Οι Παλαιστίνιοι που ζουν στην πυκνοκατοικημένη περιοχή όπου κρατούνταν Ισραηλινοί όμηροι από τη Χαμάς περιέγραψαν τον τρόμο που βίωσαν από τους ανελέητους βομβαρδισμούς και τα ασταμάτητα πυρά που δέχτηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης.
Χθες Σάββατο οι ισραηλινές δυνάμεις, με τη συνδρομή αεροπορικών επιδρομών, αντάλλαξαν πυρά με τη Χαμάς γύρω από τον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ για να απελευθερώσουν τέσσερις ομήρους.
Η Νόα Αργαμανί, 26 ετών, ο Αλμόγκ Μέιρ Τζαν, 22 ετών, ο Αντρέι Κοζλόφ, 27 ετών και ο Σλόμι Ζιβ, 41 ετών, οι οποίοι είχαν απαχθεί από ένα ισραηλινό μουσικό φεστιβάλ πριν από οκτώ μήνες, επέστρεψαν σώοι στο Ισραήλ.
Όμως, κατά την επιχείρηση διάσωσης σκοτώθηκαν επίσης δεκάδες Παλαιστίνιοι μέσα και γύρω από τον προσφυγικό καταυλισμό, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς.
Ένας άνδρας, ο Abdel Salam Darwish, δήλωσε στο BBC ότι βρισκόταν σε μια αγορά και αγόραζε λαχανικά όταν άκουσε μαχητικά αεροσκάφη από ψηλά και τον ήχο πυροβολισμών.
«Στη συνέχεια, πτώματα ανθρώπων ήταν σε κομμάτια, σκορπισμένα στους δρόμους και το αίμα τους έβαφε τους τοίχους», είπε.
Η επιστροφή των ομήρων στις οικογένειές τους προκάλεσε πανηγυρισμούς στο Ισραήλ και οι ηγέτες πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, χαιρέτισαν την είδηση της απελευθέρωσής τους.
Ωστόσο, υπήρξαν επικρίσεις για το κόστος της επιχείρησης στο εσωτερικό της Γάζας, με τον επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ να δηλώνει ότι την καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο». «Οι αναφορές από τη Γάζα για άλλη μια σφαγή αμάχων είναι αποκρουστικές», έγραψε στο Χ.
Ένας υπουργός του Ισραήλ είπε ότι θα έπρεπε να καταδικάσει τη Χαμάς.
Εικόνες από την περιοχή του προσφυγικού καταυλισμού Nuseirat δείχνουν βομβαρδισμένα τοπία και Παλαιστίνιους να θρηνούν τους νεκρούς τους.
Δύο νοσοκομεία στη Γάζα, το al-Aqsa και το al-Awda ανακοίνωσαν ότι μέτρησαν 70 πτώματα. Το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα 86 ανθρώπων που, όπως λέει, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της δίωρης επιχείρησης, ενώ το γραφείο μέσων ενημέρωσης της Χαμάς ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε τουλάχιστον 210.
Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ Ντάνιελ Χαγκάρι εκτίμησε ότι υπήρχαν λιγότερες από 100 απώλειες σε μια «υψηλού κινδύνου και πολύπλοκη αποστολή» που βασίστηκε σε «ακριβείς πληροφορίες».
Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι οι ειδικές δυνάμεις επιχείρησαν «κάτω από σφοδρά πυρά» κατά τη διάσωση των ομήρων. Ο 36χρονος διοικητής και επικεφαλής της επίλεκτης ομάδας Yamam Arnon Zamora τραυματίστηκε και πέθανε αργότερα στο νοσοκομείο.
Βίντεο από τη Γάζα που τραβήχτηκαν μετά την επιδρομή δείχνουν σκηνές σφαγής. Πλάνα από το νοσοκομείο al-Aqsa δείχνουν πολυάριθμους ανθρώπους με σοβαρά τραύματα να κείτονται στο έδαφος, αφήνοντας ελάχιστο χώρο στο αιματοβαμμένο πάτωμα για να μετακινηθούν οι γιατροί μεταξύ των ασθενών.
