Κόσμος

Μετέτρεψαν τη λαμπαδηδρομία σε ...παρέλαση: Την Ολυμπιακή φλόγα μεταφέρουν drag queens - Θύελλα αντιδράσεων για την απόφαση της Γαλλίας

Eκτός από την drag queen Μις Μαρτίνι, την Oλυμπιακή Φλόγα στη Μασσαλία μετέφερε κι ο τρανσέξουαλ Μπενουά Σεβαλιέ. Στη συνέχεια στην πόλη Αρλ τη φλόγα θα μεταφέρει η drag queen Νίκι Ντολ, κατά κόσμον Κάρλ Σάντζεζ, και στο Παρίσι η Μίνιμα Ζεστέ.

Την μεταφορά της Ολυμπιακής Φλόγας στην πόλη του φωτός επιβεβαιώνει και το γραφείο της δημάρχου του Παρισιού, Αν Ινταλγκό.

Μάλιστα, η 33χρονη drag queen έχει ήδη ανακοινώσει στην προσωπική της σελίδα της στο Instagram ότι θα εκπροσωπήσει ως λαμπαδηδρόμος τη Γαλλία.

Η ανάρτηση της drag queen, Μίνιμα Ζεστέ για την Ολυμπιακή Φλόγα

«Εντάξει, είναι επίσημο, θα μεταφέρω την Ολυμπιακή Φλόγα
Θέλεις να με δεις με μια όχι και τόσο λαμπερή στολή να παλεύω να τρέξω στο Παρίσι με τακούνια; Τα λέμε στις 14 Ιουλίου! Αν έχετε κάποια ιδέα για το πώς να το κάνετε glam, θα ήθελα πολύ να την ακούσω από εσάς. Τα λέμε στους δρόμους του Παρισιού στις 14/07, ή πολύ νωρίτερα στις πολλές εβδομαδιαίες κρατήσεις μου», ανέφερε στο Instagram η γνωστή drag queen.

Μάλιστα στο παρακάτω βίντεο που αναρτήθηκε στα social media η drag queen Μίνιμα Ζεστέ εξηγεί πόσο υπερήφανη είναι που θα μεταφέρει στο Παρίσι την Ολυμπιακή Φλόγα τον προσεχή Ιούνιο.

Αντιδράσεις στα social media
«Τι ντροπή», «Σε παρακαλώ πες μου ότι είναι αστείο», «θλιβερό, πώς κατάντησε έτσι η Γαλλία», «η ανθρωπότητα έχει τρελαθεί», είναι μερικά από τα σχόλια των χρηστών του Instagram κάτω από την ανάρτηση.

Aνάρτηση με την οποία καλεί τον κόσμο να την παρακολουθήσει να μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα έκανε και η Miss Martini στο Instagram.

Τα σχόλια κάτω και από την δικιά της ανάρτηση έπεσαν «βροχή» με πολλούς να την συγχαίρουν και άλλους πάλι να αντιδρούν έντονα για τη συγκεκριμένη απόφαση.

Τι συμβολίζει η Ολυμπιακή Φλόγα;

Η Ολυμπιακή Φλόγα θεωρείται σύμβολο σύμβολο του ανθρώπου και της εφευρετικότητας. Συμβολίζει επίσης «το φώς του πνεύματος, τη γνώση και τη ζωή». Η καταγωγή της βρίσκεται στην αρχαία Ελλάδα. Μια ιερή φλόγα αναβόταν από τις ακτίνες του ηλίου στην Ολυμπία και κρατούνταν αναμμένη καθόλη την διάρκεια των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων.

Σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο του Προμηθέα, που έκλεψε την φωτιά από τον Δία, η φωτιά είναι σύμβολο της ζωής και της ελευθερίας. Ωστόσο στην αρχαία Ελλάδα δεν υπήρχε ακριβώς αυτή η τελετή της Αφής ούτε η διαδικασία με τους λαμπαδηδρόμους, όπως την ξέρουμε σήμερα. Απλώς, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, υπήρχε στο Πρυτανείο της Αρχαίας Ολυμπίας πάντα αναμμένος ένας βωμός αφιερωμένος στην Εστία με την Ιερή Φλόγα που είχε αναφθεί από τις ακτίνες του ήλιου με τη βοήθεια ενός κοίλου κατόπτρου.

