Κόσμος

Ανάλυση: "H λύση δύο κρατών που θέλει ο Ερντογάν στο Παλαιστινιακό με την Τουρκία σε "ειδικό ρόλο"-Ποιος είναι αυτός και που αποβλέπει ο Τούρκος Πρόεδρος;

Είναι γνωστή σε όλους η εχθρική στάση που επιδεικνύει η Τουρκία κατά του Ισραήλ στον πόλεμο  στη Λωρίδα της Γάζας, που η τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς προκάλεσε με την σφαγή και ομηρία αθώων Ισραηλινών πολιτών στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Παράλληλα ο Ερντογάν χαρακτήρισε την Χαμάς "απελευθερωτική οργάνωση" και το κράτος του Ισραήλ και τον Πρωθυπουργό του Νετανιάχου ως τρομοκράτες, λόγω του θανάτου χιλιάδων Παλαιστινίων από τις επιθέσεις του Ισραηλινού στρατού, ο οποίος κυριολεκτικά ξεκλήρισε την τρομοκρατική οργάνωση, προετοιμαζόμενος να επιτεθεί στην πόλη της Ράφα για να εξοντώσει και τους τελευταίους πυρήνες της, όπου ωστόσο βρίσκουν καταφύγιο εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι από τα σπίτια τους.

Λύση δύο κρατών στο Παλαιστινιακό προτείνει η Τουρκία- Ο Ερντογάν έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη

Τώρα η Τουρκία επανέρχεται με ΜΜΕ της χώρας να αναφέρει: "Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν επανέλαβε την έκκληση της Τουρκίας για δημιουργία δύο κρατών, ως μόνιμη λύση στο Παλιστινιακό, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να επιτίθεται στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των κέντρων βοήθειας και των αστικών υποδομών, με πρωτοφανή βαρβαρότητα.

Μιλώντας στο 11ο Παγκόσμιο Φόρουμ του Μπακού στο Αζερμπαϊτζάν, ο Φιντάν είπε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη ως προς αυτό και ότι οι εκκλήσεις της Άγκυρας έγιναν δεκτές από περιφερειακούς και διεθνείς παράγοντες.

Σημείωσε ότι τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα δεν έχουν σταματήσει, καθώς είπε ότι πάνω από 31.000 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιθέσεις.

«Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Η Γάζα είναι ερειπωμένη και δεν είναι πλέον βιώσιμη. Γι' αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να υψώσουμε τη φωνή μας για τον πόνο που υπέστησαν και τις θυσίες που έκαναν οι Παλαιστίνιοι», δήλωσε ο κορυφαίος Τούρκος διπλωμάτης.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει επικρίνει πολύ το Ισραήλ για τις επιθέσεις του στη Γάζα και υποστήριξεδιαδικασίες για να δικαστεί η ηγεσία του στο Παγκόσμιο Δικαστήριο για γενοκτονία.

Έχει επανειλημμένα ζητήσει μια άμεση κατάπαυση του πυρός, έχει στείλει χιλιάδες τόνους βοήθειας και προέτρεψε τη Δύση να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ για να επιτρέψει αυξημένες ροές βοήθειας να φτάσουν στη Γάζα.

Το Ισραήλ έχει επιβάλει  αποκλεισμό στην πρόσβαση του παλαιστινιακού θύλακα σε τρόφιμα, καθαρό νερό και φάρμακα, ωθώντας εκατομμύρια, ιδιαίτερα τους κατοίκους της βόρειας Γάζας, στα πρόθυρα της πείνας.

