Παρά τις προσπάθειες των τελευταίων δύο ετών να επεκταθεί σε βορειότερες περιοχές του παγκόσμιου χάρτη, είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία του ΝΑΤΟ δεν βρίσκεται σήμερα σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την Ρωσία στην περιοχή της Αρκτικής, κάτι που επιβεβαιώνει και το διάσημο Foreign Policy σε πρόσφατο δημοσίευμά του.
Το ΝΑΤΟ Έκανε Βήματα Αλλά Δεν Αρκούν
Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στην δυτική στρατιωτική συμμαχία παρουσιάστηκε ως ένα σημαντικό αποτρεπτικό μέσο κατά της Μόσχας στον βορά, τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι Ρώσοι εδώ και πολλές δεκαετίες έχουν επεκταθεί στρατιωτικά στην περιοχή της Αρκτικής, αποκτώντας τα κατάλληλα οπλικά συστήματα και δημιουργώντας κρίσιμες βάσεις ακόμη και στα βορειότερα σημεία της χώρας. Οι Φινλανδοί και οι Σουηδοί δεν έπραξαν το ίδιο, για αυτό και η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ δεν προσδίδει τις αρκτικές στρατιωτικές δυνατότητες που χρειάζεται η συμμαχία για να ξεπεράσει την Μόσχα. Αντίθετα, βοηθάει το ΝΑΤΟ να ελέγχει καλύτερα την περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, μια περιοχή ωστόσο που δεν βρίσκεται στην Αρκτική.
Καμία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεν επιχειρεί σήμερα πλοία που μπορούν να πλεύσουν στα παγωμένα νερά της Αρκτικής και παράλληλα είναι εξοπλισμένα με αντιαεροπορικές ή ανθυποβρυχιακές δυνατότητες. Και αυτό γιατί οι Αμερικανοί, οι Καναδοί, οι Δανοί, οι Φινλανδοί και οι Σουηδοί αν και είναι βόρειες χώρες επέλεξαν να επικεντρωθούν σε άλλα θέατρα επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και τη Βαλτικής.
Όλες οι επιλογές μας έχουν συνέπειες όμως και το ΝΑΤΟ ίσως πληρώσει ένα βαρύ τίμημα που δεν είχε την διορατικότητα να δει την σημασία της Αρκτικής. Έχουμε να κάνουμε με μία περιοχή πλούσια σε ενεργειακούς πόρους, ο έλεγχος της οποίας ίσως καθορίσει ποια χώρα θα κυριαρχήσει τον πλανήτη στο προσεχές μέλλον.
Να διευκρινίσουμε βέβαια πως πολλές χώρες έχουν παγοθραυστικά και άλλα πλοία που μπορούν να ταξιδέψουν σε παγωμένες θάλασσες, ωστόσο καμία χώρα του ΝΑΤΟ δεν έχει εξοπλίσει τέτοια σκάφη με οπλισμό. Από την άλλη η Ρωσία έχει αρκετά οπλισμένα παγοθραυστικά και πολλές άλλες αρκτικές στρατιωτικές δυνατότητες, όπως και προαναφέραμε.
Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα της Μόσχας είναι τα πυρηνοκίνητα υποβρύχιά της, τα οποία μπορούν να εξαπολύσουν πλήγματα κατά της Βόρειας Αμερικής και παράλληλα να διασχίσουν την Θάλασσα Μπάρεντς η οποία βρίσκεται μεταξύ της βόρειας ακτής της σκανδιναβικής χερσονήσου και του Αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ. Αυτά τα υποβρύχια μπορούν να πλεύσουν αθόρυβα κάτω από την παγωμένη ακτή της ανατολικής Γροιλανδίας, χωρίς το ΝΑΤΟ να πάρει είδηση. Και φυσικά αυτή η ευαλωτότητα ανησυχεί την Δύση σημαντικά.