντιστική ομάδα Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και δυνάμεις πιστές στον αλ Άσαντ.
Οι φιλοτουρκικές δυνάμεις από τη Συρία ελέγχουν επί του παρόντος δύο τεράστιες εκτάσεις γης κατά μήκος των συνόρων,
Τη Δευτέρα, εκατοντάδες Σύροι διαδήλωσαν στην περιοχή που ελέγχεται από την Άγκυρα και ορισμένοι ένοπλοι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε τουρκικά φορτηγά και στρατιωτικές θέσεις και κατέβασαν τουρκικές σημαίες.
Ο Ερντογάν υποσχέθηκε να αποκαλύψει «ποια βρώμικα χέρια» πυροδότησε τις συγκρούσεις στη βόρεια Συρία.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), τέσσερα συνοριακά σημεία διέλευσης με την Τουρκία έκλεισαν ως αποτέλεσμα αυτής της βίας.
Η τουρκική κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε αμέσως αυτές τις πληροφορίες.