Κόσμος

Αυστρία: Τουλάχιστον 300 οστά μαμούθ βρέθηκαν σε... κελάρι σπιτιού

Εκατοντάδες οστά μαμούθ αποκαλύφθηκαν σε ένα αυστριακό κελάρι κρασιού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα λείψανα πιστεύεται ότι είναι ηλικίας 30.000 έως 40.000 ετών. 

Ο Andreas Pernerstorfer έκανε την απίστευτη ανακάλυψη, ενώ ανακαίνιζε το κελάρι του στο χωριό Gobelsburg, περίπου 70 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Βιέννης, τον Μάρτιο, αναφέρει δημοσίευμα του CNN. 

Πρόκειται για το σημαντικότερο εύρημα του είδους του εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, σύμφωνα με τους ερευνητές της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών (OeAW), οι οποίοι εδώ και κάποιο διάστημα ανακτούν τα οστά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τουλάχιστον 300 διαφορετικά οστά ανακαλύφθηκαν στο κελάρι

Σύμφωνα με την αρχαιολόγο Hannah Parow- Souchon, ερευνήτρια στο OeAW, που μίλησε στο CNN την προηγούμενη Πέμπτη, π ιδιοκτήτης του σπιτιού ήθελε να ισιώσει το δάπεδο του κελαριού, γιατί είχε κλίση και αφαίρεσε λίγο μπετόν στο κέντρο. Σε εκείνη τη φάση, εντόπισε τα οστά, που στην αρχή νόμιζε πως ήταν ξύλο και θυμήθηκε μια ιστορία από τον παππού του, ο οποίος στη δεκαετία του '60 επέκτεινε το ίδιο κελάρι και ανακάλυψε μερικούς γομφίους μαμούθ.

Έπειτα, ο ιδιοκτήτης ανέφερε το εύρημα στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Μνημείων, το οποίο τον παρέπεμψε στο OeAW. Η ανασκαφή ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου, με τους ειδικούς να δηλώνουν ότι τα οστά ανήκουν σε τρία διαφορετικά μαμούθ. Πιο συγκεκρτιμένα, οι αρχαιολόγοι δηλώνουν πως έχουν στην κατοχή τους τουλάχιστον 300 οστά, τα οποία βρέθηκαν πυκνά στοιβαγμένα μεταξύ τους.

«Μου αρέσει να είμαι αρχαιολόγος. Έχω συμμετάσχει σε ανασκαφές πολλών συναρπαστικών ευρημάτων, αλλά πάντα ήθελα να ανακαλύψω ένα μαμούθ»δήλωσε η Parow-Souchon. «Είναι η πρώτη φορά που καταφέρνουμε να ερευνήσουμε κάτι τέτοιο στην Αυστρία με σύγχρονες μεθόδους», συμπλήρωσε. 

Οι ανασκαφές, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μνημείων και την επαρχία της Κάτω Αυστρίας, εγείρουν πολλά ερωτήματα, μεταξύ των οποίων το κατά πόσον τα ζώα αυτά θανατώθηκαν από κυνηγούς της λίθινης εποχής. «Ξέρουμε ότι οι άνθρωποι κυνηγούσαν μαμούθ, αλλά γνωρίζουμε προς το παρόν πολύ λίγα για το πώς το έκαναν», δήλωσε η αρχαιολόγος, προσθέτοντας ότι σε αυτή την τοποθεσία μπορεί να είχε χρησιμοποιηθεί ως παγίδα για τα ζώα.

Μόλις οι ερευνητές ολοκληρώσουν τις εργασίες τους, τα οστά θα μεταφερθούν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης για αποκατάσταση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