Το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι γεγονός ότι οι Ρώσοι έχουν περάσει στην επίθεση, σημειώνοντας διαδοχικές νίκες επί των Ουκρανών σε τακτικό επίπεδο.
Ωστόσο παρά την αποτυχία της Ουκρανικής εαρινής επίθεσης του περασμένου έτους και το βαρύ κόστος αίματος που πλήρωσε το Κίεβο, οι Ρωσικές νίκες δεν έχουν επιφέρει ακόμη διάσπαση και κατάρρευση του μετώπου μέχρι στιγμής.
Αρχηγός Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων: "Στατηγικός ελιγμός η υποχώρησή μας από την Avdiivka"
Σύμφωνα μάλιστα με το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο η πρόσφατη απώλεια της πόλης Avdiivka στις 17 Φεβρουαρίου, αποδίδεται ως στρατηγική υποχώρηση, με τον νεοτοποθετηθέντα Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας Στρατηγό Oleksandr Sirsky, να δηλώνει:
«Πήραμε μια στρατηγική απόφαση να αποσύρουμε τα στρατεύματά μας από την πόλη. Έχουμε μετακινήσει στρατηγικά τις δυνάμεις μας για να υπερασπιστούμε πιο πλεονεκτικές για εμάς αμυντικές γραμμές. Οι στρατιώτες μας έχουν εκπληρώσει το καθήκον τους με ύψιστη τιμή, εμπλέκοντας αποτελεσματικά αρκετές από τις επίλεκτες στρατιωτικές μονάδες της Ρωσίας και προκαλώντας σημαντική φθορά σε αυτές ζημιές».
Γαλλία-Γερμανία δεσμεύθηκαν για παροχή βοήθειας στον Ζελένσκι
Σύμφωνα με έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ, "Στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky τόνισε την ανάγκη για μια «δίκαιη λύση» που να δίνει προτεραιότητα στη διατήρηση ζωών πάνω από κάθε άλλο παράγοντα", επισημαίνοντας:
" Η συνέχιση έλλειψης όπλων στην Ουκρανία, ιδιαίτερα πυροβολικού και μεγάλης εμβέλειας, παρέχει στον Πούτιν την ευελιξία να προσαρμοστεί στην κυμαινόμενη ένταση της σύγκρουσης.
Επί του παρόντος, το αδιέξοδο στο Κογκρέσο των ΗΠΑ εμποδίζει την προγραμματισμένη αποδέσμευση 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε στρατιωτική βοήθεια για τις ουκρανικές δυνάμεις.
Σε μια κίνηση που θυμίζει τις προηγούμενες ενέργειες του Ηνωμένου Βασιλείου, η Γερμανία και η Γαλλία σύναψαν «σύμφωνο ασφαλείας» με την Ουκρανία, ενώ δεσμεύτηκαν να παράσχουν νέες προμήθειες όπλων, λίγες μόνο ώρες πριν από την πτώση της Avdiivka.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον κ. Ζελένσκι στο Βερολίνο, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεσμεύτηκε για ένα σημαντικό πακέτο βοήθειας συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ υπέρ του Κιέβου. Αυτή η βοήθεια περιλαμβάνει ένα σημαντικό πακέτο όπλων που περιλαμβάνει 36 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα 155 mm [18 PzH2000 και 18 RCH-155]. Ωστόσο, η παράδοση αυτών στις ουκρανικές δυνάμεις δεν θα γίνει μέχρι το 2025-2027.
Αυτή η δέσμευση επέβαλε επίσης έναν όρο ότι η Ουκρανία έπρεπε να παραιτηθεί από τους πυραύλους κρουζ Taurus που την ενδιέφεραν εδώ και αρκετό καιρό.
Παράλληλα ο Πρόεδρος Μακρόν καθησύχασε τον Ζελένσκι με δέσμευση για στρατιωτική βοήθεια ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, προγραμματισμένη για το έτος 2024.
Αυτή η υπόσχεση προέρχεται πιθανώς από έναν άγνωστο προϋπολογισμό, δεδομένου ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή επιδιώκει εξοικονόμηση 10 δις. να επιτύχει τους στόχους της για τη μείωση του ελλείμματος.
