Ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους «ειλικρινά δεν μπορεί να καταλάβει» γιατί οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αρνούνται να βοηθήσουν το Κίεβο να καταπολεμήσει τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Η Γερμανία επέκρινε τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, Ισπανία και Ελλάδα, επειδή δεν δώρισαν τα συστήματα αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία, όπως αναφέρει το telegraph.
Το Κίεβο έχει δηλώσει ότι χρειάζεται τουλάχιστον επτά από τις αμερικανικές μπαταρίες πυραύλων εδάφους-αέρος για να προστατεύσει τις πόλεις του από τους βομβαρδισμούς μεγάλης εμβέλειας της Ρωσίας .
Παρά τις πιέσεις από το Βερολίνο , τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον , τα ευρωπαϊκά έθνη με το σύστημα δεν έχουν εκπληρώσει το ουκρανικό αίτημα.
Ο Μπόρις Πιστόριους , ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, δήλωσε: «Πολλές χώρες έχουν συστήματα Patriot ή συγκρίσιμα με αυτά».
«Ας πούμε ότι εάν μια χώρα έχει, για παράδειγμα, έξι ή τέσσερα συστήματα Patriot και δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στα ανατολικά, μπορεί εύκολα να παραδώσει ένα σύστημα Patriot», πρόσθεσε σε τηλεοπτική του εμφάνιση την Τρίτη.
Ερωτηθείς από τον οικοδεσπότη εάν επρόκειτο για έντονη κριτική για την Ισπανία και την Ελλάδα, ο κ. Πιστόριους απάντησε: «Μιλάμε μαζί τους αυτή τη στιγμή. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν τους δίνουν».
Η παρέμβασή του είναι ένα σημάδι των αγώνων που κάνει το Βερολίνο και αποτυγχάνει να πείσει τους συμμάχους του να αποχωριστούν τα πολύπλοκα συστήματα – τα οποία κοστίζουν έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια το καθένα και μπορούν να καταρρίψουν ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους.
Η Γερμανία αυτό το μήνα έγραψε σε δεκάδες χώρες και έκανε έκκληση για περισσότερα συστήματα αεράμυνας για την Ουκρανία ως μέρος μιας εκστρατείας για την κάλυψη των κενών στην άμυνα του Κιέβου.
Αλλά από τότε που ξεκίνησε όλη αυτή η πρωτοβουλία, μόνο το Βερολίνο αποφάσισε να στείλει ένα σύστημα Patriot στην Ουκρανία από το οπλοστάσιό του.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ , γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αποκάλυψε ότι υπάρχουν ανταλλακτικά συστήματα που έχουν αποθηκευτεί από τα κράτη μέλη της συμμαχίας, τα οποία ανακαλύφθηκαν μετά από εσωτερικό έλεγχο.
Έξι ευρωπαϊκά κράτη – Γερμανία, Ελλάδα, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία και Ισπανία – έχουν το Patriot.
Τα κράτη αυτά υποστηρίζουν ότι δεν θέλουν να τους στείλουν στο Κίεβο λόγω των δικών τους εθνικών αμυντικών σχεδίων ή του ΝΑΤΟ .
Ωστόσο, ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στη Μαδρίτη και την Αθήνα επειδή τα συστήματά τους χρησιμοποιούνται για την υπεράσπιση περιοχών που δεν θεωρούνται υψηλού κινδύνου αυτή τη στιγμή.
Τρεις από τους Patriot της Ισπανίας έχουν αναπτυχθεί στη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ, ενώ το τέταρτο έχει σταθμεύσει στην Τουρκία από το 2013 για να προστατεύσει από πυραυλικές επιθέσεις από τη Συρία.
Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο απόθεμα συστημάτων Patriot που ισχυρίζεται ότι είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια λόγω μακροχρόνιων εδαφικών διαφορών με την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ.
Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι οι μεσογειακές χώρες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο για να στείλουν τους Patriots για την Ουκρανία, καθώς τα συστήματα που χρησιμοποιούνται στην Πολωνία και τη Ρουμανία είναι πιο ζωτικής σημασίας λόγω της εγγύτητάς τους στα ρωσικά σύνορα.
Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για μεταφορές όπλων στο Κίεβο δεν έκανε καμία αναφορά στις παραδόσεις Patriot.
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας και της Ολλανδίας, έχουν προτείνει ότι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν κεφάλαια για την αγορά συστημάτων εάν άλλες κυβερνήσεις είναι πρόθυμες να μεταφέρουν από τα δικά τους αποθέματα.