Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Politico: Το εκλογικό στοίχημα του Μακρόν θέτει σε κίνδυνο την οικονομία της Γαλλίας

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν διακυβεύει απλώς την πολιτική του ζωή με την έκκλησή του για πρόωρες εκλογές. Παίζει επίσης ένα τεράστιο στοίχημα με τη γαλλική οικονομία.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές τρέμουν από φρίκη στην προοπτική η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση να αποκτήσει περισσότερη δύναμη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης – ένα σενάριο που θα μπορούσε να σταματήσει τη δουλειά στο κοινοβούλιο και να ανοίξει ακόμη μεγαλύτερες τρύπες στον ήδη υπερβολικό προϋπολογισμό της Γαλλίας μέσω λαϊκιστικών δαπανών, όπως αναφέρει το Politico

Αφού ο Μακρόν προκήρυξε εκλογές την Κυριακή, οι δονήσεις ήταν άμεσες. Το ευρώ υποχώρησε για δύο συνεχόμενες ημέρες έναντι του δολαρίου, ο χρηματιστηριακός δείκτης CAC 40 στο Παρίσι έχασε περίπου 3% και η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς, ένα βαρόμετρο οικονομικού και πολιτικού κινδύνου, εκτινάχθηκε σε νέα υψηλά για τον χρόνο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Γαλλία είχε ήδη υποστεί  υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, η οποία επεσήμανε τον πολιτικό κατακερματισμό ως κίνδυνο. Ενώ η Γαλλία δεν βυθίζεται ακόμη στην ίδια κατηγορία κινδύνου με την Ιταλία με χρέη, οι αγοραστές ομολόγων βλέπουν τώρα το γαλλικό χρέος ως επένδυση παρόμοιου κινδύνου με αυτό της Πορτογαλίας. 

Σε συνέντευξη Τύπου  την Τετάρτη, ο Μακρόν χτύπησε τον κώδωνα του κινδύνου στις αγορές ως σήμα ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να κινητοποιηθούν ενάντια στην Εθνική Συσπείρωση. Οι ταλαντεύσεις στην αγορά χρέους, τους υπενθύμισε, έπληξαν γρήγορα την πραγματική οικονομία. Εξάλλου, οι κυβερνήσεις με αυξημένο κόστος δανεισμού και μεγάλα χρέη έχουν λιγότερα μετρητά για νοσοκομεία, σχολεία και δημόσια μέσα μεταφοράς. 

«Οι αγορές τρελαίνονται, οι Ευρωπαίοι και οι διεθνείς εταίροι ανησυχούν. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινή ζωή των Γάλλων; Η πρόσβαση σε πιστώσεις θα είναι πιο ακριβή, τα δάνεια για πρόσβαση σε στέγαση θα είναι πιο ακριβά», είπε, επιμένοντας ότι η φιλελεύθερη κυβέρνησή του είχε τη «σοβαρότητα και συνέπεια» να διαχειριστεί την οικονομία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μακρόν  προκήρυξε  τις εθνικές εκλογές με την ελπίδα ότι θα ήταν σε θέση να συσπειρώσει ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στην ακροδεξιά — αλλά ο κίνδυνος είναι η ακροδεξιά, ακόμα κι αν δεν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία — θα μπορούσε ακόμα δημιουργηθεί πολιτικό αδιέξοδο και να σπείρουν το χάος.

Οι κύριοι οικονομικοί στόχοι της Εθνικής Συσπείρωσης περιλαμβάνουν τη μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 64 στα 60, αποκαλύπτοντας πλήρως μια από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις ορόσημο του Μακρόν. 

Ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ καταδίκασε τις πιθανές συνέπειες της Εθνικής Συσπείρωσης στην εξουσία. «Το πρόγραμμα της Εθνικής Συσπείρωσης είναι ένα μαρξιστικό πρόγραμμα, καθαρά και απλά μαρξιστικό… Θα ήθελα να μάθω ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό του μαρξιστικού προγράμματος της Μαρίν Λεπέν», είπε  σε  συνέντευξή του στο κανάλι BFMTV.

Ο Le Maire είχε επίσης ένα αιχμηρό μήνυμα για τους ηγέτες της βιομηχανίας, τους οποίους κατηγόρησε ότι σιωπούσαν απογοητευτικά όταν ασκούσαν κριτική στην ατζέντα του Εθνικού Ράλλυ. «Να γνωρίζετε ότι, αν αυτό το πρόγραμμα περάσει, κλείνουμε εργοστάσια και χάνουμε θέσεις εργασίας».

Επισημαίνοντας την Τετάρτη, είπε: «Ο οικονομικός κόσμος φοβάται το Εθνικό Συλλαλητήριο».

Βόμβα χρέους

Η τρελή έκκληση του Μακρόν για εκλογές δεν προκαλεί απλώς το φάσμα των προβλημάτων στο εσωτερικό μέτωπο. Η Γαλλία είναι ήδη ένα από τα κακά παιδιά όσον αφορά τους κανόνες για το έλλειμμα της ΕΕ, και το πολιτικό χάος δημιουργεί ακόμη περισσότερες εντάσεις με τις Βρυξέλλες.

