Ιδιαίτερα ανήσυχο για το ενδεχόμενο πρόκλησης επιδημίας ιλαράς είναι το υπουργείο Υγείας στην Κύπρο και προς αποφυγή του ενδεχομένου αυτού, απηύθυνε μέσω του λογισμικού του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) επείγουσα έκκληση για άμεσο εμβολιασμό των παιδιών τους, προειδοποιώντας για την αύξηση των περιστατικών και στην Κύπρο, και φυσικά τις συνέπειες που αυτό μπορεί να έχει.
«Ως γονέας/κηδεμόνας τέκνου κάτω των 6 ετών παρακαλείστε όπως επικοινωνήσετε άμεσα με τον παιδίατρο σας για την έναρξη/ολοκλήρωση εμβολιασμού έναντι της Ιλαράς. Η παρούσα ειδοποίηση αποστέλλεται στο πλαίσιο προσπάθειας περιορισμού των όλο και αυξανόμενων κρουσμάτων Ιλαράς που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα», αναφέρεται στο μήνυμα.
Με αφορμή την νέα τάση άρνησης εμβολιασμού των παιδιών, ένα φαινόμενο το οποίο καταγράφεται σε πολλές χώρες, οι γιατροί προειδοποιούν ότι δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση αυτής της επικίνδυνης εμπύρετης και εξανθηματικής νόσου και ότι ο μόνος τρόπος διαφύλαξης της ασφάλειας του κόσμου και ειδικά των παιδιών είναι ο εμβολιασμός.
Σύμφωνα με την παιδίατρο Λαμπρινή Μαρκάκη η οποία μίλησε στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», από το τέλος του 2023 έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη. «Με βάση τα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC)», δήλωσε η γιατρός, «η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών είναι ανεμβολίαστοι (87,2 %)». Τα υπόλοιπα περιστατικά, ανέφερε, αφορούν εμβολιασμένους ασθενείς με μόνο μια δόση του εμβολίου (8,2 %), ενώ μικρότερο ποσοστό αφορά ασθενείς εμβολιασμένους με δύο δόσεις του εμβολίου (4,4 %)», και πρόσθεσε: «Ως προς την ηλικιακή κατανομή, νοσούν τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες, ωστόσο σαφώς η πλειονότητα των κρουσμάτων καταγράφεται σε ηλικίες κάτω των 5 ετών, και ιδιαίτερα στα βρέφη, μικρότερα του ενός έτους, τα οποία δεν είναι εμβολιασμένα λόγω ηλικίας».