Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει όλες τις παραμέτρους για το αν τελικά προχωρήσει σε πώληση πακέτου όπλων ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ, που θα περιλαμβάνει και δεκάδες αεροσκάφη F-15.
Το επίσημο αίτημα για αγορά πολεμικών αεροσκαφών F-15 είχε κατατεθεί στην αμερικάνικη κυβέρνηση από το Ισραήλ τον Ιανουάριο του 2023, πριν από την έναρξη της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα και η επιτάχυνση της παράδοσης των αεροσκαφών ήταν μεταξύ των κορυφαίων αιτημάτων του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιάβ Γκαλάντ, ο οποίος επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα και είχε συνομιλίες με υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων του Αμερικανού ομολόγου του, Λόιντ Όστιν, και του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δέχεται πιέσεις από συμμάχους, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κογκρέσο να επιβάλει περιορισμούς στην προμήθεια όπλων προς το Ισραήλ εν μέσω των συνεχιζόμενων επιθέσεων των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη Γάζα, όπου τουλάχιστον 32.845 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, πολλοί από τους οποίους άμαχοι, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.
Αμερικανός αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι ακόμη και αν η συμφωνία οριστικοποιηθεί άμεσα, τα αεροσκάφη δεν πρόκειται να παραδοθούν πριν το 2029. Παρά το γεγονός ότι ήδη διαθέτει ένα ισχυρό στόλο πολεμικών αεροσκαφών, το Ισραήλ επιδιώκει την περαιτέρω ενίσχυσή του όχι μόνο για τις συνεχιζόμενες μάχες εναντίον της Χαμάς, αλλά και για να αποκρούσει κάθε ενδεχόμενη απειλή στα βόρεια σύνορά του από τη σιιτική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ, που δρα από το Λίβανο, ή από το Ιράν.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικλ ΜακΚόλ έδωσε το πράσινο φως για την πώληση των F-15 στις 30 Ιανουαρίου, καθώς η αμερικανική νομοθεσία απαιτεί να ενημερώνεται το Κογκρέσο για σημαντικές συμφωνίες στρατιωτικών πωλήσεων στο εξωτερικό και του δίνει τη δυνατότητα να μπλοκάρει τέτοιες πωλήσεις εάν υπάρχει ανησυχία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή άλλα ζητήματα, αν και μέχρι σήμερα κανένα τέτοιο ψήφισμα δεν έχει περάσει ποτέ και δεν έχει επιβιώσει από προεδρικό βέτο.
Το Ισραήλ αντιμετωπίζει θύελλα κατηγοριών ότι έχει παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο για την προστασία των αμάχων σε ένοπλες συγκρούσεις. Κατηγορείται από διεθνείς οργανώσεις και μάρτυρες ότι διενεργεί αδιάκριτους βομβαρδισμούς, στοχεύει μη στρατιωτικές υποδομές, κακομεταχειρίζεται κρατουμένους και χρησιμοποιεί την ανθρωπιστική βοήθεια ως όπλο πολέμου, μεταξύ άλλων καταχρήσεων.
Αν και η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει δημόσια την ανησυχία της για τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας, όπου έχουν καταφύγει πολλοί Παλαιστίνιοι από τις υπόλοιπες περιοχές του θύλακα μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ, την περασμένη εβδομάδα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι δεν διαπίστωσε κανένα περιστατικό όπου το Ισραήλ παραβίασε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.