Το Mirage 2000D αποτελεί "ταμπού"
Προς το παρόν, το Παρίσι έχει σταματήσει την εξέταση προμήθειας μαχητικών-βομβαρδιστικών Mirage 2000D στο Κίεβο.
Τον Σεπτέμβριο, καθώς οι φήμες για αυτό το θέμα κλιμακώνονταν, ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Σεμπαστιέν Λεκορνέου, άσκησε άμεσο τρόπο να καταστείλει τις εικασίες.
Εξήγησε στους βουλευτές ότι αυτό δεν ήταν ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων της Ουκρανίας στις διαπραγματεύσεις τους με τη Γαλλία.
Ωστόσο, τα δεδομένα έχουν αλλάξει ελαφρώς από τότε, μετά τις συνομιλίες γύρω από την πιθανή προμήθεια αμερικανικών F-16 από την Ολλανδία και τη Δανία.
Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ο Στρατηγός Mykola Oleschuk, επικεφαλής της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, αναφέρθηκε στην πιθανή μεταφορά του Mirage 2000D.
Σε μια επακόλουθη συνέντευξη στη Libération, ο ειδικός σε θέματα Κυβερνοπολέμου Στρατηγός Kyrylo Budanov, εξέφρασε τις φιλοδοξίες του ότι η Γαλλία θα συνεισφέρει στην παροχή αεροπορικής υποστήριξης. Να τι είχε να πει για το θέμα:
«Περιμένω από τη Γαλλία να μας παράσχει την αεροπορική βοήθεια που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι Ουκρανοί πιλότοι είναι από τους πιο ικανούς στον κόσμο, κυρίως λόγω της εκτεταμένης εμπειρίας μάχης τους. Δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα τεχνολογία. Παραμένω αισιόδοξος ότι η Γαλλική Δημοκρατία θα μας παράσχει αυτά τα αεροσκάφη» [Mirage 2000D].
Το Mirage 2000D είναι πέρα από τις δυνατότητες της Ουκρανίας
Η Γαλλική "Le Monde" προτείνει ότι η Ουκρανία μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες στη διαχείριση διαφόρων τύπων πολεμικών αεροσκαφών. Πιστεύει ότι η προσοχή της Ουκρανίας πρέπει να είναι πρωτίστως στα F-16.
Το σκεπτικό πίσω από αυτήν την προοπτική είναι ότι η λειτουργία του Mirage 2000D παρουσιάζει πρόσθετες προκλήσεις, όπως η διατήρηση της επιχειρησιακής κατάστασης, η δημιουργία κατάλληλης υποδομής και η πλοήγηση μέσω αυστηρών διαδικασιών εκπαίδευσης πιλότων.
Αυτές οι διαδικασίες θα μπορούσαν να διαρκέσουν περίπου έξι έως οκτώ μήνες, ενδεχομένως να επεκταθούν ώστε να συμπεριλάβουν πιλότους και προσωπικό συντήρησης.
Ωστόσο, ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Pal Jonsson έχει αντίθετη άποψη. Στη συνέντευξή του στο "The Kyiv Independent", εξέφρασε ότι η Ουκρανία χρειάζεται όντως μαχητικά αεροσκάφη. Πρότεινε να εξετάσει η Σουηδία να τους προσφέρει το αεροσκάφος Gripen.
Ωστόσο, τόνισε ότι προϋπόθεση για αυτή την πρόταση θα είναι η πλήρης ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Τόνισε επίσης ότι μια τέτοια απόφαση θα απαιτούσε προηγούμενη διαβούλευση με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.
"Ήξεις χωρίς αφήξεις" Γαλλικών μαχητικών Mirage 2000D και F-16 στους Ουκρανούς
Το μείζον πρόβλημα για την Ουκρανία είναι εκτός από την υπεροχή των Ρώσων σε ανθρώπινο δυναμικό και πυροβολικό, η τεράστιας σημασίας για την εξέλιξη των επιχειρήσεων αεροπορική υπεροχή τους, αφού παρά τις Δυτικές υποσχέσεις, το Κίεβο δεν έχει παραλάβει ακόμη τα F-16, ενώ την ίδια ώρα που ο Μακρόν εμμέσως πλήν σαφώς, απορρίπτει την παροχή μαχητικών Mirage 2000D.
Εκτίμησή μας είναι ότι η μή διάθεση άμεσα των παραπάνω μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, την καταδικάζουν σε ήττα.