Μετά την ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ινδίας-Αρμενίας και την σύναψη της σημαντικότερης αμυντικής συμφωνίας με την χώρα μας, το Νέο Δελχί για άλλη μία φορά έδειξε πως τάσσεται στο πλευρό της Αθήνας στην ελληνοτουρκική διαμάχη στο Αιγαίο, αναφέρει ξένο μέσο.
Έδιωξαν τους Τούρκους από Πρόγραμμα
Πιο συγκεκριμένα, εν όψει των όλο και στενότερων σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και του Πακιστάν (του αιώνιου εχθρού της Ινδίας), η Ινδία αποφάσισε να ακυρώσει το συμβόλαιο που είχε επισυνάψει με τουρκική εταιρεία για ένα πρόγραμμα ναυπήγησης πολεμικών πλοίων.
Δεδομένων όλων αυτών, οι διμερείς σχέσεις Άγκυρας και Νέου Δελχί βρίσκονται σε δυσμενότερη κατάσταση από ποτέ, αφού η Τουρκία αγνόησε τελείως την ενόχληση των Ινδών όσον αφορά την συμμετοχή της στην σύγκρουση του Κασμίρ, μία σύγκρουση ανάμεσα σε Ινδούς και Πακιστανούς στα σύνορά τους. Εννοείται πως η Άγκυρα τάσσεται στο πλευρό των Πακιστανών, αναγκάζοντας ουσιαστικά τους Ινδούς να πάρουν το μέρος μας στο Αιγαίο.
«Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου» είπε κάποιος κάποτε και αυτό ακριβώς εφαρμόζει σήμερα η πανίσχυρη Ινδία. Η απάντηση της ινδικής κυβέρνησης ήταν ηχηρή: μέσα σε λίγες ημέρες ενίσχυση τις σχέσεις της με την Αρμενία, την Ελλάδα και την Κύπρο εξοργίζοντας τους Τούρκους.
Τώρα ήρθε να βάλει το κερασάκι στην τούρτα η εταιρεία Hindustan Shipyard Limited (HSL) της Ινδίας, η οποία τερμάτισε όλες τις συμφωνίες με τουρκικές εταιρείες οι οποίες αφορούσαν την ναυπήγηση ενός στόλου πέντε υποστηρικτικών πλοίων για το ινδικό πολεμικό ναυτικό. Αντ' αυτού η ινδική εταιρεία θα παράξει τα πλοία με δικούς της πόρους και χωρίς την βοήθεια της Τουρκίας.
Το πρόγραμμα υπολογίζονταν πως θα κοστίσει περίπου 1,5 με 2 δισεκατομμύρια δολάρια και περιλάμβανε την μεταφορά τεχνολογίας από την τουρκική ναυπηγική εταιρεία Anadolu Shipyard της TAIS στην ινδική HSL. Η συμφωνία είχε υπογραφεί το 2020 μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο τον Αύγουστο του 2023 το ινδικό πολεμικό ναυτικό υπέγραψε νέο συμβόλαιο με την HSL για την ναυπήγηση αυτών των πλοίων από την ινδική εταιρεία. Αναμένεται ότι μέχρι το 2027 όλα τα πλοία θα έχουν παραδοθεί στις ναυτικές δυνάμεις της χώρας.
Το πλήγμα για την Άγκυρα είναι μεγάλο και σαν να μην έφτανε αυτό για τους Τούρκους πρόσφατα επισκέφθηκε την Ινδία ο αρχηγός του ελληνικού γενικού επιτελείου στρατού, στρατηγός Δημήτριος Χούπης. Κατά την επίσκεψή του βρέθηκε σε ινδικά εργοστάσια όπλων, σε βάσεις μαχητικών και σε βάσεις μεταφορών της ινδικής πολεμικής αεροπορίας.