"Είναι πολλά τα λεφτά Χασάν" ,δηλώνει με την πράξη του ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος μετά την επιστροφή του από την συνάντησή με τον Πρόεδρο Σίσι στην Αίγυπτο, προέβη στην αφαίρεση της τουρκικής υπηκοότητας από τον ηγέτη των "Αδελφών Μουσουλμάνων" Mahmoud Hussein Ahmed Hassan.
Τυχαίο;
Δεν νομίζουμε, αφού το θέμα άρσης της στήριξης από την Τουρκία και παροχής υπηκοότητας και καταφυγίου στους "Αδελφούς Μουσουλμάνους", ήταν όρος απαράβατος του Αιγύπτιου Προέδρου Σίσι προς τον Ερντογάν, προκειμένου να συζητηθεί περαιτέρω η βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.
Ο Ερντογάν αφαίρεσε την τουρκική υπηκοότητα από τον ηγέτη των "Αδελφών Μουσουλμάνων"
"Αφαιρείται η τουρκική υπηκοότητα στον ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων",είναι ο τίτλος Ερντογανικού τουρκικού ΜΜΕ, το οποίο επισημαίνει:
"Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία αφαίρεσε την υπηκοότητα του Μαχμούντ Χουσεΐν, του ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Ο "Mahmoud Hussein Ahmed Hassan" κατέχει αυτή τη στιγμή τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, διαδεχόμενος τον Mahmoud Ezzat από το 2010. Εντάχθηκε στο Γραφείο Καθοδήγησης μετά το θάνατο του "Abu al-Hamd Rabie" για να εκπροσωπήσει την Αίγυπτο.
Παρά τη διαμάχη σχετικά με τους λόγους πίσω από την απόφαση, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η απόφαση είναι πρόσφατη συνέπεια της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αίγυπτο.
Αντίθετα, άλλοι είπαν ότι το βήμα έγινε πριν από τρεις μήνες και σχετίζεται με ένα γραφειοκρατικό ζήτημα.
Ο ακτιβιστής που συνδέεται με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, Αμρ Αμπντελχάντι, δήλωσε στην πλατφόρμα X :
«Η ανάκληση της ιθαγένειας έγινε πριν επισκεφθεί ο Ερντογάν την Αίγυπτο, όχι μετά την επιστροφή του». Τόνισε ότι δεν υπάρχει απόφαση έκδοσης οποιουδήποτε στελέχους της αντιπολίτευσης του οποίου η τουρκική υπηκοότητα έχει αφαιρεθεί ή θα αφαιρεθεί σύντομα, είτε διαμένει στο Κατάρ είτε στην Τουρκία.
Στελέχη της "Μουσουλμανικής Αδελφότητας" εγκαταλείπουν άρον-άρον την Τουρκία-Φοβούνται έκδοσή τους στην Αίγυπτο
Σύμφωνα με το σαουδαραβικό κανάλι Al-Arabiya, ο Χουσεΐν φέρεται να πούλησε το διαμέρισμά του στην πόλη.
Αναφέρεται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε συζητήσεις με στελέχη της Αδελφότητας σχετικά με τα επόμενα βήματά του, σκεπτόμενος εάν θα επιλύσει το ζήτημα με τις τουρκικές αρχές ή θα αναζητήσει διαμονή αλλού.
Το τηλεοπτικό κανάλι αναφέρει ότι οι ηγέτες της Αδελφότητας άρχισαν να εγκαταλείπουν το τουρκικό έδαφος μετά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Αίγυπτο, μεταξύ των οποίων στελέχη των μέσων ενημέρωσης, μέλη του κινήματος "Hasm" εντός της Αδελφότητας και ακαδημαϊκά στοιχεία που εργάζονται σε τουρκικά πανεπιστήμια.
Επιπλέον, έχουν αντιμετωπίσει αυξημένους περιορισμούς στις δραστηριότητές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης."
Μέχρι που μπορεί να φθάσει ο Ερντογάν;
Η παραπάνω κίνηση Ερντογάν εκτίμησή μας είναι ότι αποτελεί ένα πρώτο δείγμα το τι είναι ικανός να κάνει, προκειμένου να τα βρεί με την Αίγυπτο, όπως επιτάσσουν τα τουρκικά συμφέροντα .
Συνεπώς η Ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες για το "πού το πάει" ο Ερντογάν με την Άίγυπτο, θίγοντας τομείς που "ακουμπάνε", ζωτικά συμφέροντα Ελλάδας-Κύπρo.
Ποιά ζωτικά συμφέροντα Ελλάδας -Κύπρου επιχειρεί να ακουμπήσει με τον Σίσι;
Αναφορικά δε με τα ζωτικά συμφέροντας Αθήνας -Λευκωσίας που ο Ερντογάν επιχειρεί να θίξει προσεταιριζόμενος τον Σίσι, αυτά είναι τα ακόλουθα:
1. Η ένταξη της Τουρκίας στο "Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου", ως πρώτο βήμα εξόδου της Άγκυρας από την απομόνωσή της στη ΝΑ Μεσόγειο.
2. Υπογραφή διμερούς συνθήκης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων Τουρκίας- Αιγύπτου, ανατολικότερα του 28ου μεσημβρινού, στην περιοχή Ρόδου-Καστελορίζου-Κύπρου-Κρήτης -Ρόδου, κλέβοντας έτσι η Τουρκία την ΑΟΖ του Καστελορίζου και μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ.
3. win-win Αιγύπτου-Τουρκίας στη Λιβύη με επιδίωξη του Ερντογάν ανοχής του Σίσι στις προβλέψεις του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου και απώτερο σκοπό την πραγματοποίηση έρευμας-εξόρρυξης υδρογονανθράκων νοτίως Κρήτης, κλέβοντας μέρος της Ελληνικής ΑΟΖ.
4. Στρατιωτική συνεργασία και συμπαραγωγή όπλων Τουρκίας-Αιγύπτου, με "τυράκι" στον Σίσι την πώληση τουρκικών drones.
Οι άμεσες κινήσεις της Ελλάδας
Η χώρα μας θα πρέπει να οριοθετήσει ΑΜΕΣΑ την ΑΟΖ της με την Κύπρο, αποφεύγοντας δυσάρεστα επακόλουθα και κλοπή της ΑΟΖ του Καστελορίζου από την Τουρκία, αφού ο Ερντογάν κινείται σε τροχιά οριοθέτησης της ΑΟΖ της χώρας του με την Αίγυπτο, ανατολικότερα του 28ου μεσημβρινού.
Αναφορικά με την αποδοχή ένταξης της Τουρκίας στο "Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου", αυτή θα πρέπει να γίνει κάτω από όρους και προϋποθέσεις, σε συνεργασία με Κύπρο και Ισραήλ.
Επισημαίνουμε ότι είναι Ιδιαίτερα επωφελές για το παραπάνω, το γεγονός ότι Τέλ-Αβίβ και Άγκυρα έχουν εχθρικές σχέσεις.
Παράλληλα θα πρέπει να προβεί σε υπογραφή συμφωνίας συμπαραγωγής οπλικών συστημάτων και μέσων με την Αίγυπτο, δημιουργώντας τον αντίθετο πόλο από αυτόν της Τουρκο-Αιγυπτιακής συνεργασίας στον εν λόγω τομέα.
Επίσης θα πρέπει η Ελλάδα να επιδιώξει να πάρει "μερτικό από την πίτα" της ανοικοδόμησης της Λιβύης, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα μέσω σύμπραξης με Αιγυπτιακές εταιρείες.