s-64
Κόσμος

Τα 10 καλύτερα πυροσβεστικά αεροσκάφη όλου του πλανήτη-Σε ποια θέση βρίσκονται τα θρυλικά Canadair; (Βίντεο)

Σχεδόν κάθε καλοκαίρι χιλιάδες πυρκαγιές τυραννάνε τους πυροσβέστες και πολίτες σε όλη την επικράτεια της χώρας, με τις καταστροφές που προκαλούν να είναι ανυπολόγιστες. Ωστόσο ευτυχώς έχουμε πάντοτε γενναίους πυροσβέστες, οι οποίοι δίνουν άνιση μάχη με τις φλόγες και κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για να περιορίσουν την εξάπλωση τους. Θυσιάζοντας πραγματικά τους εαυτούς τους, οι πυροσβέστες σώζουν χιλιάδες ζωές καθώς και δεκάδες σπίτια που εναλλακτικά θα καιγόντουσαν ολοσχερώς.

Εκτός όμως από τους πυροσβέστες στο έδαφος, οι πιλότοι συνδράμουν και αυτοί καθοριστικά στην κατάσβεση πυρκαγιών με την βοήθεια εξειδικευμένων αεροπλάνων που ονομάζονται πυροσβεστικά αεροσκάφη. Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί τα 10 καλύτερα αεροσκάφη πυρόσβεσης σε όλον τον πλανήτη.

10. BAe 146

Το BAe 146 είναι αεροσκάφος τύπου τζετ και προέρχεται από τη Μεγάλη Βρετανία. Το BAe 146 δεν προορίζονταν να γίνει εξαρχής πυροσβεστικό, ωστόσο ένα λάθος στο σχεδιασμό του ανάγκασε την εταιρεία να το μετατρέψει σε αεροσκάφος πυρόσβεσης. Η εν λόγω μετατροπή αποδείχθηκε πολύ επιτυχημένη για την εταιρεία, καθώς ο ακριβής χειρισμός του αεροσκάφους και η δυνατότητα του να εκτελεί απότομες “βουτιές” το καθιστούν ένα ικανότατο πυροσβεστικό αεροπλάνο.

Επιπλέον η χαμηλή τιμή του αεροσκάφους και η διαθεσιμότητα ανταλλακτικών εξαρτημάτων εκτόξευσαν τις πωλήσεις  του στην διεθνή αγορά. Μέχρι στιγμής υπάρχουν 14 πυροσβεστικά αεροπλάνα BAe 146 σε υπηρεσία στις ΗΠΑ, ενώ 146 έχουν χρησιμοποιηθεί σε αποστολές στην Χιλή και πρόσφατα στην Αυστραλία. Ποιος θα το περίμενε ότι ένα αεροσκάφος τύπου τζετ θα μπορούσε να γίνει ένα τόσο επιτυχημένο πυροσβεστικό αεροσκάφος...

9. Bevier Be-200  

Επόμενο είναι το πολύ ιδιαίτερο ρωσικό Bev-200, το οποίο ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα πυροσβεστικά της λίστας καθώς μαζί με το παλαιότερο μοντέλο Be-10 είναι τα μοναδικά τζετ υδροπλάνα που έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ για την αντιμετώπιση πυρκαγιών.

Από το 1998 μέχρι και σήμερα έχουν κατασκευαστεί μόνο 14 Bev-200. Παρά τον μικρό αριθμό τους βέβαια τα ρωσικά τζετ έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες αποστολές στο Ισραήλ, στην Πορτογαλία καθώς και στην Ελλάδα.

8. DHC-2 Beaver

Το παραδοσιακό DHC-2 Beaver είναι το κατά πάσα πιθανότητα το δημοφιλέστερο αεροσκάφος πυρόσβεσης του 20ου αιώνα. Το Beaver ήταν πρωτοποριακό αεροσκάφος για την εποχή του, καθώς πολλοί μετέπειτα σχεδιασμοί βασίστηκαν σε αυτό. Σήμερα το καναδικό Beaver θεωρείται αργό, θορυβώδες και η δεξαμενή του ήταν αρκετά μικρή συγκριτικά με νεότερους τύπους αεροπλάνων.