Άλλο βίντεο δείχνει μια πυκνή ροή νέων περιστατικών που οδηγούνται με αυτοκίνητα και ασθενοφόρα και μεταφέρονται στο νοσοκομείο. Ο διευθυντής του νοσοκομείου Al-Awda στο Nuseirat δήλωσε στο BBC Arabic ότι ο αριθμός των νεκρών που έφταναν στο νοσοκομείο αυξανόταν καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββάτου. Ο Δρ Marwan Abu Nasser μίλησε επίσης για την έλλειψη νεκροτομείου στο νοσοκομείο.
Ένας άνδρας, ο οποίος δήλωσε ότι περισσότερα από 40 μέλη της οικογένειάς του έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των συγκρούσεων τον Οκτώβριο, περιέγραψε στο BBC ότι βρισκόταν σε ένα σπίτι που χτυπήθηκε από σφοδρά πυρά.
«Μόλις αυτά τα παιδιά και οι γυναίκες μπήκαν στο σπίτι, έγινε η βομβιστική επίθεση, που στοίχισε τη ζωή σε όλους όσους βρίσκονταν μέσα σε αυτό», είπε για να συνεχίσει: «Αυτό το σπίτι, το οποίο φιλοξενούσε περίπου 30 άτομα που στη συνέχεια έγιναν 50, βομβαρδίστηκε... μόνο εγώ, ο πατέρας μου, η σύζυγός μου και ένας νεαρός άντρας επιβιώσαμε... είμαστε οι μόνοι επιζώντες από τους 50 ανθρώπους».
Η αιματοχυσία στο προκάλεσε έντονη κριτική στη Χαμάς από ανθρώπους στη Γάζα. Ο Χασάν Ομάρ, 37 ετών, δήλωσε ότι λυπάται για την απώλεια τόσων ανθρώπων από τα ισραηλινά πλήγματα, λέγοντας στο BBC: «Για κάθε Ισραηλινό όμηρο θα μπορούσαν να έχουν απελευθερώσει 80 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους και χωρίς αιματοχυσία -[αυτό είναι ένα εκατομμύριο φορές καλύτερο από το να χάσουν 100 νεκρούς. Το μήνυμά μου προς τη Χαμάς είναι ότι η διακοπή της απώλειας είναι μέρος του κέρδους, θα πρέπει να απαλλαγούμε από αυτούς που μας ελέγχουν από τα ξενοδοχεία του Κατάρ».
Η διάσωση των ομήρων έγινε εν μέσω των προσπαθειών για κατάπαυση του πυρός και συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει παροτρύνει να καταλήξει σε συμφωνία, αλλά αντιμετωπίζει την αντίθεση των ακροδεξιών συμμάχων του που λένε ότι η στρατιωτική δράση είναι ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν οι όμηροι.
Η επιχείρηση του Σαββάτου είναι η πιο επιτυχημένη διάσωση ομήρων από τον ισραηλινό στρατό σε αυτόν τον πόλεμο. Σε απάντηση της στρατιωτικής επίθεσης στο Νουσεϊράτ, ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβάλει τις επιλογές του. Είπε ότι η Χαμάς δεν θα συμφωνήσει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός αν δεν επιτύχει ασφάλεια για τους Παλαιστίνιους.
Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ η Χαμάς σκότωσε περίπου 1.200 άτομα και αιχμαλώτισε περίπου 251. Περίπου 116 παραμένουν στα παλαιστινιακά εδάφη, εκ των οποίων οι 41 σύμφωνα με τον στρατό είναι νεκροί.
Σε συμφωνία που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο, η Χαμάς απελευθέρωσε 105 ομήρους με αντάλλαγμα μια εβδομαδιαία κατάπαυση του πυρός και περίπου 240 Παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές.
Το Σάββατο, το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ανέρχεται πλέον σε 36.801.