Κόσμος

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Σε δίλημμα οι κατηγορούμενοι για την ομολογία της ενοχής τους ή όχι

Εκείνοι ρίσκαραν να πάνε -και έχασαν- σε δίκη έχουν λάβει σημαντικά μεγαλύτερες ποινές φυλάκισης από εκείνους που ανέλαβαν την ευθύνη της συμμετοχής τους στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021, όπως δείχνει η επισκόπηση των δικαστικών αρχείων από το «Associated Press».

«Από τη μία πλευρά, το Σύνταγμα εγγυάται στον κατηγορούμενο το δικαίωμα σε δίκη με ενόρκους. Πρόκειται για θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αν ασκήσετε αυτό το δικαίωμα … είναι πιθανό να τιμωρηθείτε αυστηρότερα από ό,τι θα τιμωρηθείτε αν δηλώσετε ένοχος για το αδίκημα», δήλωσε ο Jimmy Gurulé, καθηγητής νομικής του Πανεπιστημίου Notre Dame και πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας.

Περισσότεροι από 700 κατηγορούμενοι έχουν ομολογήσει την ενοχή τους σε ομοσπονδιακές κατηγορίες που σχετίζονται με την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου, ενώ πάνω από 150 άλλοι έχουν επιλέξει να πάνε σε δίκη που θα κριθεί από δικαστή ή ενόρκους στην Ουάσιγκτον. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι περισσότερες υποθέσεις έχουν καταλήξει σε συμφωνία ομολογίας – πολλοί ταραχοποιοί καταγράφηκαν σε βίντεο μέσα στο Καπιτώλιο και αργότερα καμάρωναν για τις πράξεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθιστώντας δύσκολο για τους δικηγόρους τους να οργανώσουν την υπεράσπιση.

Η μέση ποινή φυλάκισης για έναν κατηγορούμενο της 6ης Ιανουαρίου που καταδικάστηκε για κακούργημα μετά από δίκη είναι περίπου δύο χρόνια μεγαλύτερη από εκείνους που δήλωσαν ένοχοι για κακούργημα, σύμφωνα με την εξέταση από το «AP» περισσότερων από 1.200 υποθέσεων. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι ταραξίες που δήλωσαν ένοχοι για πλημμελήματα είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να φυλακιστούν από εκείνους που αμφισβήτησαν τις κατηγορίες για πλημμελήματα σε δίκη.

Οι δικηγόροι ορισμένων κατηγορουμένων της 6ης Ιανουαρίου που πήγαν σε δίκη παραπονέθηκαν για αυτό που εδώ και καιρό περιγράφεται ως «φόρος δίκης» – τη μεγαλύτερη ποινή που επιβλήθηκε σε όσους αρνήθηκαν να δεχτούν συμφωνία για ομολογία. Ένας δικηγόρος υπεράσπισης προέβαλε αυτό το επιχείρημα πέρυσι μετά από μια δίκη-ορόσημο για τους πρώην ηγέτες της ακροδεξιάς εξτρεμιστικής ομάδας Proud Boys που καταδικάστηκαν για συνωμοσία με σκοπό την εξέγερση.

Ένας δικαστής καταδίκασε τέσσερις πρώην ηγέτες των Proud Boys σε ποινές φυλάκισης που κυμαίνονται από 15 έως 22 χρόνια. Οι εισαγγελείς είχαν προτείνει ποινές φυλάκισης από 27 έως 33 χρόνια για συνωμοσία με σκοπό να εμποδίσουν την ειρηνική μεταβίβαση της προεδρικής εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ στον Τζο Μπάιντεν.

Μετά τις καταδίκες, ο συνήγορος υπεράσπισης Norm Pattis κατέθεσε τις προτάσεις για ομολογία που είχαν κάνει οι εισαγγελείς πριν οι Proud Boys οδηγηθούν σε δίκη. Οι προτάσεις καταδίκης των εισαγγελέων μετά τη δίκη ήταν τρεις ή τέσσερις φορές υψηλότερες από αυτές που είχαν υπολογίσει ότι θα αντιμετώπιζαν οι κατηγορούμενοι αν είχαν δηλώσει ένοχοι για συνωμοσία για εξέγερση πριν από τη δίκη.

«Στην πραγματικότητα, οι κατηγορούμενοι τιμωρήθηκαν επειδή απαίτησαν το δικαίωμά τους σε δίκη», έγραψε.

Στο ομοσπονδιακό δικαστικό σύστημα συνολικά, σχεδόν το 98% των καταδικαστικών αποφάσεων κατά το έτος που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου ήταν αποτέλεσμα ομολογίας ενοχής, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το Διοικητικό Γραφείο των Δικαστηρίων των ΗΠΑ,όπως αναφέρει ο ekirikas.gr.Ελάχιστες ποινικές υποθέσεις φτάνουν στο ακροατήριο επειδή οι κατηγορούμενοι έχουν ισχυρό κίνητρο να δηλώσουν ένοχοι και να γλιτώσουν την κυβέρνηση από το να δαπανήσει χρόνο και περιορισμένους πόρους για μια δίκη.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές της μεταρρύθμισης παραπονιούνται εδώ και καιρό ότι η διαπραγμάτευση για την ομολογία είναι άδικα καταναγκαστική και μπορεί να ωθήσει ακόμη και αθώους να δεχτούν τη συμφωνία από το φόβο μιας μακράς ποινής φυλάκισης εάν το ρισκάρουν στη δίκη.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