Το 2023 η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την εξαγωγή περισσότερου αμυντικού εξοπλισμού από κάθε άλλο έτος, σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα που αποκάλυψαν νομοθέτες τον περασμένο μήνα. Αυτό αναφέρει στην νέα δημοσίευσή του το DefenseNews.
Χρονιά-Ρεκόρ για τις Γερμανικές Αμυντικές Εξαγωγές
Πιο συγκεκριμένα, ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν σίγουρα ένας από τους καθοριστικότερους παράγοντες αυτής της χρονιάς-ρεκόρ για τις γερμανικές αμυντικές εξαγωγές. Οι γερμανικές πωλήσεις όπλων στην Ουκρανία διπλασιάστηκαν συγκριτικά με το 2022.
Μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου του 2023 η Γερμανία είχε εγκρίνει την εξαγωγή αμυντικών προϊόντων συνολικής αξίας 11,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Από τα περίπου 12 δισεκατομμύρια, τα 6,1 δισ. αφορούσαν όπλα και τα υπόλοιπα 5,6 δισ. αφορούσαν «λοιπά αμυντικά προϊόντα».
Το προηγούμενο ρεκόρ στην γερμανική αμυντική βιομηχανία είχε επιτευχθεί το 2021, όταν το Βερολίνο είχε πουλήσει εξοπλισμό συνολικής αξίας 9,35 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ξένες χώρες.
Η συνολική καταμέτρηση για το 2023 γίνεται αυτήν την στιγμή και κατ' επέκταση τα αποτελέσματά της αναμένεται να δημοσιευθούν τις επόμενες εβδομάδες από την ίδια την κυβέρνηση του Βερολίνου.
Πάντως όπως είναι λογικό ο καλύτερος πελάτης της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας το 2023 ήταν το Κίεβο, για το οποίο οι Γερμανοί ενέκριναν συγκεκριμένα στρατιωτικές εξαγωγές συνολικής αξίας 4,1 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρυσι. Το 2022 οι ουκρανικές αγορές γερμανικών όπλων έφτασαν τα 2,24 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στους 10 κορυφαίους πελάτες της Γερμανίας βρέθηκε και το Ισραήλ, το οποίο απέκτησε εξοπλισμό αξίας 323 εκατομμυρίων ευρώ. Μετά την έναρξη του πολέμου με την Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του 2023 η Ιερουσαλήμ χρειάστηκε στρατιωτικό εξοπλισμό για να τροφοδοτήσει την πολεμική της μηχανή. Για να συγκρίνετε, το 2022 το Ισραήλ είχε προβεί σε αγορές γερμανικών όπλων αξίας 10 φορές μικρότερη από ότι το 2023.
Πάντως ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως πριν ξεκινήσει η Γερμανία αυτόν τον μαραθώνιο αμυντικών εξαγωγών, η κυβέρνηση του Βερολίνου είχε υποσχεθεί πως θα εφαρμόσει το 2023 αυστηρότερα μέτρα στην διαδικασία έγκρισης πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού. Ένα από τα κριτήρια που είχε τονίσει η κυβέρνηση Σολτς ήταν να μην εγκρίνονται αμυντικές εξαγωγές σε εμπόλεμες ζώνες, ωστόσο φαίνεται πως αυτή η πρόταση δεν τέθηκε σε ισχύ.
Τέλος να σας ενημερώσουμε πως μετά την Ουκρανία οι καλύτεροι πελάτες των Γερμανών ήταν οι Νορβηγοί (αγορές αξίας 1,2 δισ.), οι Ούγγροι (αγορές αξίας 1 δισ.), οι Βρετανοί (655 εκ.), οι Αμερικανοί (545 εκ.) κλπ. Στην δεκάδα βρέθηκε και η Κύπρος, συγκεκριμένα στην 10η θέση πίσω από την Νότια Κορέα.