Υπάρχει ένα ενδεχόμενο κατά το οποίο οι πρόεδροι των κύριων θεσμικών οργάνων της ΕΕ θα μπορούσαν να είναι όλες γυναίκες. Μετά το πέρας των εκλογών εκλογές της ΕΕ τον Ιούνιο, οι κορυφαίες θέσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Επιτροπή και το Κοινοβούλιο - αλλά και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης - πρόκειται να κατανεμηθούν μεταξύ των κύριων πολιτικών ομάδων.
Μάλιστα πολλοί διπλωμάτες έχουν αρχίσει να κάνουν εκτιμήσεις με βάση τις οποίες τέσσερις γυναίκες θα μπορούσαν να αναλάβουν τα ηνία των ευρωπαϊκών οργάνων.
Όπως υπογραμμίζει η ευρωπαϊκή έκδοση του Politico ακούγονται τέσσερα συγκεκριμένα ονόματα. Ο λόγος για την Ούρσουλα Φον ντερ Λαίεν, η οποία προβλέπεται να παραμείνει στο τιμόνι της Κομισιόν αλλά και η Ρομπέρτα Μετσόλα , για να παραμείνει στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Δύο ακόμα ονόματα που ακούγονται έντονα, σύμφωνα με το Politico, είναι η σημερινή πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν για να αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αντί του Σαρλ Μισέλ, η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλλας, ως διάδοχος του Ζοζέπ Μπορέλ στη θέση της Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε για θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Σύμφωνα με το protothema.gr, διπλωμάτης της Ε.Ε μιλώντας υπό το καθεστώς ανωνυμίας δήλωσε πως «είναι η ομάδα των ονείρων μου» και πρόσθεσε ότι «θα έστελνε ένα τόσο ισχυρό μήνυμα». Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση - αν και πρέπει να τονιστεί ότι πολύ συχνά υπάρχουν εκπλήξεις όπως στην περίπτωση Φον ντερ Λάιεν - ενώ κυκλοφορούν και πολλά ονόματα ανδρών. Πάντως η απόφαση για το ποιος θα αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανήκει περισσότερο στα πολιτικά κόμματα και τους ευρωβουλευτές παρά στους πρωθυπουργούς.
Συνδυασμοί
Αν πάρουμε το σενάριο όπου οι ηγέτες της Ε.Ε. που στην πλειοψηφία τους είναι άνδρες θα αποφάσιζαν να επιλέξουν γυναίκες τότε θα συνέβαινε το εξής: Η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έμενε στο ΕΛΚ. Όμως το Ε.Κ μετά από 2,5 χρόνια θα μπορούσε να φύγει από τα χέρια του ΕΛΚ και να περάσει σε άλλο κόμμα, γράφει το Politico.
Παράλληλα οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστες θα έπαιρναν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενώ οι Φιλελεύθεροι θα έπαιρναν την Ύπατη Αρμοστεία της Ε.Ε για την εξωτερική πολιτική. Σύμφωνα με το Politico κάτι τέτοιο θα συνέβαινε εάν πρώτο ήταν το ΕΛΚ, δεύτερο το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και τρίτο το Φιλελεύθερο Κόμμα.
Το ακροδεξιό κόμμα ID και το δεξιό κόμμα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) θα τα πάνε πολύ καλά στις εκλογές της ΕΕ, με το πρώτο να αναμένεται να τερματίσει τρίτο και το δεύτερο πέμπτο, αλλά δεν θα πάρουν μια κορυφαία θέση στην ΕΕ (υπάρχουν εικασίες ότι το ECR θα μπορούσε να πάρει έναν αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά αυτή η θέση δεν θεωρείται από τις κορυφαίες).