Η γαλλική κυβέρνηση ξεκίνησε, την Κυριακή, μια μεγάλη επιχείρηση επιβολής του νόμου στο αρχιπέλαγος της Νέας Καληδονίας στον Νότιο Ειρηνικό, για να ξεμπλοκάρει τον δρόμο προς το αεροδρόμιο. 3.200 άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στην περιοχή επειδή δεν μπορούσαν να φτάσουν στο αεροδρόμιο. Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε έξι ημέρες ταραχών κατά της εκλογικής μεταρρύθμισης.
Αυτή η επιχείρηση «με περισσότερους από 600 στρατιώτες» στοχεύει «να ανακτήσει πλήρως τον έλεγχο του κεντρικού δρόμου 60 χιλιομέτρων μεταξύ της Νουμέας και του αεροδρομίου», ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανίν σε μήνυμά του στο Χ.
Ειδικά ότι η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής ότι ζήτησε από τη Γαλλία να μπορέσει να προσγειώσει αεροπλάνα προκειμένου να επαναπατρίσει τους πολίτες της. «Είμαστε έτοιμοι να απογειωθούμε και περιμένουμε άδεια από τις γαλλικές αρχές για να μάθουμε πότε μπορούν να πραγματοποιηθούν με ασφάλεια αυτές οι πτήσεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ουίνστον Πίτερς σε δήλωση.
Καθώς δεν έχουν ανασταλεί πτήσεις από και προς τη Νέα Καληδονία από την Τρίτη, η κυβέρνηση του αρχιπελάγους εκτίμησε το Σάββατο ότι 3.200 άνθρωποι ήταν εγκλωβισμένοι, είτε δεν μπορούσαν να φύγουν από το αρχιπέλαγος είτε δεν μπορούσαν να φτάσουν σε αυτό.
Η βία είχε ως αποτέλεσμα έξι θανάτους, με τον πιο πρόσφατο το απόγευμα του Σαββάτου, με έναν Καληδονός ευρωπαϊκής καταγωγής από το Kaala-Gomen, στη βόρεια επαρχία.
Οι άλλοι πέντε νεκροί είναι δύο στρατιώτες και τρεις πολίτες στην περιοχή της Νουμέα. Στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε το πρωί της Κυριακής, η γαλλική Ύπατη Αρμοστεία στη Νέα Καληδονία ανέφερε πως ήταν μια «πιο ήρεμη» νύχτα.
«Το κράτος κινητοποιείται για να εξασφαλίσει την προστασία του πληθυσμού και να αποκαταστήσει τη δημοκρατική τάξη», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του κεντρικού κράτους. Ανακοίνωσε την επικείμενη άφιξη «πολλών εκατοντάδων δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας, υλικοτεχνικής και επιχειρησιακής υποστήριξης και δυνάμεων πολιτικής ασφάλειας», εκτός από τις ενισχύσεις που έχουν ήδη αποσταλεί.
"Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν περιοχές που διευθύνονται από παράνομες ένοπλες συμμορίες. Συμμορίες υπέρ της ανεξαρτησίας και συμμορίες CCAT. Και σε αυτά τα μέρη, καταστρέφουν τα πάντα", δήλωσε το Σάββατο, στο BFMTV, Philippe Blaise, ο αντιπρόεδρος της Νότιας Επαρχίας της Νέας Καληδονίας.
Το Cellule de συντονισμού των ενεργειών του εδάφους (CCAT) είναι μια ριζοσπαστική οργάνωση υπέρ της ανεξαρτησίας που κατηγορείται για μεγάλη υποκίνηση βίας.
Η δήμαρχος της Νουμέα, Σόνια Λαγκάρντ , δήλωσε το Σάββατο, στο BFMTV, ότι η κατάσταση «θα αργήσει πολύ να ηρεμήσει».
"Μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε σε μια πόλη υπό πολιορκία; Ναι, νομίζω ότι μπορούμε", πρόσθεσε. Διατηρήθηκαν τα έκτακτα μέτρα, δηλαδή η απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 18:00 και 06:00 (7:00 και 19:00 ), η απαγόρευση των συγκεντρώσεων, η μεταφορά όπλων και η πώληση αλκοόλ, καθώς και όπως η απαγόρευση της εφαρμογής TikTok.
Το πρωί της Κυριακής, η Νότια επαρχία, όπου ζούνε σχεδόν τα δύο τρίτα του πληθυσμού, ανακοίνωσε ότι όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για το υπόλοιπο της εβδομάδας. Οι γαλλικές αρχές ελπίζουν ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα περιορίσει τη βία, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα μετά από κινητοποίηση κατά της εκλογικής μεταρρύθμισης που αμφισβητείται από εκπροσώπους του ιθαγενούς Κανάκ, που φοβούνται νοθεία του εκλογικού τους αποτελέσματος.