Κόσμος

Eurovision 2024: H Ελβετία κέρδισε το βραβείο καλύτερου στίχου

Το Βραβείο Καλύτερου Στίχου της Eurovision 2024 απονεμήθηκε στην ελβετική συμμετοχή με το τραγούδι «The Code».

Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από 28 διακεκριμένους συγγραφείς, ποιητές, στιχουργούς, δημοσιογράφους και προηγούμενους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό, από 17 συνολικά χώρες. Συγκεκριμένα, το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε κατά 75% από τη βαθμολογία της επιτροπής και κατά 25% από τους αναγνώστες της διοργανώτριας ιστοσελίδας Eurostory.nl.

Το βραβείο απονεμήθηκε στους δύο βασικούς στιχουργούς του «The Code», από τον ερμηνευτή, το Nemo (χαρακτηρίζεται ως non-binary), και τη συν-στιχουργό Linda Dale.

Τα αρχικά 6 υποψήφια τραγούδια ήταν:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυστραλία – One blood (One milkali) (Electric Fileds, στιχουργοί: Michael Ross, Zaachariaha Fielding)

Κροατία – Rim Tim Tagi Dim (Baby Lazagna, στιχουργός: Marko Purišić (Baby Lazagna))

Ιταλία – La noia (Angelina Mango, στιχουργοί: Angelina Mango, Madame)

Ολλανδία – Europapa (Joost Klein, στιχουργοί: Joost Klein, Maradonnie, Tim Haars)

Ελβετία – The Code (Nemo, στιχουργοί: Benjamin Alasu, Lasse Mydtsian Nymann, Linda Dale, Nemo Mettler)

Τη δεύτερη θέση πήρε η συμμετοχή της Ιταλίας «La noia» (στιχουργός Angelina Mango), ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η Ολλανδία με το «Europapa» (στιχουργοί Joost Klein, Maradonnie, Tim Haars).

Όταν ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες, η κριτική επιτροπή ανέφερε σχετικά με το τραγούδι της Ελβετίας:

«Το Nemo τραγουδάει για τον “κώδικα”. Αυτό φέρνει στο μυαλό την κρυπτογραφία, κάτι που πρέπει να αποκρυπτογραφήσεις. Αλλά για το Nemo, η αποκάλυψη του τι κρύβεται πίσω από τον κώδικα έχει πολύ περισσότερο να κάνει με κάτι μεγαλύτερο: τις περιορισμένες επιλογές που η κοινωνία του επιβάλλει ως genderqueer άτομο.

Πρέπει να είσαι το μηδέν ή το ένα – η γλώσσα των υπολογιστών για το ένα ή το άλλο. Με άλλα λόγια: δυαδικό. Με άλλα λόγια: αρσενικό ή θηλυκό. Το Nemo το διατυπώνει αυτό υπέροχα στη γέφυρα του τραγουδιού του: “Κάπου ανάμεσα στο 0 και το 1 βρήκα το βασίλειό μου”.

Αυτή η τελευταία λέξη έχει μια σημαντική απόχρωση: το “kingdom come” του, όχι απλώς το “βασίλειό” του. Η προσδοκία ενός βασιλείου δηλαδή έχει βρεθεί, όχι όμως ακόμη αυτό το πλήρες βασίλειο (που εκφράζεται από αυτούς τους στίχους: ‘Αφήστε με να γευτώ τα χαμηλά και τα ψηλά, αφήστε με να νιώσω αυτόν τον φλεγόμενο τρόμο’).

Η ομορφιά αυτού του τραγουδιού για τη μη δυαδική ταυτότητα είναι ότι τόσο η μελωδία όσο και οι στίχοι δεν είναι απολογητικοί, ούτε κατηγορηματικοί, αλλά απλώς ευφορικοί. Και ένας στίχος όπως “έσπασα τον κώδικα σαν αμμωνίτες, του έδωσα χρόνο” είναι, φυσικά, ένας λαμπρός, πολλά υποσχόμενος τρόπος να περιγραφεί αυτή η αναζήτηση που αλλάζει τη ζωή. Επιπλέον, πόσο συχνά έχουν αναφερθεί αμμωνίτες σε τραγούδι της Eurovision;».

Oι νικητές των προηγούμενων ετών: 

2022: Ιταλία

2021: Ιταλία

2019: Ιταλία

2018: Γαλλία

2017: Γαλλία

2016: Ουκρανία

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