Κόσμος

Γάζα: Οι άνθρωποι τρέφονται με ζωοτροφές γιατί δεν έχουν άλλα τρόφιμα

Ορισμένοι κάτοικοι αναγκάζονται να αλέσουν ζωοτροφές για να επιβιώσουν, αλλά ακόμη και τα αποθέματα αυτών των σιτηρών λιγοστεύουν πλέον. Πολλοί σκάβουν στο έδαφος για να βρουν σωλήνες νερού για πλύσιμο και για πόση.

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι ο υποσιτισμός μεταξύ των μικρών παιδιών στο βορρά έχει αυξηθεί κατακόρυφα και είναι πλέον πάνω από το κρίσιμο όριο του 15%. Η υπηρεσία συντονισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, η Ocha, αναφέρει ότι περισσότερες από τις μισές αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στο βόρειο τμήμα της Γάζας δεν είχαν πρόσβαση τον περασμένο μήνα και ότι υπάρχει αυξανόμενη παρέμβαση από τις ισραηλινές δυνάμεις στον τρόπο και τον τόπο παράδοσης της βοήθειας.

Σύμφωνα με την Ocha 300.000 άνθρωποι που εκτιμάται ότι ζουν στις βόρειες περιοχές είναι σε μεγάλο βαθμό αποκομμένοι από τη βοήθεια και αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κίνδυνο λιμού. Εκπρόσωπος της Cogat, της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας που έχει αναλάβει τον συντονισμό της πρόσβασης σε βοήθεια στη Γάζα δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι «δεν υπάρχει πείνα στη Γάζα. Τελεία και παύλα». Ο οργανισμός έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν περιορίζει την ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που αποστέλλεται στη Γάζα.

Το BBC μίλησε με τρία άτομα που ζουν στη Γάζα και την Μπέιτ Λάχια. Ένας από αυτούς, ο Μαχμούντ Σαλάμπι δήλωσε ότι οι άνθρωποι αλέθουν τους σπόρους που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές σε αλεύρι, αλλά ότι ακόμη και αυτό έχει πλέον εξαντληθεί.

«Ο κόσμος δεν το βρίσκει στην αγορά», είπε. «Δεν είναι διαθέσιμο σήμερα στα βόρεια της Γάζας και στην πόλη της Γάζας», δήλωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσθεσε επίσης ότι τελειώνουν και τα αποθέματα κονσερβοποιημένων τροφίμων.

«Αυτό που είχαμε ήταν στην πραγματικότητα από τις έξι ή επτά ημέρες εκεχειρίας [τον Νοέμβριο], και όποια βοήθεια έφτασε στο βόρειο τμήμα της Γάζας έχει καταναλωθεί μέχρι τώρα. Αυτό που τρώνε οι άνθρωποι αυτή τη στιγμή είναι βασικά ρύζι και μόνο ρύζι» είπε.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ δήλωσε στο BBC αυτή την εβδομάδα ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σταμάτησαν τις τέσσερις από τις πέντε αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας που είχαν σταλεί προς το βορρά, που σημαίνει ότι υπήρξε ένα κενό δύο εβδομάδων μεταξύ των παραδόσεων στην πόλη της Γάζας.

Σοβαρός κίνδυνος λιμού

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος λιμού στη Γάζα, αν δεν παρέχουμε πολύ σημαντικές ποσότητες επισιτιστικής βοήθειας σε τακτική βάση», δήλωσε ο περιφερειακός επικεφαλής του WFP, Ματ Χόλινγκγουερθ.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) δήλωσε ότι υπήρξε απότομη αύξηση του αριθμού των αποστολών βοήθειας που δεν κατάφεραν να φτάσουν στη βόρεια Γάζα- από το 14% που ήταν από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2023, στο 56% τον Ιανουάριο του 2024. Είπε επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός «κατά καιρούς απαιτούσε δικαιολογητικά» για τις ποσότητες καυσίμων που προορίζονταν για τις υγειονομικές εγκαταστάσεις και «επέβαλε μειώσεις στον όγκο της βοήθειας, όπως η ποσότητα των τροφίμων».

Το BBC απευθύνθηκε στον ισραηλινό στρατό ο οποίος τους παρέπεμψε στην Cogat, η οποία με τη σειρά της τους είπε να απευθύνουν τις ερωτήσεις τους στον στρατό.

Πριν από δύο εβδομάδες, η Ντούχα αλ-Καλίντι, μητέρα τεσσάρων παιδιών στην Μπέιτ Λάχια, περπάτησε 9,5 χιλιόμετρα μέχρι το σπίτι της αδελφής της στην πόλη της Γάζας, σε μια απελπισμένη αναζήτηση τροφίμων, αφού τα παιδιά της είχαν να φάνε τρεις ημέρες.

«Δεν έχω καθόλου χρήματα, και ακόμη και αν είχα, δεν υπάρχει τίποτα στην κεντρική αγορά της πόλης», είπε. «Η αδελφή μου και η οικογένειά της υποφέρουν επίσης. Μοιράστηκε μαζί μου την τελευταία ποσότητα ζυμαρικών στο σπίτι της», δήλωσε στο BBC.

