Κόσμος

Ξέμεινε από στρατιώτες η Γερμανία: Ανάγκη για ακόμα 75.000 καθώς το NATO αυξάνει τις απαιτήσεις

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, γνωστές ως Bundeswehr, θα χρειαστούν 75.000 επιπλέον στρατιώτες για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο NATO, αναφέρει την Τρίτη το περιοδικό Der Spiegel, καθώς η Βορειοατλαντική Συμμαχία αυξάνει τις απαιτήσεις της απέναντι στη ρωσική απειλή.

Οι εκκλήσεις για αύξηση του στρατεύματος θα μπορούσε να φέρει νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση της Γερμανίας, η οποία αναζητά τρόπους αύξησης των αμυντικών δαπανών και εξετάζει την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε στο Reuters ότι το NATO θα θέσει πιο απαιτητικούς στόχους για την αεράμυνα, τους πυραύλους μεγάλου λογισμικού και την διοικητική μέριμνα.

Οι αμυντικές δαπάνες έχουν γίνει ήδη σημείο τριβής στις συζητήσεις του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού για τον προϋπολογισμό του 2025

Οι νέοι στόχοι απορρέουν από τη συμφωνία στην περυσινή σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου οι χώρες-μέλη συμφώνησαν στο πρώτο μείζον αμυντικό σχέδιο από το τέλος της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, το οποίο προβλέπει πώς η συμμαχία θα απαντούσε σε ενδεχόμενη επίθεση της Ρωσίας.

Τέτοιο σχέδιο δεν είχε καταρτιστεί εδώ και δεκαετίες, καθώς το NATO εκτιμούσε ότι η μετασοβιετική Ρωσία δεν αποτελούσε πλέον υπαρξιακή απειλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατανομή ανά χώρα

Από τη σύνοδο του Βίλνιους μέχρι σήμερα, το NATO και οι κυβερνήσεις των μελών του προσπαθούν να μεταφράσουν το γενικό σχέδιο σε συγκεκριμένες απαιτήσεις για τα στρατεύματα και τα όπλα που θα απαιτούνταν για απάντηση σε μια ρωσική επίθεση, η οποία σύμφωνα με αξιωματούχους του γερμανικού στρατού μπορεί να συμβεί το 2029.

Βάσει των αναγκών, οι σύμμαχοι θα πρέπει να διαπραγματευτούν την επίσημη κατανομή της ενίσχυσης ανά χώρα.

Όπως έγραψε το Der Spiegel, επικαλούμενο εμπιστευτικά έγγραφα, το ΝΑΤΟ απαιτεί από τη Γερμανία ακόμα 75.000 στρατιώτες. Σήμερα, η χώρα διαθέτει 180.000 στρατιώτες, κάτω από τον υφιστάμενο στόχο των 200.000.

Οι αμυντικές δαπάνες έχουν γίνει ήδη σημείο τριβής στις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό του 2025 ανάμεσα στα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Το 2022 ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ενέκρινε κονδύλια 100 δισ. ευρώ για ενίσχυση του στρατού. Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία πρόκειται να συμμορφωθεί για πρώτη φορά με τη δέσμευσή της απέναντι στο NATO να διαθέτει τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ της για άμυνα.

Τώρα η κυβέρνηση αναζητά τρόπο να συνεχίσει την χρηματοδότηση όταν εξαντληθεί το κονδύλι των 100 δισ.

Ο Σολτς προσέφερε πάντως στήριξη στον υπουργό Οικονομικών που αρνήθηκε το αίτημα του υπουργού Άμυνας Μπόρις Πιστόριους για αύξηση του προϋπολογισμού των ενόπλων δυνάμεων κατά 6,7 δισ. ευρώ το 2025, πλέον των 52 δισ. ευρώ που προβλέπονται.

Ο Πιστόριους αναζητά παράλληλα κατάλληλες προσεγγίσεις για την επαναφορά κάποιου είδους στρατιωτικής θητείας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