Κόσμος

Τούρκος καθηγητής αποκάλυψε: Μετά την Κωνσταντινούπολη... μεγάλος σεισμός και στη Σμύρνη

Μετά τις πολλαπλές τοποθετήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο ενός ισχυρότατου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος μοιάζει πιο κοντά από ποτέ, ο Τούρκος καθηγητής που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου επανήλθε με νέες δηλώσεις για σεισμό 7 Ρίχτερ-ή και περισσότερο- και στη Σμύρνη, σύμφωνα με το newsbomb.gr

Ο Τούρκος γεωεπιστήμονας καθηγητής δρ. Naci Görür επανήλθε με νέες αναφορές και για άλλες περιοχές εκτός από την Κωνσταντινούπολη. Ο Δρ. Görür είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι ένας σεισμός μεγέθους μεταξύ 7,2 και 7,5 βαθμών αναμένεται να σημειωθεί στα βόρεια του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, δηλαδή μεταξύ Σηλυβρίας και Γιεσίλκιοϊ, περιοχή γνωστή ως Άγιος Στέφανος, στα ΝΔ της Κωνσταντινούπολης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σειρά τώρα πήρε η Σμύρνη. «Η Σμύρνη είναι πόλη σεισμογενής. Σεισμοί 6-7 Ρίχτερ σημειώθηκαν μεταξύ 175-1864 μ.Χ. Υπάρχουν πολλές πηγές σεισμών στη Σμύρνη και ιδιαίτερα πολλά ρήγματα στη χερσόνησο της Σμύρνης. Υπάρχουν ρήγματα γύρω από τη Μανίσα και το Αϊδίνιο. Κάθε ρήγμα που παρατηρείται εδώ μπορεί να προκαλέσει σεισμό μεγέθους 7 Ρίχτερ ή περισσότερο και να παραλύσει τη Σμύρνη», είπε σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Μητροπολιτικός Δήμος της Σμύρνης με τίτλο «Σεισμοί και ανθεκτικές πόλεις» στο Κέντρο Τέχνης Ahmet Adnan Saygun.

Γιατί κινδυνεύουν πολλά κτήρια στη Σμύρνη

«Αφού προσδιορίσουμε την ανάλυση ρηγμάτων, πρέπει να δούμε την τοπογραφία της Σμύρνης. Κάποια μέρη στη Σμύρνη είναι ψηλά, κάποια μέρη είναι πεδιάδες ή λάκκοι. Επισημαίνεται ότι τα ψηλότερα σημεία είναι πιο ανθεκτικά στους σεισμούς. Διάφορα πανεπιστήμια έχουν μελετήσει τη γεωλογία της Σμύρνης. Τα αποθέματα νερού κάτω από τη Σμύρνη, που ονομάζονται «υδρογεωλογία», είναι αυτά που μας δημιουργούν προβλήματα. Εάν υπάρχει νερό κάτω από το έδαφος, υπάρχει πρόβλημα κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Δρόμοι, κτίρια και υπερκατασκευές χτισμένα σε αργιλώδη, υδαρή εδάφη είναι καταδικασμένα να καταρρεύσουν σε σεισμό», είπε ο Δρ. Görür αναλύοντας την απειλή για την Σμύρνη.

Τι είχε προβλέψει ο καθηγητής Naci Görür για την Κωνσταντινούπολη

Ο Τούρκος καθηγητής έγινε ευρέως γνωστός και στη χώρα μας από τότε που υποστήριξε ότι έρχεται πολύ μεγάλος σρισμός στην Κωνσταντινούπολη. Όπως είχε σημειώσει πλέον πιθανή για τον μεγάλο σεισμό είναι η δυτική περιοχή του Μαρμαρά. Σε σχετική παρουσίασή του ανέφερε ότι ένας σεισμός σημειώθηκε στην περιοχή Tekirdağ το 1912 και στο Gölcük το 1999. «Το μέσο από τα δύο είναι η Θάλασσα του Μαρμαρά και δεν έχει γίνει σεισμός από το 1766. Αυτό είναι ένα σεισμικό κενό. Ένα σεισμικό κενό στη γεωλογία δεν μπορεί ποτέ να συνεχιστεί, πρέπει να καλυφθεί. Αυτό το μέρος πρέπει να "σπάσει", δεν μπορεί να παραμείνει αδιάσπαστο. Οι κινήσεις και η ενέργεια εκεί σίγουρα θα το "σπάσουν". Αυτό είναι το ρήγμα από τη Βόρεια Ανατολία. Έχει τη συνήθεια να μεταφέρει σεισμούς από την ανατολή προς τη δύση. Με άλλα λόγια, όπου το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας έχει προκαλέσει σεισμό, το δυτικό του κομμάτι αποτελεί στόχο για τον επόμενο σεισμό. Στην πραγματικότητα, η αλυσίδα σεισμών από το 1939 έως το 2023 ήταν πάντα από την ανατολή προς τη δύση. Συνοψίζοντας, σίγουρα θα γίνει σεισμός μεγαλύτερου από 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη» είπε.

Στη συνέχεια προειδοποίησε: «Είπα σε όλους τους πολιτικούς πώς να προετοιμάσουν την Κωνσταντινούπολη για έναν σεισμό. Ήμουν στη διάθεση όλων τους, τους είπα όσα ξέραμε. Δεν γλιτώνουν οι άνθρωποι από τα ερείπια μόνο και μόνο επειδή είναι μέλη του AK Party, του MHP ή του CHP»

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Σταματήστε

Πάντως ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μετά τις διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα, ζήτησε να σταματήσει η κινδυνολογία.

«Επιτέλους! Να σταματήσει η κινδυνολογία με τους επερχόμενους σεισμούς στην Κωνσταντινούπολη. Έχει δοθεί η εντύπωση ότι ο μεγάλος σεισμός επίκειται. Τις τελευταίες μέρες σε τηλεοπτικές και άλλες δημόσιες παρεμβάσεις (π.χ. χθες ΕΡΤ1 κλπ) προσπάθησα να θέσω το θέμα στη σωστή βάση, δλδ. (α) κάποια στιγμή θα ξαναγίνει εκεί μεγάλος σεισμός, κανείς δεν ξέρει το πότε, (β) η γεωδυναμική επίδραση στον Ελλαδικό χώρο δεν είναι καθόλου βέβαιη γιατί πρέπει να συντρέχουν πολλές γεωφυσικές προϋποθέσεις, όπως το 1999.

Από σχολεία και συλλόγους με ρωτούν αν πρέπει να ακυρώσουν τις εκδρομές τους εκεί. Η ζημιά έχει γίνει. Συνεπώς, ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΗ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ.», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook.

Μάλιστα στον Γεράσιμο Παπαδόπουλο έχει απαντήσει και ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς τονίζοντας σχετικά:

«Θα πρέπει από κοινού οι γεωεπιστημονες με την αρωγή της Πολιτείας να αντιμετωπίσουν αυτό το ακραίο "κοινωνικό φαινόμενο". Μια ημερίδα στον χώρο του ΕΚΠΑ θα ήταν μια καλή αρχή ,όπως ήδη έχει διατυπωθεί στις συνελεύσεις της Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρείας.»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...