Παρόλα αυτά το DHC-2 κυριαρχούσε στην διεθνή αγορά για σχεδόν τέσσερεις συνεχόμενες δεκαετίες, από το 1940 έως και το 1970. Η χρυσή εποχή του Beaver έχει όμως τελειώσει και σήμερα η τεχνολογία του θεωρείται ξεπερασμένη. Πάρα αυτά, το αεροσκάφος έχει μείνει στην ιστορία για την συνεισφορά του στην τεχνολογική εξέλιξη των πυροσβεστικών αεροπλάνων και για τις αμέτρητες πυρκαγιές που έσβησε κατά την διάρκεια του προηγούμενο αιώνα. 

7. Air Tractor ΑΤ-802  

Το Air Tractor AT-802 είναι ένα αμερικανικό αεροσκάφος, το οποίο αν και αναλαμβάνει τόσο αγροτικές αποστολές (όπως ψεκασμού φαρμάκων) όσο και αποστολές πυρόσβεσης. Το AT-802 είναι εξοπλισμένο με αμφιβίους πλωτήρες και μια σχετικά μεγάλη δεξαμενή 802 γαλονιών, δηλαδή 3.000 λίτρων.

Το Air Tractor, δηλαδή το «Ιπτάμενο Τρακτέρ», είναι μικρό αλλά ευέλικτο αεροσκάφος, με αποτέλεσμα να μπορεί να προσγειώνετε εύκολα ακόμη σε στενά ποτάμια, λίμνες και δεξαμενές νερού. Επίσης όταν είναι εξοπλισμένο με τις επιπρόσθετες δεξαμενές μπορεί να μεταφέρει έως και 14.000 γαλόνια νερού, δηλαδή 53.000 λίτρα! Το AT-802 απέκτησε φήμη για την οικονομική λειτουργία του και την αξιοπιστία του.

6. Douglas DC-10 

To Douglas DC-10 είναι ένα ενδιαφέρον αεροσκάφος, κυρίως γιατί ξεκίνησε την πορεία του ως επιβατικό αλλά μετέπειτα με τράπηκε σε ένα πελώριο πυροσβεστικό αεροσκάφος. Συγκεκριμένα, το τεράστιο επιβατικό αεροπλάνο DC-10 μετατράπηκε το 2005 από τους Αμερικανούς σε πυροσβεστικό.

Μια ρίψη μόνο από αυτό το κολοσσιαίο αεροσκάφος των 200 τόνων μπορεί να σβήσει μία μικρή εστία φωτιάς. Κάθε DC-10 μπορεί να μεταφέρει 12.000 γαλόνια νερού, δηλαδή 45.000 λίτρα.

5. C-130 Hercules 

Επόμενο στη λίστα είναι το διάσημο C-130 Hercules, το οποίο κατασκευάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει άρωμα Αρχαίας Ελλάδας. Το C-130 είναι ένα από τα πιο αγαπητά αεροσκάφη των πυροσβεστών καθώς είναι πολύ αξιόπιστο και ευέλικτο, αφού μπορεί να αναλάβει διάφορους ρόλους. Φανταστείτε ότι τα περισσότερα C-130 Hercules που έχουν παραχθεί χρησιμοποιούνται ως στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη και όχι ως πυροσβεστικά.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του «Ηρακλή» είναι η ικανότητα του να μεταφέρει μεγάλη ποσότητα νερού πετώντας με μικρές ταχύτητες και σε χαμηλά υψόμετρα.

4. Evergreen 747 Supertanker

Στη συνέχεια έχουμε το μεγαλύτερο αεροσκάφος πυρόσβεσης στο κόσμο, το οποίο είναι μάλιστα ένα από τα μεγαλύτερα αεροσκάφη που έχουν παραχθεί ποτέ. Αν και έχουμε συνηθίσει το Boeing 747 ως ένα κανονικό επιβατικό αεροπλάνο, η αμερικανική εταιρεία Evergreen τροποποίησε το συγκεκριμένο πολύ δημοφιλές μοντέλο και το μετέτρεψε σε ένα τρομερό αεροσκάφος πυρόσβεσης, συγκεκριμένα δασοπυρόσβεσης. 

Το Evergreen 747 Supertanker τέθηκε σε λειτουργία το έτος 2009 και εντυπωσίασε τους πάντες με την ικανότητά του να ρίχνει 18.600 γαλόνια νερού πάνω από εστίες πυρκαγιών. Για να καταλάβετε για τι ποσό μιλάμε, τα 18.600 γαλόνια είναι περίπου 70 χιλιάδες λίτρα!  Από το 2009 μέχρι και σήμερα το Supertanker έχει συνδράμει καθοριστικά στις κατασβέσεις πυρκαγιών στην Χιλή, στο Ισραήλ, στη Καλιφόρνια, στη Μπολιβία κλπ. 

