Με τα exi polls να επισφραγίζουν τη νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου του Ζαν Λυκ Μελανσόν και να τοποθετούν τον Εθνικό Συναγερμό της Λε Πεν στην τρίτη θέση, μετά από αυτόν του Μακρόν, το βασικό ερώτημα που γεννάται είναι τι σημαίνει αυτό για τη Γαλλία και πως θα διαμορφωθεί επόμενη κυβέρνηση.
Η ομιλία του ηγέτη της αριστεράς Μελανσόν είναι μια ένδειξη για το τι μέλλει γενέσθαι, σημειώνει το AP και προχωρά σε μια πρώτη ανάλυση για το τι θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές στη Γαλλία.
Ο Μελανσόν, γράφει το AP, είπε ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με τον Μακρόν και ο Μακρόν έχει αρνηθεί να διαπραγματευτεί μαζί του.
«Ποιος θα ηγηθεί της κυβέρνησης; Δεν υπάρχει προθεσμία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Μπορεί να υπάρξουν εβδομάδες συζητήσεων μπροστά μας. Ο Μακρόν αντιμετωπίζει την προοπτική να ηγηθεί της χώρας μαζί με έναν πρωθυπουργό που είναι αντίθετος στις περισσότερες από τις εσωτερικές πολιτικές του» γράφει το πρακτορείο.
Και καταλήγει: «Αυτό είναι ένα αχαρτογράφητο έδαφος για τη Γαλλία. Σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης που είναι πιο συνηθισμένες σε κυβερνήσεις συνασπισμού, η Γαλλία δεν έχει παράδοση στο να συναντώνται νομοθέτες από αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα για να σχηματίσουν μια λειτουργική πλειοψηφία».
Μελανσόν: «Ο λαός μας απέτρεψε τη χειρότερη λύση»
Στις πρώτες του δηλώσεις του ο Ζαν Λικ Μελανσόν τόνισε πως, «ο λαός μας απέτρεψε την χειρότερη λύση».
«Ο λαός μας ψήφισε κατά συνείδηση, χαιρετίζω την κινητοποίηση χιλιάδων ανδρών και γυναικών για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα», εξήγησε.
Πρόσθεσε πως, «έλεγαν ότι είναι ανέφικτο. Όλοι κινητοποιήθηκαν και γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι αυτό γιατί είναι καλοκαίρι και έχουν φύγει κάποιοι διακοπές».
Παράλληλα, τόνισε πως, «αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε διαπραγματεύσεις με το κόμμα του Γάλλου Προέδρου. Εδώ και 7 χρόνια αγωνιστήκαμε ενάντια στην κυβέρνησή του».
Ο πρόεδρος Μακρόν θα λάβει αποφάσεις μετά την διαμόρφωση της πλήρους εικόνας των αποτελεσμάτων
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνέστησε «σύνεση» στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με πηγές της Γαλλικής Προεδρίας.
Όπως απαιτεί η παράδοση, θα περιμένει να διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα της σύνθεσης του κοινοβουλίου για να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις.
Ως εγγυητής των θεσμών, θα σεβασθεί την επιλογή του γαλλικού λαού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.