Σύμφωνα με τουρκικό μέσο, το AESA ραντάρ Murad-600A της Aselsan που προορίζεται να τοποθετηθεί στην «μύτη» του τουρκικού μαχητικού KAAN εισήλθε σε «κρίσιμη σχεδιαστική φάση». Αυτό ανακοίνωσε ένα τουρκικό μέσο μέσω X, δημοσιεύοντας παράλληλα ένα απόσπασμα από την πρώτη πτήση του μαχητικού KAAN.
Murad-600A: Το Ραντάρ του KAAN
«Το AESA ραντάρ τύπου Murad-600A της Aselsan ολοκλήρωσε με επιτυχία την 'πρώιμη σχεδιαστική περίοδο' και τώρα εισέρχεται στην 'κρίσιμη σχεδιαστική φάση'», έγραψε η τουρκική αμυντική σελίδα.
Το Murad-600A είναι ένα σύστημα ραντάρ κατηγορίας AESA που αναπτύσσει σήμερα η τουρκική κατασκευάστρια όπλων Aselsan. Οι Τούρκοι ευελπιστούν να αποτελέσει το πιο προηγμένο ραντάρ που έχουν παράξει εγχώρια μέχρι σήμερα, αφού θα αποτελεί και το κύριο τέτοιο σύστημα του μελλοντικού τους μαχητικού.
Τα AESA ραντάρ διαφέρουν από τα παραδοσιακά ραντάρ που διαθέτουν άλλα αεροσκάφη και οπλικά συστήματα. Τα συμβατικά ραντάρ χρησιμοποιούν μία κεραία για να μεταδίδουν και να λαμβάνουν σήματα, ωστόσο τα AESA ραντάρ διαθέτουν μία σειρά από μικρές και στερεές μονάδες μετάδοσης και λήψης σημάτων. Αυτές οι μονάδες μπορούν να ελεγχθούν ανεξάρτητα η μία από την άλλη, επιτρέποντας στο ραντάρ να αλλάξει την κατεύθυνση του σήματός του χωρίς να μετακινηθεί με φυσικό τρόπο η κεραία του.
Δεδομένου του γεγονότος ότι οι Τούρκοι αναπτύσσουν το KAAN ως μαχητικό πέμπτης γενιάς ήταν προϋπόθεση πως έπρεπε να αναπτύξουν και ένα AESA ραντάρ για το αεροσκάφος. Για να θεωρηθεί ένα αεροσκάφος μαχητικό πέμπτης γενιάς πρέπει να διαθέτει έναν τέτοιο αισθητήρα για να εντοπίζει γρήγορα εχθρικούς στόχους, να παρακολουθεί τις απειλές κλπ. Φυσικά ένα τέτοιο ραντάρ πρέπει να επιδεικνύει και μεγαλύτερη αντοχή έναντι εχθρικών ηλεκτρονικών επιθέσεων.
Οι Τούρκοι αναφέρουν πως το κρισιμότερο πλεονέκτημα του Murad-600A θα είναι η δυνατότητά του να πραγματοποιεί πολλές λειτουργίες ταυτόχρονα. Τι εννοούν με αυτό; Με απλά λόγια πως το ραντάρ θα μπορεί να παρακολουθεί πολλαπλούς στόχους και να εμπλέκεται σε ηλεκτρονικό πόλεμο την ίδια χρονική στιγμή.
Παράλληλα, η Άγκυρα θέλει να το τοποθετήσει μελλοντικά και σε άλλες πλατφόρμες, για αυτό έχει δώσε εντολή να σχεδιαστεί με αρθρωτή αρχιτεκτονική. Σκοπεύει να το εγκαταστήσει σε άλλα αεροσκάφη, σε drones, σε ναυτικά σκάφη, ακόμη και σε επίγεια συστήματα αεράμυνας.
Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε την ακριβή εμβέλεια εντοπισμού του εν λόγω ραντάρ, ωστόσο οι Τούρκοι υπόσχονται πως θα είναι μεγάλη. Έχουν μιλήσει επίσης για δυνατότητα ανίχνευσης stealth αεροσκαφών, ωστόσο όλα αυτά θα αποδειχθούν στη πράξη.