Η Τουρκία έχει στείλει πάνω από 40.000 τόνους βοήθειας, κυρίως τρόφιμα και νερό, στη Γάζα αεροπορικώς και χερσαία για να παραδοθούν μέσω της συνοριακής διέλευσης της Ράφα και έχει διαβεβαιώσει ότι οι παραδόσεις θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Ο ισραηλινός πόλεμος έχει ωθήσει το 85% του πληθυσμού της Γάζας σε εσωτερικό εκτοπισμό εν μέσω έντονων ελλείψεων σε τρόφιμα, καθαρό νερό και φάρμακα, ενώ το 60% της υποδομής του θύλακα έχει καταστραφεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η Τουρκία προτείνει αναμόρφωση του Παγκοσμίου συστήματος ασφαλείας αμφισβητώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Μια προσωρινή απόφαση τον Ιανουάριο διέταξε το Τελ Αβίβ να σταματήσει τις γενοκτονικές πράξεις και να λάβει μέτρα για να εγγυηθεί ότι παρέχεται ανθρωπιστική βοήθεια σε αμάχους στη Γάζα.

Ο Φιντάν είπε επίσης ότι το παγκόσμιο σύστημα βρίσκεται στα πρόθυρα ενός μετασχηματισμού, γι' αυτό οι κρίσεις και οι πόλεμοι έχουν λάβει πρωτοφανή μορφή.

Συνέχισε επισημαίνοντας το γεγονός ότι οι κύριοι παράγοντες του τρέχοντος παγκόσμιου συστήματος αποτυγχάνουν να δώσουν λύσεις σε τρέχοντα προβλήματα και αντ' αυτού εστιάζουν στις δικές τους ατζέντες.

«Επιπλέον, είναι προφανές ότι κανείς δεν μπορεί να χειριστεί ανεξάρτητα τις υπάρχουσες γεωστρατηγικές προκλήσεις», είπε ο Fidan.

Τούρκοι αξιωματούχοι επικρίνουν συχνά παγκόσμιους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αναποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων προβλημάτων στον κόσμο.

Προτείνουν ότι είναι απαραίτητη μια σημαντική αναμόρφωση του συστήματος για μια πιο δίκαιη εκπροσώπηση όλων των χωρών-περιοχών.

Ο ενεργειακός ρόλος κλειδί  του Αζερμπαϊτζάν για την ΕΕ και το μέλλον της Λιβύης

Ο Φιντάν χαιρέτισε επίσης τον «κλειδί» ρόλο του Αζερμπαϊτζάν στον Καύκασο, λέγοντας ότι η Άγκυρα υποστηρίζει τα ενεργειακά έργα του Μπακού.

«Το Αζερμπαϊτζάν παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», είπε.

Όσον αφορά τη Λιβύη, ο Φιντάν είπε ότι οι διοικήσεις στα ανατολικά και δυτικά της χώρας δεν μπορούν να παραμείνουν διαιρεμένες για πάντα.

Σηματοδότησε ότι η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και ορισμένοι άλλοι παράγοντες ενδέχεται να συναντηθούν για να συζητήσουν το μέλλον της Λιβύης, καθώς είπε ότι είναι αισιόδοξος για το ότι θα ακούσει θετικά νέα για τη χώρα στο εγγύς μέλλον."

Τι ρόλο θέλει να αναλάβει ο Ερντογάν στο Παλαιστινιακό και που αποβλέπει;

Σε προγενέστερο άρθρο μας, με τίτλο "Με ύπουλο σχέδιο "παροχής εγγυήσεων" για τους Παλαιστίνιους η Τουρκία πάει να "βάλει πόδι" στη Γάζα-Μεγαλοπρεπές stop από το Ισραήλ", αναφερθήκαμε στην επιδίωξη Ερντογάν η χώρα του να αναλάβει την ιδιότητα της εγγυήτριας δύναμης στη Λωρίδα της Γάζας, με σκοπό να πατήσει πόδι στρατιωτικά στην περιοχή , όπως έκανε στην Κύπρο το 1974.

Την συνέχεια μκαι τις τραγικές συνέπειες  του ΑΤΤΙΛΑ από το 1974  μέχρι σήμερα  στην Κύπρο την γνωρίζουν όλοι, πολλώ δε μάλλον οι Ισραηλινοί, οι οποίοι δεν προτίθεται να δώσουν τέτοια χαρά και ελπίδες στον Ερντογάν.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...