Το δίλημμα του Ισραήλ είναι αν θα υψώσει το ανάστημά του δίνοντας δυναμική απάντηση με αντίποινα εις βάρος της Τεχεράνης ή αν θα δείξει αυτοσυγκράτηση μετά την επίθεση του Ιράν, που έγινε τα ξημερώματα Κυριακής.
Ο Iσραηλινός πρωθυπουργός προσπαθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.
Από τη μία πλευρά, η διεθνής κοινότητα του ζητά να βρει μία μέση λύση ενώ στην πατρίδα του πολλές είναι οι «φωνές» που τον καλούν να εκδικηθεί το καθεστώς της Τεχεράνης.
Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ ακόμη δεν έχει συμφωνήσει για το πώς θα απαντήσει στην ιρανική επίθεση ως προς το χρόνο αλλά και τη δυναμική, κάτι όμως που δεν συνηθίζει η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ.
Για το λόγο αυτό συνεδριάζει και πάλι το πολεμικό συμβούλιο του Νετανιάχου, προκειμένου να δοθεί η κατάλληλη απάντηση στην Τεχεράνη, που εξαπέλυσε μια σειρά επιδρομών στο Ισραήλ, ως απάντηση σε ένα ισραηλινό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό της Συρίας, στις αρχές του μήνα.
Όπως αναφέρει το CNN, o Νετανιάχου ξέρει ότι είναι σημαντικός ο δεξιός συνασπισμός του οποίου ηγείται και μέλη του οποίου ζητούν δυναμική απάντηση έναντι του Ιράν. Γνωρίζει επίσης και ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος περαιτέρω διεθνούς απομόνωσης του Ισραήλ με την κλιμάκωση της έντασης στη ευρύτερη περιοχή ανοίγοντας νέα μέτωπα χωρίς την υποστήριξη άλλων χωρών.
Για τους αναλυτές, το Ισραήλ έχει λίγες επιλογές και κάθε επιλογή έχει ένα τίμημα, εφόσον η χώρα έχει ήδη εμπλακεί σε έναν εξάμηνο πόλεμο με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, εκεί όπου υπάρχουν ακόμη 133 Ισραηλινοί όμηροι.
Πάντως, μια άμεση επίθεση του Ισραήλ στο ιρανικό έδαφος θα δημιουργούσε ένα ακόμη προηγούμενο.
Πιστεύεται ότι το Τελ Αβίβ διεξάγει κατά καιρούς μυστικές επιχειρήσεις στο Ιράν έχοντας ως στόχο άτομα ή εγκαταστάσεις που θεωρούνται απειλή για την ασφάλειά του, ωστόσο ουδέποτε έχει εξαπολύσει άμεση στρατιωτική επίθεση στο ιρανικό έδαφος.
«Βρισκόμαστε σίγουρα σε μια νέα φάση, σε μια πολύ επικίνδυνη φάση της ισραηλινο-ιρανικής διαμάχης», τόνισε ο Ραζ Ζίμτ, ειδικός σε θέματα Ιράν στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS) στο Τελ Αβίβ.
«Το Ιράν έχει σίγουρα προσπαθήσει να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού με το Ισραήλ... Θα πρέπει ίσως να περιμένουμε περισσότερους γύρους άμεσων επιθέσεων στο μέλλον», προσθέτει.
Ο Ισραηλινός πρώην διπλωμάτης Άλον Πίνκας, εκτιμά ότι είναι απίθανο το Ισραήλ να προβεί σε αντίποινα χτυπώντας άμεσα το Ιράν. Ωστόσο, αν το πράξει, όπως υποστήριξε, οι επιπτώσεις θα εξαρτηθούν από τους στόχους. Οι στόχοι θα μπορούσαν να είναι στρατιωτικοί ή το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Ο παράγοντας «πυρηνικά», όπως υπογραμμίζει το CNN, είναι ένα άλλο σημαντικό δεδομένο στην παρούσα φάση.
Θεωρητικά, το Ισραήλ διαθέτει τα δικά του πυρηνικά όπλα, χωρίς να υπάρχει επισήμως επιβεβαίωση ή διάψευση για το γεγονός.
Το Ιράν από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα και αρνείται ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το πολιτικό πυρηνικό του πρόγραμμα για να γίνει πυρηνική δύναμη. Πέρυσι διεθνείς παρατηρητές βρήκαν ίχνη ουρανίου εμπλουτισμένα σε καθαρότητα 83,7% - πολύ κοντά σε βαθμό που μπορεί να θεωρηθούν όπλα, στην υπόγεια τοποθεσία Φόρντο .
Επιπλέον, το Ιράν εμπλουτίζει ανοιχτά ουράνιο σε καθαρότητα 60% για περισσότερα από δύο χρόνια κατά παράβαση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις. Ωστόσο, η συμφωνία αυτή βρίσκεται κοντά στην κατάρρευση από τότε που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε μονομερώς και επανέφερε το 2018 τις σοβαρές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.
Το Ισραήλ είχε εξαρχής αντιταχθεί στην πυρηνική συμφωνία.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, δηλώνει ότι η χώρα του θα αντιδράσει στην παραμικρή ενέργεια κατά των συμφερόντων του με «αυστηρή, εκτεταμένη και επώδυνη απάντηση».
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, ο Ραϊσί επανέλαβε ότι το Ιράν βρίσκεται σε «αυτοάμυνα», προσθέτοντας ότι είχε βάλει στο στόχαστρο ισραηλινές βάσεις που, όπως είπε, χρησιμοποιήθηκαν για να πραγματοποιηθεί το αιματηρό χτύπημα στο προξενείο του στη Δαμασκό της Συρίας.