3. Sikorsky/Erickson S-64 Aircran 

Σήμερα το S-64 Aircran της Sikorski και Erickson είναι ένα από τα πιο περιζήτητα αεροσκάφη όλης της λίστας. Χώρες από όλο τον κόσμο ενδιαφέρονται να αποκτήσουν αρκετά τέτοια πυροσβεστικά ελικόπτερα διότι είναι ιδανικές επιλογές για την ταχεία κατάσβεση πυρκαγιών, ειδικά σε δασώδεις περιοχές. 

Το Aircran έχει τρομερή πέραση: από την Καλιφόρνια της Αμερικής, μέχρι την Αυστραλία και την Μεσόγειο κυβερνήσεις και οργανισμοί το θέλουν στον εναέριο στόλο τους. Ξεχωρίζει από άλλα πυροσβεστικά ελικόπτερα εξαιτίας του ιδιαίτερα χαμηλού του βάρους του και της ικανότητάς του να ρίχνει 2.650 γαλόνια νερού, δηλαδή 10.000 λίτρα.

2. Martin JRM Mars

Αν η επιτυχία ενός αεροσκάφους καθορίζονταν από την διάρκεια λειτουργίας του, τότε το Martin JRM Mars είναι χωρίς καμία αμφιβολία ένα από τα κορυφαία αεροπλάνα στην ιστορία. Ξεκίνησε την πορεία του ως αεροσκάφος ναυτικής περιπολίας το έτος 1942, ωστόσο μέχρι πολύ πρόσφατα παρέμενε σε λειτουργία ως πυροσβεστικό αεροπλάνο.

Την δεκαετία του '60 και '70 το JRM Mars διέπρεψε στον νέο του ρόλο, αφού μπορούσε να μεταφέρει 7.200 γαλόνια νερού (δηλαδή 27.500 λίτρα) καλύπτοντας έτσι 16 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης με μόνο μία πτήση. Το αεροσκάφος ήταν και ιδιαίτερα γρήγορο, αφού μπορούσε να μαζέψει αυτά τα 7.200 γαλόνια νερού σε μόλις 22 δευτερόλεπτα.

Αν και τα τελευταία χρόνια λειτουργίας τους τα JRM Mars υποσκιάστηκαν από νεότερα αεροσκάφη, όπως τα C-130 και τα 737, σίγουρα η πορεία αυτών των πελώριων πυροσβεστικών θα μείνει για πάντα στην ιστορία.

1. Canadair CL-215 και CL-415

Στην πρώτη θέση της λίστας δεν θα μπορούσαν να ήταν άλλα αεροσκάφη από τα θρυλικά Canadair. Προς έκπληξή σας όμως Canadair είναι το όνομα της καναδικής εταιρείας που παρήγαγε αυτά τα αεροσκάφη και όχι η ονομασία κάποιου μοντέλου. Μάλιστα η εταιρεία μετονομάστηκε από Canadair σε Bombardier πριν κάποια χρόνια.

Οι Καναδικοί ανέπτυξαν το CL-215 συγκεκριμένα για να γίνει το πιο επιτυχημένο πυροσβεστικό αεροσκάφος του κόσμου και για πολλούς το κατάφεραν. Είναι αξιόπιστα, μπορούν να πετάξουν σχεδόν παντού και σβήνουν φωτιές γρήγορα και με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. Μέχρι και σήμερα αναβαθμίζονται και εξελίσσονται, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα περιζήτητες πλατφόρμες εδώ και 30 χρόνια.

Οργανισμοί και ειδικοί θεωρούν το CL-215 και την αναβαθμισμένη έκδοση CL-415 τα πιο αποδοτικά εργαλεία εναέριας δασοπυρόσβεσης που υπάρχουν σήμερα στην αγορά. Το CL-215 μπορεί να μεταφέρει 5,500 λίτρα νερού, ενώ το CL-415 περίπου 6.150 λίτρα. Μπορεί να μην επιδεικνύουν την μεγαλύτερη χωρητικότητα της αγοράς, ωστόσο είναι αρκετά ευέλικτα, χαρακτηριστικό που επιτρέπει στα θρυλικά Canadair να πετούν πολύ χαμηλά, δηλαδή πολύ κοντά στις εστίες φωτιάς. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουν να σβήσουν τις πυρκαγιές πριν αυτές προλάβουν να επεκταθούν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