Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

"Πέρασε" το Βέτο της Τουρκίας: Έβγαλαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο από το ανακοινωθέν της Ελβετίας για την Ουκρανία

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αφαιρέθηκε από την κοινή δήλωση της ειρηνευτικής συνόδου κορυφής για την Ουκρανία μετά τις διαμαρτυρίες της Τουρκίας, αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα. Μάλιστα σύμφωνα με είδηση της εφημερίδας Sabah, οι ελβετικές και ουκρανικές αρχές αναγκάστηκαν να δημοσιεύσουν νέο κατάλογο των υπογραφόντων το ειρηνευτικό ανακοινωθέν μετά από εξηγήσεις που ζήτησε η Άγκυρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Ονσού Κετσελί, η Τουρκία ζήτησε εξηγήσεις για την υπογραφή του Παναγιωτάτου στο συγκεκριμένο κείμενο, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «όταν προστέθηκε η υπογραφή της Τουρκίας στην κοινή δήλωση, η υπογραφή του Ελληνικού Πατριαρχείου (έτσι αποκαλούν οι Τούρκοι το Οικουμενικό Πατριαρχείο) δεν υπήρχε. Αυτό ήταν αδύνατο να συμβεί, διότι (το Πατριαρχείο) ήταν παρατηρητής. Η υπογραφή του Πατριαρχείου προστέθηκε στην Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής λίγες ημέρες μετά το τέλος της εκδήλωσης. Αφού το Υπουργείο Εξωτερικών (της Τουρκίας) έθεσε το θέμα αυτό, οι ελβετικές και ουκρανικές αρχές αναγκάστηκαν να δημοσιεύσουν νέο κατάλογο χωρίς την υπογραφή του Πατριαρχείου».

«Περισσότερες από 90 χώρες και περισσότερες από 20 ΜΚΟ, ενώσεις, διεθνείς οργανισμοί και ιδρύματα εκπροσωπήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στην Ουκρανία που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία. 

Όταν το όνομα της Τουρκίας προστέθηκε στην Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου, ο λεγόμενος "οικουμενικός" τίτλος του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης βρέθηκε εκτός καταλόγου, καθώς ήταν παρατηρητής. Το όνομα του Πατριαρχείου προστέθηκε στην Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής λίγες ημέρες μετά το τέλος της συνάντησης.

Πολυάριθμα δημοσιεύματα της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν το περιστατικό ως «σκανδαλώδες», υποστηρίζοντας ότι παραβίαζε την τουρκική κυριαρχία και τη Συνθήκη της Λωζάνης, ακόμη και ενώ παρευρέθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Η αντίδραση της Τουρκίας

Πριν λίγες ημέρες ο Oντζού Κετσελί, Εκπρόσωπος του Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας είχε δηλώσει, ότι: «Δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια η είδηση ότι το Ρωμαίικο Πατριαρχείο του Φαναρίου συμμετείχε με πολιτειακό καθεστώς στην Σύνοδο Ειρήνης για την Ουκρανία που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία στις 15-16 Ιουνίου 2024 και ότι ο υπουργός μας είχε επίσημη διμερή συνάντηση με τον Ρωμιό Πατριάρχη του Φαναρίου Βαρθολομαίο στο περιθώριο της Συνόδου. Ζητήθηκαν εξηγήσεις από τους διοργανωτές της Συνόδου Κορυφής, Ελβετία και Ουκρανία, σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι στη συνέχεια προστέθηκε το όνομα του Ελληνικού Πατριαρχείου της Φενέρ ως υπογράφοντα στην Κοινή Διακήρυξη, η οποία έγινε αποδεκτή στο τέλος της Συνόδου και κοινοποιήθηκε. Από την άλλη πλευρά, εξηγείται ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην κρατική μας πολιτική όσον αφορά τη θέση του Ρωμαιίκου Πατριαρχείου του Φαναρίου». 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παναγιώτατος κατά την ομιλία του απηύθυνε μήνυμα προς τους συμμετέχοντες, υπογραμμίζοντας το καθήκον όλων να υπερασπιστούν και να προωθήσουν την ειρήνη. “Ο πόλεμος είναι πάντα καταστροφικός. Το να μένει κανείς σιωπηλός μπροστά στη σκληρότητα του πολέμου είναι ντροπή! Είναι καθήκον και αποστολή μας να υπερασπιστούμε και να προωθήσουμε την ειρήνη. «Μακάριοι οι ειρηνοποιοί» (Ματ. ε´, 9)”, είπε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριαρχης

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία μετέφερε στους διοργανωτές -την Ουκρανία και την Ελβετία- όλες τις σκέψεις της σχετικά με τη συμμετοχή του Παναγιωτάτου στη Σύνοδο Κορυφής, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της Συνόδου. «Όταν οι ανησυχίες της Άγκυρας δεν ελήφθησαν υπόψη, η Τουρκική Δημοκρατία κινήθηκε αμέσως», πρόσθεσε.

Παρά το γεγονός ότι ο Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρευρέθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 15-16 Ιουνίου, μόνο ως παρατηρητής, η υπογραφή του στο ανακοινωθέν προκάλεσε οργή στην Τουρκία αρκετές ημέρες μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης.

Σημειώνεται ότι  τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο προσκάλεσε η Πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας κ. Viola Amherd για να συμμετάσχει στην Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία. Ο Παναγιώτατος ήταν ο μόνος θρησκευτικός ηγέτης ο οποίος προσεκλήθη στην Διάσκεψη Κορυφής. 

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">I met with Ecumenical Patriarch Bartholomew I to express gratitude for the humanitarian support for Ukraine, especially on the issues of the return of Ukrainian children and the exchange of prisoners.<br><br>We highly value His All-Holiness’ prayers for peace and assistance to… <a href="https://t.co/riyEv7k7jW">pic.twitter.com/riyEv7k7jW</a></p>&mdash; Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) <a href="https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1802002414498689097?ref_src=twsrc%5Etfw">June 15, 2024</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Ως Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Βαρθολομαίος θεωρείται από πολλούς ως επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το Πατριαρχείο εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, όπου ιδρύθηκε τον τέταρτο αιώνα, όταν η πόλη ήταν γνωστή ως Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει τον «οικουμενικό» τίτλο του πατριαρχείου βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία αναγνώρισε την κυριαρχία και τα όρια του σύγχρονου κράτους της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...
ukrania polemos
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο ποταμός Sukhi Yaly του Κουράχοβο έγινε ο «υγρός τάφος» της 79ης ουκρανικής ταξιαρχίας! Την ξεκλήρισαν οι Ρώσοι και προέλαυσαν 300 μέτρα

Ο ποταμός Sukhi Yaly είναι καίριας σημασίας για την κατεύθυνση του Κουράχοβο και οι Ρώσοι καταλαμβάνουν περισσότερος...