Κόσμος

Ανάλυση CNN: Τι σημαίνει η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από Ιρλανδία, Ισπανία, Νορβηγία

Η απόφαση της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Νορβηγίας να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος αφορά κυρίως την εγχώρια πολιτική αυτών των χωρών, αναφέρει σε σε ανάλυσή του το CNN.

Η απόφαση των τριών ευρωπαϊκών χωρών, που θα τεθεί σε ισχύ στις 28/5, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Ισραήλ με την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ να προχωρά στην ανάκληση των πρεσβευτών τους. Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία ευελπιστούν ότι με την «αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης», θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και άλλες χώρες, την ώρα που η λύση των δύο κρατών «κινδυνεύει» εν μέσω του πολέμου στη Γάζα.

«Η απόφαση των τριών χωρών να κάνουν αυτό το βήμα είναι αξιοσημείωτη και θα έχει διπλωματικό αντίκτυπο», ασκώντας ίσως πίεση στους συμμάχους τους να λάβουν μια πιο ξεκάθαρη στάση στις εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, είναι επίσης λογικό ότι, μέχρι στιγμής, καμία πίεση ακόμη και από τις ΗΠΑ δεν είχε σημαντικό αντίκτυπο στη στρατηγική που ακολουθεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Τι σημαίνει η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από Ιρλανδία, Ισπανία, Νορβηγία

Οι συζητήσεις σχετικά με το τι σημαίνει πρακτικά η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από τις τρεις χώρες, έχουν βάση. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι, το διακύβευμα είναι χαμηλού βεληνεκούς για την πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους.

Στην Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Νορβηγία, η υποστήριξη για παλαιστινιακό κράτος αφουγκράζεται το ευρύτερο εκλογικό σώμα και είναι απίθανο να δεχθεί πολιτική αντίδραση.

Αυτό πάντως δεν συμβαίνει απαραιτήτως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ενώ μακροπρόθεσμα είναι αποδεκτή μια ειρηνική λύση δύο κρατών, η Γερμανία παραμένει συνεπής στην πολιτική που ακολουθεί εκφράζοντας την υποστήριξή της προς το Ισραήλ, όπως και η Ουγγαρία, η Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες.

Η στάση τους σχετίζεται με την στρατιωτική υποστήριξη, η οποία αναπόφευκτα εγείρει ερωτήματα σχετικά με την εμπλοκή τους στον πόλεμο κατά της Χαμάς –κυρίως στα όπλα που χρησιμοποιούνται για τη δολοφονία του άμαχου πληθυσμού.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δέχεται επί του παρόντος πίεση να δηλώσει στη δημοσιότητα νομικές συμβουλές σχετικά με το εάν η πώληση όπλων στο Ισραήλ αντιβαίνει ή όχι στο διεθνές δίκαιο. Αλλά αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό εσωτερικά ζητήματα.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θεωρούσαν ως επί το πλείστον τη Μέση Ανατολή - ειδικά το Ισραήλ - ένα ζήτημα με το οποίο ασχολούνται οι ΗΠΑ, εν μέρει λόγω των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή.

Οι ευρωπαϊκές χώρες απλά δεν έχουν τεράστια επιρροή σε αυτόν τον τομέα, υποστηρίζει το συγκεκριμένο άρθρο.

Η Μέση Ανατολή δεν ήταν κάτι που απασχόλησε έντονα τους Ευρωπαίους αναλυτές μέχρι που οι συνέπειες της «Αραβικής Άνοιξης» οδήγησαν σε μια τεράστια εισροή μεταναστών στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Πέρα από τις πρακτικές επιπτώσεις της μαζικής μετανάστευσης, είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος για την ασφάλεια των πολιτών, με διάφορες τρομοκρατικές ομάδες να κρύβονται ανάμεσα στους πρόσφυγες και να πραγματοποιούν φρικαλεότητες σε ολόκληρη την γηραιά ήπειρο, όπως επισημαίνει το CNN.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι δεν νοιάζονταν για τη Μέση Ανατολή, ειδικά για το παλαιστινιακό ζήτημα, εξηγεί το αμερικανικό δίκτυο.

Μεγάλα τμήματα της Ιρλανδίας υποστηρίζουν την Παλαιστίνη λόγω του δικού τους κατοχικού παρελθόντος, ενώ η Νορβηγία μεσολάβησε στις περίφημες «Συμφωνίες του Όσλο», που είχαν σκοπό να καταλήξουν στην «ειρηνική συνύπαρξη» δύο κρατών, ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στείλει εδώ και χρόνια τεράστια ποσά ανθρωπιστικής βοήθειας στα παλαιστινιακά εδάφη κι έχει ταχθεί υπέρ μιας λύσης των δύο κρατών.

Ενδεικτική είναι και η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη σημερινή απόφαση των τριών ευρωπαίϊκών χωρών: «Η Κομισιόν έχει μια μακροχρόνια δέσμευση στο όραμα ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους της Παλαιστίνης, που θα ζει στο πλευρό του Ισραήλ με ειρήνη και ασφάλεια».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