Η αμερικανική πολεμική αεροπορία παρήγγειλε τους πρώτους πυραύλους κρουζ JSM (Joint Strike Missile) για τα μαχητικά F-35A Lightning II της. Ο νορβηγικής παραγωγής πύραυλος σκοπεύεται να προσδώσει στο μαχητικό την ικανότητα να πλήττει σκάφη επιφανείας από μεγάλη απόσταση, τουλάχιστον μέχρι να γίνει επιχειρησιακός ο μεγαλύτερος πύραυλους AGM-158C LRASM.
Ωστόσο, ο JSM αναμένεται να παραμείνει στο οπλοστάσιο του F-35A και μετά την ενσωμάτωση του AGM-158C LRASM εξαιτίας της ικανότητας του νορβηγικού όπλου να πλήττει στόχος ακόμη και στο έδαφος. Παράλληλα, ο JSM μπορεί να εγκατασταθεί στις εσωτερικές βάσεις όπλου του μαχητικού, επιτρέποντας στο F-35A να διατηρεί το stealth προφίλ του.
Ένας Φοβερός Πύραυλος και για τα Ελληνικά Μαχητικά
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την παραγγελία της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας στην νορβηγική εταιρεία Kongsberg Defence. Το συμβόλαιο που υπογράφηκε έχει αξία 141 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ωστόσο είναι άγνωστο πόσες μονάδες πυραύλων αφορά.
«Το συμβόλαιο περιέχει όλα τα βλήματα, τα κοντέινερς και τον δοκιμαστικό εξοπλισμό για τον πύραυλο» ανέφερε το Πεντάγωνο στην επίσημη ανακοίνωσή του. «Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στην εταιρεία Kongsberg στην Νορβηγία και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2026.»
Όπως προαναφέραμε είναι άγνωστος ο ακριβής αριθμός πυραύλων που παραγγέλθηκε, ωστόσο στο παρελθόν η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ είχε αποκαλύψει πως σκόπευε να προμηθευτεί έως 268 πυραύλους JSM.
Όσον αφορά τον ίδιο τον πύραυλο JSM, να σας ενημερώσουμε πως πρόκειται για μία τροποποιημένη έκδοση του πυραύλου επίγειας εκτόξευσης NSM (Naval Strike Missile), ο οποίος είναι πολύ δημοφιλής και χρησιμοποιείται στον αμερικανικό στρατό. Ο JSM είναι μεγαλύτερος από τον NSM, αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την αμερικανική Raytheon και επιδεικνύει εμβέλεια πυρός μεγαλύτερη των 550 χιλιομέτρων. Βέβαια, ο πύραυλος μπορεί να εκτοξευθεί και σε λειτουργία χαμηλής παρατηρησιμότητας, στην οποία πετά σε χαμηλό υψόμετρο για να διεισδύσει αποτελεσματικά τις εχθρικές αεράμυνες. Σε αυτήν την λειτουργία όμως το βεληνεκές είναι σχεδόν το μισό.
Ο JSM διαθέτει μία εκρηκτική κεφαλή 225 κιλών και χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους πλοήγησης, συμπεριλαμβανομένης πλοήγησης μέσω GPS. Είναι αρκετά ευέλικτος στον αέρα, διαθέτει stealth χαρακτηριστικά και έχει το κατάλληλο μέγεθος για να τοποθετείται στις εσωτερικές βάσεις όπλων του F-35A. Ως αποτέλεσμα, τα αμερικανικά -και μελλοντικά ίσως και τα ελληνικά- μαχητικά θα μπορούν να πλήττουν εχθρικά πλοία και επίγειους στόχους από τεράστια απόσταση χωρίς να γίνονται καν αντιληπτά από τα εχθρικά ραντάρ. Ο συνδυασμός F-35A με JSM μοιάζει πραγματικά φονικός.