«Νιώθουμε ότι ο θάνατος είναι πλέον αναπόφευκτος», δήλωσε η αδελφή της. «Κατέρρευσε ο τελευταίος όροφος του σπιτιού μας, αλλά εξακολουθούμε να ζούμε εδώ παρά τον φόβο της κατάρρευσης. Εδώ και δύο εβδομάδες, δεν μπορούμε να βρούμε τίποτα στην αγορά- και αν κάποια προϊόντα είναι διαθέσιμα, είναι 10 φορές πιο ακριβά από την κανονική τους τιμή» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με μια αξιολόγηση του κινδύνου λιμού που διενεργήθηκε από διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ, σχεδόν το ένα τρίτο των κατοίκων στις βόρειες περιοχές μπορεί τώρα να αντιμετωπίζει «καταστροφική» έλλειψη τροφίμων, αν και οι περιορισμοί στην πρόσβαση στην περιοχή καθιστούν πολύ δύσκολες τις μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο.

Οι οικογένειες στις βόρειες περιοχές αγωνίζονται επίσης να βρουν πόσιμο νερό.

«Πολλοί από εμάς πίνουν τώρα μη πόσιμο νερό. Δεν υπάρχουν σωλήνες- πρέπει να σκάψουμε για να βρούμε νερό», εξήγησε ο Μαχμούντ.

Βίντεο που γυρίστηκε στη γειτονιά Τζαμπάλια βόρεια της πόλης της Γάζας δείχνει κατοίκους να κάθονται ανάμεσα στα ερείπια και να σκάβουν στη γη για να αξιοποιήσουν μεγάλους υπόγειους σωλήνες νερού.

«Παίρνουμε νερό εδώ μια φορά κάθε 15 ημέρες. Το νερό είναι βρώμικο. Τα παιδιά μας έχουν φλεγμονές και τα δόντια τους έχουν διαβρωθεί από το βρώμικο νερό. Υπάρχει άμμος μέσα σε αυτό και είναι πολύ αλμυρό» δήλωσε ο Γιουσούφ αλ-Αγιότι.

Μετά από τέσσερις μήνες πολέμου, οι αυτοσχέδιες λύσεις για την αντιμετώπιση της πείνας έχουν αρχίσει να εξαντλούνται. Η περιοχή εξαρτιόταν από την επισιτιστική βοήθεια πριν από τον πόλεμο- τώρα μεγάλο μέρος της γεωργικής της βιομηχανίας έχει καταστραφεί ή εγκαταλειφθεί.

«Η καταστροφή είναι τεράστια»

Νέα στοιχεία από τον ΟΗΕ δείχνουν ότι πάνω από το ήμισυ της γεωργικής γης στην κεντρική περιοχή της Ντέιρ αλ Μπαλάχ έχει καταστραφεί. Αυτό περιλαμβάνει ένα ελαιοτριβείο και καλλιεργήσιμες εκτάσεις που ανήκουν στον Μπασέμ Γιουνίς Αμπού Ζαγιέντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μοιάζει με τα επακόλουθα ενός σεισμού», δήλωσε. «Η καταστροφή είναι τεράστια στα γειτονικά κτίρια, στα αγροτικά ζώα. Ακόμη και αν καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε το ελαιοτριβείο, το 80-90% των ελιών έχει χαθεί. Δεν είναι μόνο μια απώλεια για φέτος, είναι μια απώλεια για τα επόμενα πολλά χρόνια», τόνισε.

Ο στρατός του Ισραήλ δημοσιεύει τακτικά πρόσφατο υλικό από πολυσύχναστες αγορές και εστιατόρια στα νότια κέντρα της Γάζας. Η πλειονότητα των 114 αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας στις νότιες περιοχές της Γάζας κατάφερε να περάσει τον περασμένο μήνα, αλλά οι κάτοικοι και οι οργανισμοί βοήθειας λένε ότι πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πεινάνε, ενώ διαφαίνεται η απειλή μιας κρίσης δημόσιας υγείας εξαιτίας της έλλειψης στέγης, αποχέτευσης και ιατρικής περίθαλψης.

Οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας περιπλέκονται επίσης από την αυξανόμενη απελπισία των κατοίκων της Γάζας, επισημαίνει ο Χόλινγκγουερθ.

«Είναι μάλλον το επίπεδο της αδυναμίας που με ανησυχεί. Οι άνθρωποι έχουν χάσει την ελπίδα τους» τόνισε.

Μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θεωρείται από πολλούς ως ο μόνος τρόπος για να φτάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Καθώς το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Ράφα, πριν από μια ευρέως αναμενόμενη χερσαία επίθεση εκεί, οι ηγέτες και των δύο πλευρών δέχονται πιέσεις να τερματίσουν τα δεινά των ανθρώπων που είναι παγιδευμένοι στη Γάζα – των εχθρών τους και των δικών τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