Τελικά ο κόσμος της μόδας δεν είναι και τόσο λαμπερός και πίσω από τα φώτα κρύβεται όπως αποκάλυψε έρευνα της Αστυνομίας στην Ιταλία ένας άλλος ...πιο σκοτεινός κόσμος.
Mε απόφαση του δικαστηρίου του Μιλάνου, η εταιρεία Giorgio Armani Operations, η οποία σχεδιάζει ενδύματα και αξεσουάρ, ετέθη υπό προσωρινή δικαστική διαχείρηση.
Η Αστυνομία σε έλεγχο που πραγματοποίησε σε θυγατρική εταιρεία του γνωστού οίκου μόδας Τζόρτζιο Αρμάνι αποκάλυψε πως Κινέζοι που εργάζονταν παράνομα στην Ιταλία από μη εξουσιοδοτημένο υπεργολάβο κατασκεύαζαν τσάντες και αξεσουάρ για τον οίκο μόδας με έξαντλητικά ωράρια, που έφταναν και τις 14 ώρες ημερησίως με χαμηλά ημερομίσθια και άθλιες συνθήκες διαβίωσης.
Αρκετοί από τους εργάτες έμεναν στο χώρο του εργοστασίου όπου όπως φαίνεται και στο βίντεο δεν υπήρχαν στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής.
Πρόκειται για την GA Operations, η οποία παράγει ρούχα, αξεσουάρ και διακόσμηση σπιτιού για τις μάρκες του Ομίλου Giorgio Armani.
Σύμφωνα με την αστυνομία οι εργάτες πληρώθηκαν 93 ευρώ (100 δολάρια) για μια τσάντα που ο οίκος μόδας πούλησε για περίπου 1.800 ευρώ (περίπου 1950 δολάρια). Ο Κινέζος υπεργολάβος, που ενεργούσε ως μεσάζων, πληρώθηκε με 250 ευρώ για την ίδια τσάντα.
Τι απαντά η εταιρεία
Σύμφωνα με την έρευνα, η Giorgio Armani Operations «δεν κατάφερε να περιορίσει και να αποτρέψει φαινόμενα εργασιακής εκμετάλλευσης» διότι «δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα, προς εξακρίβωση των συνθηκών απασχόλησης και της τεχνικής ικανότητας των εταιριών που ανέλαβαν τις εργολαβίες διευκολύνοντας, λόγω αμέλειας, άτομα που φέρονται να ευθύνονται για φαινόμενα οργανωμένης εκμετάλλευσης εργαζομένων».
«Θα συνεργαστούμε με τις αρμόδιες αρχές, με τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια», υπογραμμίζει η Giorgio Armani Operations.
Μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης ότι με απόφαση του δικαστηρίου του Μιλάνου, η Giorgio Armani Operations -υπεύθυνη για τον σχεδιασμό ενδυμάτων και αξεσουάρ- ετέθη σε δικαστική διαχείριση, σε επίσημη ανακοίνωσή της, η συγκεκριμένη ιταλική εταιρία υπογραμμίζει:
«Λάβαμε γνώση του προληπτικού μέτρου που ελήφθη από το δικαστήριο του Μιλάνου, σε ό,τι αφορά την εταιρία Giorgio Armani Operations.
H εταιρία εφαρμόζει ανέκαθεν μέτρα ελέγχου και πρόληψης με στόχο να περιορίσουν στο ελάχιστο παραβιάσεις του νόμου στην αλυσίδα παροχής προϊόντων. Η Giorgio Armani Operations θα συνεργαστεί με τις αρμόδιες αρχές, με τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια, ώστε να ξακαθαρίσει την θέση της ως προς την όλη αυτή υπόθεση».
Σύμφωνα με την αστυνομία, η GA Operations προσέλαβε έναν υπεργολάβο, ο οποίος με τη σειρά του προσέλαβε μη εξουσιοδοτημένους Κινέζους υπεργολάβους που απασχολούσαν εργάτες κάτω από το τραπέζι, ορισμένοι από τους οποίους βρίσκονταν παράνομα στην Ιταλία. Φέρεται ότι αγνόησαν τους κανονισμούς για την υγεία και την ασφάλεια, καθώς και τους κανόνες που διέπουν τις ώρες εργασίας, τα διαλείμματα και τις ρεπό.
Όπως γράφει ο ιταλικός Τύπος, η απόφαση ελήφθη έπειτα από έρευνα των εισαγγελέων και των καραμπινιέρων του Μιλάνου, η οποία αφορά την ανάθεση εργολαβιών σε εταιρίες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου και φέρονται να χρησιμοποίησαν εργαζόμενους, οι οποίοι δεν διαθέτουν άδεια παραμονής στην χώρα.
Η GA Operations, εν τω μεταξύ, δεν βρίσκεται υπό διερεύνηση, αλλά έχει τεθεί υπό δικαστική διοίκηση για έως και ένα χρόνο ως μέρος μιας διαδικασίας για την εξασφάλιση νόμιμων πράξεων, δήλωσε εκπρόσωπος της Ιταλικής Αστυνομίας.
Πρόκειται, όπως αναφέρεται, για προληπτικό και όχι «τιμωρητικό» μέτρο. Πρακτικά, για διάστημα ενός έτους, το δικαστήριο θα ορίσει έναν ειδικό ο οποίος θα πλαισιώσει την διοίκηση της εταιρίας. Σύμφωνα με την έρευνα, η «δεν κατάφερε να περιορίσει και να αποτρέψει φαινόμενα εργασιακής εκμετάλλευσης» διότι «δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα, προς εξακρίβωση των συνθηκών απασχόλησης και της τεχνικής ικανότητας των εταιριών που ανέλαβαν τις εργολαβίες διευκολύνοντας, λόγω αμέλειας, άτομα που φέρονται να ευθύνονται για φαινόμενα οργανωμένης εκμετάλλευσης εργαζομένων».
H έρευνα αφορά, μεταξύ των άλλων, την παραγωγή μέρους της φετινής συλλογής ενδυμάτων και αξεσουάρ. Η εισαγγελία του Μιλάνου θεωρεί, τέλος, ότι «δεν έτυχαν σεβασμού οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας ούτε επίσης οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας».