Ο πρωθυπουργός της ουγγρικής κυβέρνησης, Βίκτορ Όρμπαν, θα μπορούσε να γίνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούλιο σε ένα πραγματικά εφιαλτικό σενάριο για τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι ανησυχούν ότι ο Ούγγρος πολιτικός θα υπονομεύσει την αποστολή βοήθειας στην Ουκρανία και θα ασκήσει βέτο στις συζητήσεις ένταξης του Κιέβου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει το The Guardian.
Η πιθανότητα ο Όρμπαν να γίνει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γεννήθηκε μετά την ανακοίνωση του τωρινού επικεφαλής του συμβουλίου, του Βέλγου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος δήλωσε πως θα θέσει υποψηφιότητα στις ευρωπαϊκές κοινοβουλευτικές εκλογές του καλοκαιριού. Αν εκλεχθεί εκεί θα εγκαταλείψει την θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Τους Γύρισαν «Μπούμερανγκ» οι Κανονισμοί
«Έχω αποφασίσει να θέσω υποψηφιότητα στις ευρωπαϊκές εκλογές το 2024. Εάν εκλεχθώ θα αναλάβω καθήκοντα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να αναζητήσει και να επιλέξει έναν αντικαταστάτη μέχρι τέλος Ιουνίου-αρχές Ιουλίου» δήλωσε ο Μισέλ σε βελγικά μέσα, προσθέτοντας πως θα εκπροσωπήσει το κόμμα Μεταρρυθμιστικό Κίνημα της χώρας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η αιφνίδια απόφαση του Βέλγου θέτει τους ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών σε μία δύσκολη θέση. Η πίεση είναι αρκετά μεγάλη αφού χρειάζεται να βρουν τον αντικαταστάτη του Μισέλ μέχρι την 1η Ιουλίου. Αν δεν βρουν μέχρι τότε κάποιον κατάλληλο και σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την προεδρία του συμβουλίου θα αναλάβει ο Βίκτορ Όρμπαν.
Γιατί ο Όρμπαν; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Κάθε 6 μήνες μία διαφορετική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναλαμβάνει την προεδρία του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ένας διαφορετικός θεσμός). Από την 1η Ιουλίου η χώρα αυτή θα είναι η Ουγγαρία. Στην περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν υπάρχει πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τότε οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί αναγράφουν πως τα ινία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα κρατήσει ο ηγέτης της χώρας-προέδρου του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή ο Βίκτορ Όρμπαν στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Να τονίσουμε επίσης πως η θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για πολλές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων υποστήριξης της Ουκρανίας. Και γνωρίζουμε πολύ καλά την φιλορωσική στάση του Όρμπαν (ή καλύτερα αντι-ευρωπαϊκή) για αυτό και θεωρούμε το σενάριο αυτό ιδιαίτερα εφιαλτικό για τους Ευρωπαίους ηγέτες και τα σχέδιά τους.