Η φλόγα αντιπροσώπευε την «προσπάθεια για τη νίκη». Ο αναβιωτής των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων Πιερ ντε Κουμπερτέν είχε υποστηρίξει ότι η Ολυμπιακή Φλόγα είναι συνδετικό σημείο μεταξύ των παλαιών και σύγχρονων αγώνων και συνιστά την ανανέωση των Ολυμπιακών Αγώνων που αντλούν τη δύναμη από τους αρχαίους..

Η Ολυμπιακή φλόγα ταυτίζεται χρονικά με τους σύγχρονους Ολυμπιακού Αγώνες;

Όχι. Δεν υπήρχε Ολυμπιακή φλόγα στην πρώτη διοργάνωση του 1896 στην Αθήνα, ούτε στις επόμενες. Πρωτοεισήχθη το 1928 στο Άμστερνταμ. Δεν έγινε όμως μεταφορά της από την Αρχαία Ολυμπία. Απλώς η φλόγα άναψε επιτόπου.

Η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία και η μεταφορά της στον τόπο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων μέσω λαμπαδηδρομίας, τελέστη για πρώτη φορά και καθιερώθηκε στη σύγχρονη εποχή από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936.

Από τότε η Αφή της Ολυμπιακής φλόγας και η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία, όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, έγιναν θεσμός. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι δεν υπήρχαν λαμπαδηδρομίες στους Αρχαίους Αγώνες, ωστόσο διεξάγονταν λαμπαδηδρομίες στην Αθήνα και άλλες πόλεις προς τιμήν διάφορων Θεών, περιλαμβανομένου και του Προμηθέα.

Ποιος ο εμπνευστής της αφής της ολυμπιακής φλόγας και της ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας;

Δεν είναι ξεκάθαρο. Οπως αναφέρουν όμως οι περισσότερες πηγές, «η ιδέα ήταν του Γερμανού καθηγητή και μέλους της Γερμανικής Ολυμπιακής Επιτροπής δρ. Καρλ Ντιμ, ο οποίος και την εισηγήθηκε στην Οργανωτική Επιτροπή των ΧΙ Ολυμπιακών Αγώνων. Από τότε η αφή της φλόγας γίνεται πάντα στο ναό της Ηρας στην Αρχαία Ολυμπία».

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Καρλ Ντιμ είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Αν και δεν υπήρξε ποτέ μέλος του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος, ήταν ο διευθυντής της Ακαδημίας των Σπορ της Κολωνίας, επικεφαλής του χιτλερικού αθλητισμού και θεωρητικός της στρατιωτικοποίησης της ναζιστικής νεολαίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ιδέα ενθουσίασε τον Αδόλφο Χίτλερ και τον υπουργό Προπαγάνδας του ναζιστικού καθεστώτος Γιόζεφ Γκέμπελς, ως προπαγανδιστικός μηχανισμός για τους επικείμενους αγώνες, αλλά και επειδή οι πυρσοί και οι λαμπαδηδρομίες ήταν ανέκαθεν σύμβολα του ναζισμού ενώ οι θεωρίες περί «Αρίας Φυλής» εκπορεύονταν από τα επιτεύγματα της Αρχαίας Ελλάδας.

Στην πρώτη λαμπαδηδρομία, κάθε ένας από τους 3.422 λαμπαδηδρόμους διήνυσε ένα χιλιόμετρο ακολουθώντας τη διαδρομή από το χώρο των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία μέχρι το Βερολίνο.

Παρά την ναζιστική προέλευση της ιδέας, η αφή της ολυμπιακής και η ολυμπιακή λαμπαδηδρομία διατηρήθηκαν και μετά την ήττα των Ναζί, αρχής γενομένης από τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 1948. Σήμερα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα κάθε διοργάνωσης Ολυμπιακών Αγώνων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...