«Η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ) συνεχίζει να παραβιάζει τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας» διαβεβαιώνει το έγγραφο των ανεξάρτητων παρατηρητών, αναπτύσσοντας περαιτέρω το πυρηνικό της οπλοστάσιο, όχι μόνο παράγοντας σχάσιμα πυρηνικά υλικά, αλλά δοκιμάζοντας διαρκώς βαλλιστικούς πυραύλους, θέτοντας σε τροχιά ένα κατασκοπευτικό δορυφόρο ή προσθέτοντας στο στρατιωτικό δυναμικό της ένα τακτικό πυρηνικό υποβρύχιο.
Από το 2006 έχουν επιβληθεί κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα από τον ΟΗΕ, οι οποίες πολλές φορές έχουν αυστηροποιηθεί με σκοπό να πλήξουν τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής.
«Η επιτροπή εξετάζει 58 ύποπτες κυβερνοεπιθέσεις της ΛΔΚ σε εταιρείες που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα κατά το διάστημα 2017-2023, οι οποίες φέρονται να απέδωσαν κέρδη της τάξης των $3 δισ., που στη συνέχεια χρηματοδότησαν τα εξοπλιστικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας» αναφέρεται στην έκθεση.
Η Πιονγκγιάνγκ δεν σχολίασε τις πληροφορίες, αν και στο παρελθόν έχει επανειλημμένα αρνηθεί κατηγορίες ότι ευθύνεται για διαδικτυακή πειρατεία ή άλλες κυβερνοεπιθέσεις.
Αμφίβολη η αυστηροποίηση των μέτρων
Σε κάθε περίπτωση, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να αποφασίσει περαιτέρω αυστηροποίηση των κυρώσεων κατά του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν. Δύο από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, η Ρωσία και η Κίνα, επιθυμούν αντίθετα τη χαλάρωση των μέτρων ώστε να πειστεί η Πιονγκγιάνγκ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση του οπλοστασίου της.
Μάλιστα, Βόρεια Κορέα και Ρωσία αποφάσισαν πρόσφατα να διευρύνουν την αμυντική τους συνεργασία, με τις ΗΠΑ να κατηγορούν την Πιονγκγιάνγκ ότι προμηθεύει όπλα στη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, κάτι το οποίο αρνούνται και οι δύο χώρες.