Η κυβέρνηση προσπαθεί να παύσει τις διαμαρτυρίες των αγροτών μέσω νέων μέτρων και δεσμεύσεων από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με μέτρα και πρόνοιες για τους πληγέντες της Θεσσαλίας από την κακοκαιρία "Ντάνιελ", οι οποίες έχουν καθυστερήσει.
Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ετοιμάζεται να συζητήσει τους περιορισμούς στις ενισχύσεις που θέτει η νέα Κ.Α.Π. (Κοινής Αγροτικής Πολιτικής) για τους αγρότες, με Ευρωπαίους ομολόγους του, αύριο στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.
Νέα εθνική ενίσχυση στους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας
Η κυβέρνηση τείνει… χείρα φιλίας. Όσον αφορά στους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας. ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες ότι αυξάνεται έως τα 10.000 ευρώ (από 2.000) η πρώτη αρωγή για τις ζημιές οι οποίες έχουν γίνει στον εξοπλισμό.
Παράλληλα, αναγνώρισε κωλυσιεργία στην τροπολογία – που εξαγγέλθηκε από τον Νοέμβριο και κατατέθηκε μόλις προχτές – που προβλέπει να μην κόβεται το ρεύμα σε πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους και να ρυθμιστούν σε βάθος χρόνου οι οφειλές.
«Ο αγρότης της Θεσσαλίας έχει δίκιο να παραπονιέται για τη σχετική καθυστέρηση στην κατάθεση αυτής της τροπολογίας… Καθυστερήσαμε, το κάναμε όμως» δήλωσε ο πρωθυπουργός (Skai 100,3), ενώ παρέπεμψε για περισσότερες απαντήσεις σε σχέση με τον συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα στην Ώρα του Πρωθυπουργού, την Παρασκευή στη Βουλή.
Η ευρωπαϊκή διάσταση των αγροτικών κινητοποιήσεων
Σύμφωνα με το newsit.gr, με δεδομένο ότι η τροποποίηση της Κ.Α.Π. (Κοινή Αγροτική Πολιτική) της Ε.Ε., η οποία φέτος προβλέπει μείωση κατά 20% της ενιαίας, βασικής ενίσχυσης, έχει βγάλει στους δρόμους αγρότες και στη Γερμανία, στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Ιταλία, στη Ρουμανία και μέχρις στιγμής και στην Πολωνία, η κυβέρνηση αναμένει ότι το θέμα θα εξεταστεί σε άλλη βάση από την Ε.Ε..
Η Ελλάδα έχει καταθέσει ήδη στις Βρυξέλλες βελτιώσεις σε έξι σημεία στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π. 2023 – 2027) και αναμένει απαντήσεις από την Ε.Ε..
Το κρίσιμο τετ α τετ Μακρόν – Φον ντερ Λάϊεν
Τα βλέμματα είναι στραμμένα αύριο στη συνάντηση που θα έχουν προγραμματίσει ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Βελγική πρωτεύουσα.
Επί της ουσίας, η ατζέντα αφορά τα κοινά αιτήματα των αγροτών σε όλη την Ευρώπη, με βασικό θέμα την αναθεώρηση των πανευρωπαϊκών μέτρων για τη στήριξη της γεωργίας.
Ο φόβος της… ακροδεξιάς
Οι κινητοποιήσεις στις χώρες της Ε.Ε. γίνονται σε ένα πολιτικό περιβάλλον λίγους μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές, κάτι που εκτιμάται ότι θα σταθμιστεί με προσοχή από τους Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς είναι διάχυτη η ανησυχία ότι ακροδεξιά κόμματα θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την δυσαρέσκεια των αγροτών.
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες
Οι αγρότες την ίδια στιγμή εμφανίζονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, ενισχύοντας τα μπλόκα και κλείνοντας ακόμη και τις εθνικές οδούς αν δεν πάρουν, όπως λένε, τις απαντήσεις που περιμένουν στα αιτήματα τους, ενώ ζεσταίνουν τις μηχανές για να μεταβούν στη μεγάλη έκθεση της Agrotica στη Θεσσαλονίκη, το διάστημα 1 έως 4 Φεβρουαρίου.
Μέτρα για το ενεργειακό κόστος
Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, στο πλαίσιο της 30ής Agrotica, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, θα ανακοινώσει το πρόγραμμα «Απόλλων», που αφορά το ενεργειακό κόστος στην πρωτογενή παραγωγή.
Παράλληλα ο κ. Αυγενάκης, σε δηλώσεις του στη ΕΡΤ, επισήμανε ότι το προηγούμενο διάστημα έγιναν λάθη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στην κατανομή των υπόλοιπων χρημάτων που δικαιούνταν οι αγρότες – κάτι που στάθηκε η αφορμή για να απομακρύνει τον προηγούμενο πρόεδρο του Οργανισμού και τους συνεργάτες του – ενώ σημείωσε ότι έχει δοθεί εντολή να γίνει σε βάθος έλεγχος από ορκωτούς λογιστές, αλλά και να πληρωθούν άμεσα οι πληγέντες που έχουν δικαιωθεί από τη Δικαιοσύνη. Επίσης ζήτησε, όπως είπε, να γίνει εκκαθάριση στα 16.000 Α.Φ.Μ. που είναι δεσμευμένα και σε όσα διαπιστωθούν παρατυπίες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.