Συγκεκριμένα, η επικεφαλής του τμήματος καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων της Τουρκίας, επιβεβαίωσε τα όσα υποστηρίζει η ελληνική πλευρά εδώ και χρόνια, ότι δηλαδή δεν γνωρίζει την ύπαρξη εγγράφου που να νομιμοποιεί την αγορά των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Βρετανικό Μουσείο, τα γλυπτά του Παρθενώνα έχουν αποκτηθεί νόμιμα, με βάση οθωμανικό φιρμάνι…
Μετά από αυτή την εξέλιξη, ήρθε και η πρώτη απάντηση από το Βρετανικό Μουσείο. Ένας εκπρόσωπος του μουσείου, δήλωσε στο ΣΚΑΪ:
«Το Βρετανικό Μουσείο αναγνωρίζει την ισχυρή επιθυμία της Ελλάδας τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο να επιστραφούν στην Αθήνα. Πρόκειται για ζήτημα με πολύ μακριά ιστορία και κατανοούμε και σεβόμαστε τα δυνατά συναισθήματα που επιτάσσει αυτή η συζήτηση».
Και συνέχισε: «Επιθυμούμε να αναπτύξουμε μία νέα σχέση με την Ελλάδα – μία συνεργασία για τον Παρθενώνα – και να εξερευνήσουμε την πιθανότητα καινοτόμων τρόπων συνεργασίας με τους Έλληνες φίλους μας, με την ελπίδα ότι η κατανόηση των Γλυπτών του Παρθενώνα θα βαθύνει και θα συνεχίσει να εμπνέει ανθρώπους ανά τον κόσμο».
«Το Βρετανικό Μουσείο έχει φροντίσει τα γλυπτά του Παρθενώνα για πάνω από δύο αιώνες και η βαθιά επένδυση στα γλυπτά είναι κάτι που έχουμε κοινό με τους Έλληνες εταίρους μας. Ελπίζουμε ότι αυτό μπορεί να διαμορφώσει τη βάση για μία νέα σχέση και για τις ρεαλιστικές λύσεις στις οποίες προσβλέπουμε»…