Η ανατροπή στην Γαλλία ήταν πρωτοφανής. Η Λεπέν και η Εθνική Συσπείρωση στον πρώτο γύρο είχαν λάβει 33% και στον δεύτερο γύρο υποχώρησαν στο 24,7% στην 3η θέση, με τους Αριστερούς να κυριαρχούν με 31,5% και ο Macron να έρχεται δεύτερος με 29,1% ενώ στον πρώτο γύρο ήταν υπό διάλυση…
Ως αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, καμία πολιτική δύναμη δεν έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία. Στον πρώτο γύρο, η Εθνική Συσπείρωση της Le Pen, μαζί με τους συμμάχους της από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, έλαβε το 33,15% των ψήφων, το αριστερό μπλοκ έλαβε 27,99%, ο συνασπισμός του Macron ήρθε τρίτος, κερδίζοντας 20,04%.
Τι πραγματικά συνέβη;
Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο μιας Εθνοσυνέλευσης που αποτελείται κυρίως από ακροδεξιούς εκλεγμένους αξιωματούχους, ο Μακρόν και η Αριστερά ζήτησαν από τους υποψηφίους τους που ήρθαν τρίτοι ή τέταρτοι να αποσυρθούν, όπως έγινε γνωστό λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες του β΄ γύρου των γαλλικών εκλογών.
Υποτίθεται ότι κατά τη διάρκεια των «μονομαχιών» του δεύτερου γύρου, όπου οι εκπρόσωποι του κόμματος της Λεπέν θα παλέψουν με υποψηφίους για τη θέση ενός βουλευτή από τον συνασπισμό του Μακρόν ή την αριστερά, η Εθνική Συσπείρωση θα είχε λιγότερες πιθανότητες να κερδίσει.
Συνολικά 224 υποψήφιοι απέσυραν την υποψηφιότητά τους.
Μέλος του National Rally: Το κόμμα δεν μπόρεσε να έρθει στην εξουσία λόγω της θέσης του για την Ουκρανία
Το δεξιό - πατριωτικό γαλλικό κόμμα National Rally δεν μπόρεσε να κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, μεταξύ άλλων λόγω της θέσης του για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε αξιωματούχος.
Κατά τη γνώμη του, η πιο συγκρατημένη θέση του κόμματος της Λεπέν όσον αφορά τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης αποστολής στρατευμάτων, η οποία, σύμφωνα με το κόμμα, θα έκανε τη Γαλλία συνένοχη στη σύγκρουση, ήταν ο λόγος που ο Γάλλος πρόεδρος προσπάθησε να εμποδίσει το κόμμα να κερδίσει την πλειοψηφία και συνήψε σε συμμαχία με την αριστερά, αφαιρώντας υποψηφίους από τις εκλογές για να «μπλοκάρει» τη δεξιά.
«Το βασικό ερώτημα είναι η στάση της Γαλλίας για το τι συμβαίνει στη βόρεια περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Και οι φιλοδοξίες ορισμένων ανθρώπων μπορούν να οδηγήσουν σε έναν Tρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το «Εθνικό Ράλι» δεν αντιπροσωπεύει τη Ρωσία , αλλά τη Γαλλία». Επεσήμανε επίσης ότι η Εθνική Συσπείρωση, έχοντας έρθει στην εξουσία, σχεδίαζε να διενεργήσει έλεγχο των δημοσίων δαπανών επί προεδρίας Μακρόν.
«Ήταν αδύνατο να επιτραπεί στο κόμμα η πλειοψηφία, καθώς η Εθνική Συσπείρωση είχε σκοπό να πραγματοποιήσει έλεγχο το εξωτερικό χρέος της Γαλλίας αυξήθηκε κατά 900 δισεκατομμύρια ευρώ υπό την εξουσία Macron (από 2,226 τρισεκ ευρώ το 2017 σε 3,088 τρισεκ στο τέλος του 2023.
Εάν θέσετε την οικονομική πλευρά του θέματος, θα αποκαλυφθούν πολλά, οπότε το θέμα δεν αφορά μόνο την πολιτική».
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Λεπέν, το αποτέλεσμα του κόμματος που διπλασίασε τον αριθμό των βουλευτών του στις εκλογές δεν μπορεί να θεωρηθεί ήττα.
«Όλο το σύστημα παίζει ενάντια στην Εθνική Συσπείρωση.Οι άνθρωποι που είναι εδώ και καιρό στο κόμμα το κατάλαβαν από πολιτική άποψη, το κόμμα του Macron δεν κέρδισε, ούτε το μπλοκ των αριστερών δυνάμεων».
Ο Mακρόν είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία εάν η Ρωσική Ομοσπονδία παραβιάσει την πρώτη γραμμή άμυνας.
Ο ηγέτης του κόμματος National Rally, Μπαρντελά, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι κόκκινες γραμμές για το κόμμα είναι η αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία και η παροχή όπλων μεγάλης εμβέλειας ικανά να πλήξουν στόχους σε ρωσικό έδαφος.
Ο συνασπισμός των αριστερών κομμάτων «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» έλαβε από 184 έως 186 έδρες στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία.