Ένα από τα εμβληματικά χαρακτηριστικά της Ευρώπης είναι γεωγραφικός της πλούτος, και αυτό φυσικά ισχύει για τα πανέμορφα νησιά της, τα περισσότερα από τα οποία συγκεντρώνονται στη Μεσόγειο.
Πρόσφατα, το κορυφαία από αυτά είχαν την τιμητική τους στο ταξιδιωτικό μέσο Lonely Planet, με τη λεγόμενη «Μαύρη Κέρκυρα» να θεωρείται το πλέον ειδυλλιακό. Αυτό το καταπράσινο νησί βρίσκεται μία ανάσα από την Ελλάδα, στις Δαλματικές ακτές της Κροατίας, και οι ντόπιοι το αποκαλούν Κορτσούλα.
Μια περίτεχνη ταπετσαρία από αμπέλια, ελαιώνες και πυκνά δάση καλύπτει την Κορτσούλα, το πιο πράσινο από τα νησιά της Δαλματίας.
Η «Μαύρη Κέρκυρα» της Κροατίας
Οι καλοδιατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις και τα χωριά του νησιού είναι γεμάτες με ιστορική αρχιτεκτονική, από τα γοτθικά, αναγεννησιακά και μπαρόκ παλάτια της Χώρας μέχρι τις απλές πέτρινες εξοχικές κατοικίες και τις αγροικίες του εσωτερικού.
Είναι ένα μέρος που προσφέρεται για πεζοπορία ή ποδηλασία, σε μικρά οινοποιεία και ελαιοτριβεία, αλλά και στους επαρχιακούς δρόμους που περιβάλλονται από κατάφυτα λιβάδια.
Ιστορικά, το όνομα της Κορτσούλα προήλθε ως παράφραση του τοπωνυμίου από τα χρόνια της ελληνικής επικυριαρχίας του νησιού.
Οι Κνίδιοι ήταν το πρώτο ελληνικό φύλο που αποίκισε την Κορτσούλα τον 6ο αιώνα π.Χ., ονομάζοντας την αποικία Μέλαινα Κόρκυρα (Μαύρη Κέρκυρα) προς τιμήν του τόπου καταγωγής τους.
Και γιατί μαύρη; Διότι σε αντιδιαστολή με τη γνωστή Κέρκυρα, το κατάφυτο τοπίο του νησιού, με τα πυκνά δάση κωνοφόρων, του έδινε μία σκούρα πράσινη απόχρωση, ειδικά από μακριά.