Την επόμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει μια έκθεση που θα επικεντρώνει τις άχαρες χώρες, μεταξύ των οποίων και τη Γαλλία. Αυτό είναι το πρώτο βήμα μιας επίπονης διαδικασίας σύσφιξης ζωνών με εντολή των Βρυξελλών, γνωστή ως Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος, η οποία θα γίνει ακόμη πιο γεμάτη αν μια εθνικιστική κυβέρνηση αναλάβει την εξουσία στο Παρίσι.

Μετά την προκήρυξη των εκλογών, οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας έκρουσαν επίσης  τον κώδωνα του κινδύνου . Οι αναλυτές του Moody's, μιας από τις δύο εταιρείες αξιολόγησης που γλίτωσαν το Παρίσι από μια υποβάθμιση πρόσφατα, έδειξαν ότι μπορεί να μην χρειαστούν πολλά για να αλλάξουν γνώμη.

«Η πιθανή πολιτική αστάθεια είναι ένας πιστωτικός κίνδυνος, δεδομένης της προκλητικής δημοσιονομικής εικόνας που θα κληρονομήσει η επόμενη κυβέρνηση», έγραψαν τη Δευτέρα η αναλύτρια Σάρα Κάρλσον και η ομάδα της, σημειώνοντας ότι το βάρος του χρέους της Γαλλίας πρόκειται να συνεχίσει να επεκτείνεται, φτάνοντας στο 115% του ΑΕΠ έως το 2027. Μια εξέλιξη χιονοστιβάδας από 98% το 2019 και 64% το 2007.

Αφού πέρασε τον δρόμο της μέσω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, η Γαλλία πρέπει τώρα να σφίξει το ζωνάρι της. Το Παρίσι  περικόπτει  φέτος τις δημόσιες δαπάνες 20 δισεκατομμυρίων ευρώ και σχεδιάζει να περικόψει  τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον  το 2025. 

Στο στόχαστρο των Βρυξελλών

Το ανησυχητικό επίπεδο χρέους της Γαλλίας είναι στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στις 19 Ιουνίου, η Επιτροπή θα δημοσιεύσει μια έκθεση για τη Γαλλία και  άλλες 10 χώρες που είχαν «υπερβολικό έλλειμμα» το 2023. Η Γαλλία βρίσκεται άνετα στη λάθος πλευρά του ανώτατου ορίου του 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, έχοντας  δημοσιονομικό έλλειμμα 5,5%  του ΑΕΠ πέρυσι.

Οι χώρες που υπερβαίνουν το όριο του 3% εκατό απαιτείται να μειώνουν το έλλειμμά τους ετησίως κατά τη διάρκεια ορισμένων ετών έως ότου το χρέος είτε να είναι σε σταθερή πτωτική τροχιά είτε να σταθεροποιηθεί σε ένα αποδεκτό επίπεδο που αποφασίζει η Επιτροπή.

Το Παρίσι είναι «απίθανο» να φτάσει στο επίπεδο του 3% έως το 2027,  σύμφωνα  με τον Moody's.

Τεχνικά στις χώρες θα έπρεπε να επιβληθούν πρόστιμα για υπερβολικά χρέη και ελλείμματα, αλλά η Γαλλία λάμβανε πάντα σημαντική πολιτική χαλάρωση από την ΕΕ. Η ανάδειξη της Εθνικής Συσπείρωσης σε βασικό ρόλο μπορεί να το αλλάξει αυτό.   

Μια κυβέρνηση Εθνικής Συσπείρωσης που δεν έχει τα κεφάλια με την Επιτροπή θα μπορούσε να βρεθεί σε μια πιο επισφαλή θέση υπό την EDP.

Αλλά μια κυβέρνηση της Εθνικής Συσπείρωσης που θα προσανατολιστεί σε μια ριζική αλλαγή πολιτικής θα αντιμετωπίσει σύντομα εξωτερικούς περιορισμούς «που είναι δύσκολο να ξεπεραστούν», με τη μορφή των χρηματοπιστωτικών αγορών και της ΕΕ, δήλωσε ο Francesco Saraceno, αναπληρωτής επικεφαλής του Γαλλικού Παρατηρητηρίου Οικονομικών Κύκλων στο Sciences Po Paris.

Τώρα, ακόμη και ο ακροδεξιός ανερχόμενος σταρ Μπαρντέλα αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι οι ακριβές προτάσεις της Λεπέν θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την αξιοπιστία του κόμματος και άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να κάνει πίσω, για παράδειγμα στις συντάξεις.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Αγριεύει η κόντρα-Μαζική εξέγερση χιλιάδων Σύριων κατά των Τούρκων στην Βόρεια Συρία με αφορμή το περιστατικό στην Καισάρεια

Εξαγριωμένοι Τούρκοι έβαλαν φωτιά σε  σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα που ανήκαν σε Σύρους μετανάστες στην Καισάρεια...